Kaksi neropattia Nietzschen oppipoikina

Professori Tarmo Kunnas on tutkinut Nietzscheä 1960-luvun lopulta lähtien – siis seitsemällä vuosikymmenellä. Jos se ei ole maailmanennätys, niin ainakin lähellä sitä.
Nyt Kunnas on julkaissut tutkimustensa synteesin, yhteenvedon, joka luo kokonaiskuvan filosofin ajattelusta (Nietzsche ajattelijana – Aamuruskosta epäjumalten hämärään, Basam Books).
Nietschestä (1844-1900) on tunnetusti joka lähtöön. Kunnas käy läpi kaikki puolet niin lukijaystävällisesti kuin mahdollista. Ei tarvitse olla mikään Nietzschen erityisasiantuntija pysyäkseen kärryillä. En minäkään tipahtanut kuin muutaman kerran.
Kunnas kirjoittaa, että Nietzsche kykenee ärsyttämään ja loukkaamaan lähes jokaista aatesuuntaa. ”Hän oli samanaikaisesti ironinen ja vakava, haltioitunut ja kuulas, viaton ja kyyninen, intohimoinen ja älyllisen kylmä. Tästä vastakohtien pyörteestä jokainen löytää jotain itselleen.”
Ei siis ihme, että sellaisetkin neropatit kuin Hitler ja Mussolini omivat Nietzschen. Mussolini tunnustautui filosofin uskollisimmaksi oppilaaksi ja natseistakin oppipoikia löytyi Hitleristä alkaen.
Monet ovat pitäneet Nietzschen Zarathustraa Saksan hirmuhallinnon eli kansallissosialismin profetiana. Tulkintoja Kunnas pitää liian yksioikoisina.
Nietzsche julisti, että valtion tuli olla myyttinen voima, joka synnyttää suuren yksilön, neron. Se vetosi Hitlerin ja Mussolinin kaltaisiin tyranneihin, jotka kuvittelvat itsensä neroiksi.
Diktaattorit poimivat rusinat pullasta. He eivät noteeranneet sitä, että itse asiassa Nietzsche suhtautui alentuvasti politiikkaan.
Iloisessa tieteessä hän kutsui politiikkaa hengen prostituutioksi. Lahjakkaimpien henkien ei pitäisi puuhastella politiikan tai talouden parissa ja jokainen poliitikko oli Nietzschen mielestä teeskentelevän vallanhalun marionetti.
Poliittista demagogiaa filosofi suorastaan halveksui ja piti sitä politiikan vähiten toivottavana piirteenä. Mitä hän olisikaan sanonut Hitlerin karjuvasta puhetyylistä? Ehkä hän olisi peittänyt korvansa ja poistunut takavasemmalle.
Huutamisen sijaan vieras ääni puhui Zarathustralle kuiskaamalla: ”Hiljaisimmat sanat nostavat myrskyn. Ajatukset, jotka tulevat kyyhkysen jaloilla, ohjaavat maailmaa.”
Moni Nietzscheä tulkinnut on valitellut sitä, että filosofi joutui fasistien väärinkäytön kohteeksi. Kunnas on samaa mieltä ja toteaa, että jokainen, joka onnistuu tekemään täysin selkeän määritelmän Nietzschen ajattelusta, on väärässä.
Toistetaan vielä: on monta Nietzscheä. Sen takia hänestä on vaikea saada yksiselitteistä kuvaa.
Nietzscheä voi kauhistella ja ihastella ja kaikkea siltä väliltä. Parhaimmillaan hänen tekstinsä ovat joka tapauksessa nautittavaa luettavaa. Hän oli myös taiteilija, jolla oli sana hallussaan.
Tarmo Kunnas kertoo esittäneensä kunnioittavaa kritiikkiä Nietzscheä kohtaan jo varhaisissa teoksissaan. Paino on sanalla kunnioittavaa.
Tämän uuden kirjan pohjalta rohkenee kai sanoa, että kunnioitus on lisääntynyt. Moralisointia Nietzschen ajatusten äärellä Kunnas haluaa harjoittaa vain kohtuudella – ”muutoin se voi himmentää valon, joka niistä loistaa”.
Nietzschehän vaikuttaa helposti sekopäältä, joten yksitotinen lukija voi vähän ihmetelläkin hänen suurta vaikutustaan ja mainettaan.
Itse luin suomennetut Nietzschet vähiin päin nuoruudessani, enkä aina itsekään tiennyt, mitä katsoin niistä saavani. Tyylillisiä ansioita ja ravistelua, hyviä kiteytyksiä ainakin – ehkä myös rohkaisua tietynlaiseen kovuuteen, jollaista uskoin tarvitsevani.
Ilmoita asiaton viesti
Samankaltaisia tuntemuksia oli itsellänikin, kun lukiolaisena ensi kertaa herran tekstejä lueskelin.
Ilmoita asiaton viesti
”Neropattien” lista on tietysti paljon pitempi.
Yle Teema esitti juuri dokumentin Albert Camusta, tuosta vasemmisto-eksistentialistista.
Nietzsche kuului Camusin ”kotijumaliin”.
”If you read The Rebel by Camus you’ll see that Nietzsche was very important in the development of his thought. N comes up throughout the essay, from the death of God to the Ubermensch. Camus’ concept of the absurd is a metaphysical revolt akin to Zarathustra’s recognition of the opportunity of and danger from total freedom.”
Ilmoita asiaton viesti
Nietzschen suuri maine noin sadan vuoden takaisessa maailmassa ilmenee vaikkapa siinäkin, että äsken lukemassani ”Rakastuneessa rammassa” päähenkilö Sakris Kukkelman lukee hartaasti ”Nietseske-kirjaa”, jonka on hänen käsittääkseen kirjoittanut nainen nimeltä Sara Hustra. (Tästä kirjasta Kukkelman näyttää kylläkin siteeraavan vain kohtaa, jossa neuvotaan ottamaan ruoska mukaan naisten tykö mentäessä.)
Painokseen painetuista aikalaisarvosteluista eräässä rinnastettiin Joel Lehtonen Viljo Kojoon, josta en tiennyt paljoakaan, mutta wikipediasta löysin tiedon, että Kojon julkaisuihin kuului mm. kirja nimeltä ”Näin puhui Sarahuhta”. Ilmeisesti pelleilyt Nietzschen kirjan nimellä olivat yleisenä harrastuksena noissa piireissä…
Ilmoita asiaton viesti
Pyhä ehtoollinen, Herrens Heliga nattvard, kuten 1800-luvun talollisen rippikirjoissa ruotsinkielellä kansalaisen `ansioluetteloon´ on merkitty oliko kerran tai kaksi vuodessa suorittanut kymmenien kilometrien kirkkovenetaipaleen Iisalmen kirkolle. Sieltä on peräisin suomalaisen mediamiehen nöyryys kadehtia ukrainalaisia joilla on tilaisuus kuolla ryssän pommiin.
Ehtoollinen, ehtoo, Leonardo da Vincin seinämaalauksesta Jeesus opetuslastensa kanssa viimeisellä illallisella.
Kaikkea tuota vastaan Nietzsche, Camus ja Gramsci kirjoittivat vapaana tahtonaan jokaisen olla filosofi, joskaan jokaiselle ei ole filosofin virkaa.
Kieltä, ”maalaismiehiä kohdellaan hyötyelukoina”, pohdittiin yläsavolaisten foorumeilla, kunnes filosofi Esa Saarinen kävi kesällä Vieremällä luennoimassa pyhän puolison asiasta. HS jatkoi sitten Esa Saarisen kanssa filosofeeraamista onnistuneen puolisovalinnan puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Lehdet ovat laajalti kertoneen vakuutusjohtaja Risto Murron olevan syväati huolestunut nuorten miesten asemasta Suomessa; melko pyhän Pentikäisten perheen Antti on käynnistänyt 50-vuotispäivänään rahakeräyksen kolttasaamelaisten kielen aseman korjaamiseksi; Turun arkkipiispahiippakunnan piispa Mari Leppänen os. Pentikäinen kirjoitti hänkin nuorten asemasta HS-yliösssä; sisaruksista kolmas Mikael Pentikäinen kävi kesällä Sonkajärvellä avaamassa eukonkannon MM-kisat. Avaruustieteilijä Esko Valtaoja piti juhlapuheen Sonkajärven 100-vuotisjuhlassa.
Politiikan puolella valtiovarainministeri Annika Saarikko on tuonut julkisuuteen talouselämän johdolta huolen maailman onnellisimman kansan mutakerroskeskusteluista netin verkostoissa. Oliko hän sen tunnistanut?
Ilmoita asiaton viesti
Yöpöydällä on Näin puhui Zarathustra, nukahdan siihen takuuvarmasti.
Ilmoita asiaton viesti
Lainasin tuon kirjan koulukaveriltani nelisenkymmentä vuotta sitten. Joskus kysyin, haluaisiko takaisin, mutta kuulemma ei ollut kaivannut, joten on edelleen meikäläisen kirjahyllyssä.
Ilmoita asiaton viesti
”… ei ollut kaivannut, joten on edelleen meikäläisen kirjahyllyssä.”
– Siellähän se säilyy! Tuota voi pitää käytännön järjestelynä varsinkin, kun teoksen omistaja tietää sen sijainnin. Eihän tyypillisen taidemuseonkaan koko esineistö ole jatkuvasti nähtävillä. Mitä hra Kerake, Friedrich Nietzsche, tähän sanoisi?
Ilmoita asiaton viesti
”Zarathustrassa” sanotaan muistaakseni näin: ”Väärä olkoon meille jokainen totuus, jonka ohessa ei ole kaikunut nauru.” Jos me siis hiukan naureskelemme koko kirjalle, se on aivan sen itsensä hengen mukaista.
Ilmoita asiaton viesti
Tarmo Kunnas täyttää huomenna 16.10.2022 tasan 80 vuotta. Tässä Hesarin synttärihaastattelu: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009105047.html
Ilmoita asiaton viesti