Kavahtakaa karismaattisia kansanjohtajia

Kun valta alkaa janottaa, harva muistaa, että valta turmelee. Mielessä on vain yksi asia, kuten vallanhimostaan tunnettu Jugoslavian diktaattori Tito muisteli vanhoilla päivillään. Churchill kiteytti Titolle vallan olemuksen: ”Merkitystä on vain vallalla, vallalla ja vallalla.”
Vallasta on kyse myös brittiläisen historioitsijan Sir Ian Kershawn uudessa teoksessa, jossa hän pohtii 1900-luvun eurooppalaisten valtiojohtajien persoonien merkitystä heidän vallankäyttöönsä (Persoonallisuus ja valta – Modernin Euroopan rakentajat ja tuhoajat, Docendo 2023).
Tänään (12.10.) julkaistussa kirjassa tarkastelun alle joutuu yksitoista miestä ja yksi nainen – Lenin, Stalin, Hitler, Mussolini, Tito, Franco, Churchill, de Gaulle, Adenauer, Gorbatšov, Thatcher ja Kohl.
Teos sisältää paljon itsestään selvyyksiä, mutta siinä on myös oivallisia henkilökuvia. Niitä Kershaw höystää pikku havainnoilla, jotka valaisevat poliitikkojen persoonia.
Margaret Thatcher herätti huomiota miehisessä seurassa. Mitähän liikkui Ranskan Mitterrandin mielessä, kun hän sanoi, että Thatcherilla oli ”Caligulan silmät, mutta Marilyn Monroen suu”.
Espanjan diktaattori Franco taas kiusasi kirjan mukaan ministereitään pitkillä, tuntikausien kokouksilla, joiden aikana ei sallittu edes vessataukoja. Francon oma rakonhallintakyky oli poikkeuksellinen, historioitsija tietää.
Kirjan ilmiselvä johtopäätös, johon voi päätyä myös arkijärjellä, kuuluu niin, että poikkeusajat, sodat ja muut kriisit, tuottavat poikkeuksellisia johtajia.
Nyt presidentinvaalien alla meillä Suomessa puhutaan ehdokkaiden karismasta. Media ja suuri yleisö kaipaavat karismaattisia johtajia ja monien ehdokkaiden haittana pidetään karisman puutetta.
Kershaw suhtautuu kriittisesti karismaattisiin johtajiin. Jos kirjasta haluaa löytää opetuksia, yksi on ylitse muiden: kavahtakaa karismaattisia kansanjohtajia.
Kershawn mielestä historia opettaa, ettei politiikkaa kannata jättää sellaisten käsiin, jotka väittävät tietävänsä ihmelääkkeen ongelmiin lupaamalla nopeaa ja suurta muutosta.
Historioitsija luopuisi mielellään kaikista ”karismaattisista” henkilöistä ja ottaisi tilalle vähän värittömämpiä, mutta osaavia ja tehokkaita johtajia.
Hitler-tutkimuksillaan mainetta niittänyt Kershaw on parhaimmillaan, kun hän kirjoittaa Saksan kolmesta johtajasta. Minkä Hitler tuhosi, sen Adenauer ja Kohl rakensivat. ”Karismaattinen” Hitler jätti jälkeensä savuavia raunioita, jälkiä paikkasivat asiapoliitikot.
Liittokansleriksi 73-vuotiaana nousseen arkisen Adenauerin johdolla Länsi-Saksa nousi tuhkasta sodan jälkeen ja alun perin väheksytyn Helmut Kohlin johdolla Saksa yhdistyi.
Adenauer ei Kershawn mielestä säteillyt luontaista karismaa, vaikka olikin kunnioitusta herättävä hahmo. Vuonna 2003 Adenauer äänestettiin kaikkien aikojen suurimmaksi saksalaiseksi.
Historioitsija myöntää, että Adenauerin tapauksessa persoonan merkitys oli suuri: ”Ilman häntä Saksan – ja laajemmin ottaen Euroopan – historia olisi saanut erilaisen suunnan.”
Helmut Kohl taas on hyvä esimerkki siitä, miten tarttuminen tilaisuuteen tekee keskinkertaisesta liittokanslerista vaikuttavan valtiomiehen. Kohlin kansainvälinen arvostus ja maine rakentuivat pääasiassa vuosien 1989-90 mullistaville tapahtumille.
Saksan yhdistymiseen päättyneessä näytelmässä Gorbatšov oli alullepanija, Bush tukija ja Kohl eteenpäin vievä voima. Nykyinen Saksa ja Eurooppa ovat Kershawn mukaan paljolti Helmut Kohlin aikaansaannosta.
Kohl oli sattumalta liittokansleri, kun dramaattiset tapahtumat alkoivat eikä hän pannut niitä alulle, mutta hän tarttui tilaisuuteen. Loppu on historiaa.
Muutama kommentti:
– Onko Titon muisteluista oikeasti dokumenttia?
– ”Karismasta” kai voi kuitenkin olla hyötyä kansakunnan puolustustaistelussa, nykyaikaisena esimerkkinä Zelenskyi. (Vai kasvoiko hänestä karismaattinen vasta tuossa tilanteessa?)
– Ilmiselvä kirjoittajan ajatuksia vahvistava esimerkki on tietysti Trump, jolla kai maga-porukan silmissä on ”karismaa” verrattuna värittömään Bideniin (tai moneen rivi-republikaaniin).
Ilmoita asiaton viesti
Titosta kirjassa on suora sitaatti. Se perustuu Jože Pirjevecin kirjaan Tito and His Comrades (Lontoo 2018).
Ilmoita asiaton viesti
Zelenskyi on hyvä esimerkki siitä, että poikkeukselliset ajat (sota) tuottavat poikkeuksellisia johtajia.
Ilmoita asiaton viesti
Minun mielestäni Biden ei ole lainkaan väritön: Minusta hän on hyvin sympaattinen johtaja!
Ilmoita asiaton viesti
Joukkopsykooseja, eli massaluonteisia mielenvikaisuuksia on monenlaisia.
Rahvas väänsi itkua Stalinin ruhon äärellä.
Samoin itkeskeltiin hillittömästi Maon ruhon äärellä.
https://communistcrimes.org/en/stalin-death-and-psychosis
https://news.sky.com/story/when-mao-died-i-cried-and-cried-china-to-mark-70-years-of-communist-rule-11820643
Ilmoita asiaton viesti
Pohjoiskorealaisen Kim Yong Ilin hautajaisten yhteydessä oli miljoonia ihmisiä määrätty pääkadun varteen itkemään hautajaissaattueen ajaessa ohi. Poliisit tarkkailivat katselijoita ja blokkasivat sieltä pidätetyiksi sellaiset, joiden itku ei näyttänyt olevan aitoa.
Ilmoita asiaton viesti
Herra armahda ihmisiä joutavalta henkilöpalvonnalta.
Ilmoita asiaton viesti
”Nykyinen Saksa ja Eurooppa ovat Kershawn mukaan paljolti Helmut Kohlin aikaansaannosta.”
– Tietääkseni Kohl on tähän mennessä ainoa henkilö, jonka muistotilaisuus on järjestetty ”eurooppalaisin menoin”, siis EU:n nimissä Ranskan maaperällä. Se on huomionarvoinen juttu siksikin, että kaikin puolin täyssaksalainen Kohl puhui aina pelkästään saksaa.
Helmut Kohl on haudattu Saksan Speyeriin. (Sinne kun joskus pääsisi, niin hautuumaavierailun lisäksi kävisin myös tekniikan museossa!)
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisten tulisi kavahtaa kaikkia sellaisia ihmisiä jotka hamuavat valtaa itselleen ja haluavat kansan johtajiksi, kaikilla heillä on jonkinlainen luonnevika joka yleensä paljastuu liian myöhään.
Ihmisten pitäisi itse hoitaa valtionsa asioita suoralla demokratialla ja poliitikkojen tehtävä olisi vain toteuttaa sitovien kansanäänestysten tulokset. Ei ajaa omia, ostettuja tai kiristettyjä agendojaan. Yksikään kansa ei kaipaa johtajia, vaan oikeaa demokratiaa ja sitä nykyinen edustuksellinen demokratia ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Olen siitä kanssasi samaa mieltä, että on hitaasti edistettävä asioita, joita pitäisi edistää demokraattisin kansanäänestyksen, mutta sitten on esimerkiksi tämä kaasuputkiasia:
Ei tää nyt oo tottakaan, että venäläinen rahtialus jököttää koko viikonlopun Balticconnectorin päällä ja maassamme on johtaja, joka ei saa aikaiseksi soittaa Venäjälle ja kysyä, mitä (######) teidän aluksenne kököttää MEIDÄN aluevesillä?
Ilmoita asiaton viesti
Eikö tuo sama rahtialus oltu nähty Hangon satamassa seisomassa?
Suomi on maa joka kumartaa joka suuntaan, niin itään kuin länteen ja pelaa kaksilla korteilla, eikä aina taida riittää edes kahdet kortit. Toisessa maailmansodassakin taisteltiin ensi Saksan puolella ja sitten Saksaa vastaan. Sama meno taitaa olla meneillään nyt, olemme olevinamme osa länttä ja samalla osa itää. Onhan poliittinen järjestelmämmekin ja varsinkin virkamieskulttuurimme ihan kuin entisessä DDR:ssä.
En yhtään ihmettele, että olemme kansainvälisen ryöstön kohteena, jossa otamme omalle maallemme velkaa ja jaamme velaksi ottamiamme rahoja ympäri maailmaa. Samaan aikaan meitä huijataan joka suunnasta, niin idästä kuin lännestä ja kansallisomaisuutemme ja luonnonvaramme varastetaan pilkkahinnalla meiltä.
Olemme varmasti yksi maailman selkärangattomista valtioista. Jos meillä olisi samanlaiset päättäjät kuin vaikkapa Norjassa, olisimme yksi maailman rikkaimmista valtioista isoine luonnonvaroinemme.
Ilmoita asiaton viesti
Kas kun Kershawn ei ( Länsi- ) Saksasta poiminut Willy Brandia.
Konrad Adenauerista tuli todella ruusutarhanhoitajasta valtiomies. Mutta vaativatko ajat, vai oliko miehellä myös pimeämpi puolensa: perusti myös vahvan hallintokoneiston, eikä häikäillyt valtansa aikana myös käyttää sitä.
Sen saivat muut aikansa poliitikot kokea. Oli salaisia nauhoituksia, avattua kirjeenvaihtoa yms.
Kohl taas oli tyypillinen Rheinländer, iso ja ”väritön” ( ainakin muiden saksalaisten mielestä ). Saksan yhdistymisessä hänelle ei suurta roolia langennut, tapahtuihan kaikki lopulta virkamiesmäisesti toimien.
Pieni anekdootti Kohlista: Olin pienesä hotellissa Meinekestrassella Länsi-Berliinissä jossa katutasolla oli reiniläinen pieni ravintola. Eräänä viikonloppu ”aamuna”, klo. 12:ta pintaan, ryntäsin rappukäytävästä ulos ja olin törmätä kookkaaseen, silmälasipäiseen mieheen. Vasta jatkettuani matkaa pysähdyin että hetkinen, katsoin taakseni ja näin Bundeskanslerin, L-Berliinin kaupunginjohtajan ja kaksi turvamiestä heidän takanaan…olivat olleet ilmeisesti syömässä Kohlin lempiruokaa Sauerbratenia.
Ilmoita asiaton viesti