Jyrki Kasvi kirjoitti kilpaa kuoleman kanssa

Syöpäsairas Jyrki Kasvi (1964-2021) kirjoitti muistelmiaan kilpaa kuoleman kanssa. Lopputuloksen tiedämme. Kasvi kuoli pitkän sairauden jälkeen 16. marraskuuta viime vuonna. Nyt julkaistua kirjaansa hän ei ehtinyt nähdä painettuna (Jyrki Kasvin kolme elämää, Docendo 2022).

Kasvin kolme elämää olivat työt pelijournalistina, tutkijana ja poliitikkona. Suurelle yleisölle hän tuli tunnetuksi etenkin vihreiden kansanedustajana.

Kasvin omaelämäkerran viimeiset sivut ovat raastavaa luettavaa, kun hän kertoo yksityiskohtaisesti sairautensa etenemisestä. Taistelutta ei Kasvi luovuttanut. Hän kävi läpi kaikki mahdolliset hoidot, mitä käytettävissä oli.

Taistelu kesti lähes 20 vuotta.

Kevät 2003 oli käännekohta, jolloin Kasvin elämä muuttui monella tavalla. Hän väitteli tekniikan tohtoriksi, pääsi eduskuntaan ja häneltä löydettiin virtsarakon syöpä. Myöhemmin syöpä muutti muotoaan ja uusiakin tauteja tuli vanhojen lisäksi.

Kasvi kirjoitti niin kauan kuin pystyi. Hän halusi jättää konkreettisen jäljen elämästään, ”ettei tämä jatkoaika vain katoa kyynelinä sateeseen”. Hän tuotti tekstiä kuin viimeistä päivää:

”Raakatekstiä on tullut vauhdilla, vaikka välillä nukahdan kesken lauseen ja ruudulla on pelkkää zzzzzzzzzzz:aa. Maksan suorituskyvyn vähentyessä minun ennakoidaan väsyvän ja torkahtelevan yhä enemmän, kunnes jonain päivänä en enää herää.”

Kasvi kirjoittaa hyvin ja sympaattisesti. Jopa eduskunta näyttäytyy Kasvin silmin inhimillisenä paikkana. Hän kertoo liikennevaliokunnan kokouksesta, jonne meni huonossa kunnossa.

Valiokunnan perussuomalainen puheenjohtaja Ari Jalonen komensi tärisevän Kasvin pitkäkseen sohvalle, mistä potilas osallistui äänestyksiin. Kokouksen jälkeen Jalonen ja valiokunnan lääkärijäsen, kokoomuksen Mia Laiho määräsivät: ”Sinä et poistu tästä huoneesta kuin ambulanssilla.”

Kasvi vastusteli, mutta antoi periksi ja kiittelee kirjassaan Laihoa ja Jalosta. Hoitoon hakeutumisen viivästyminen olisi voinut johtaa sydänmuutoksiin.

Täytyy olla melkoinen kovanaama, jos pystyy lukemaan Kasvin kirjan liikuttumatta. Itse hän suhtautui tyynesti lähestyvään kuolemaansa.

Viimeisillä voimillaan, menehtymistään edeltävänä päivänä, Kasvi lausui vaimolleen ja pojalleen kuolemattomat sanat: ”Tällaista se kuoleminen sitten on.”

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu