Kekkosen idea Viipurista kutkuttaa yhä

Anna Kortelainen oli kymmenkunta vuotta sitten äimän käkenä. Hän oli juuri löytänyt tiedonsirpaleen, jonka mukaan talvisodan jälkeen Pohjanmaan rannikolle oli tarkoitus rakentaa uusi kaupunki, Viipuri, Neuvostoliitolle menetetyn vanhan Viipurin tilalle.
Tämä fantastinen idea hautautui jatkosodan taisteluihin, mutta idea kutkuttaa yhä. Tiedosta hullaantunut Kortelainen kypsytti ajatusta vuosikausia, kunnes kirjoitti nyt julkaistun kirjan. Se on faktaa ja fiktiota yhdistelevä sepitteellinen kertomus siitä, mitä olisi tapahtunut, jos Suomi olisi välttynyt jatkosodalta (Uusi Viipuri, Gummerus 2021).
Uuden Viipurin isä oli Siirtoväen Huollon Keskuksen johtaja Urho Kekkonen. Rangellin hallitus perusti komitean, rahoittaja oli tiedossa ja Alvar Aalto pestattiin arkkitehdiksi.
Uutta kaupunkia kaavailtiin johonkin Kokkolan ja Raahen välille. Kortelainen sijoitti kaupungin nykyisen Hanhikiven alueelle, jonne suunnitellaan nyt venäläistä ydinvoimalaa.
Kortelaisella on viipurilaiset juuret. Ehkä siksi hän innostui löydöstään: ”Ällistyin uljasta rauhanomaisen visioimisen kykyä vuonna 1941. Lopulta koko lailla liikutuin siitä, että Viipurin tarinalla olisi voinut olla onnellinen loppu”, hän sanoo kustantajan tiedotteessa.
Kortelainen ylistää lapsuuden sankarinsa Kekkosen ”loisteliasta lahjakkuutta vuosina 1940-41”. Kekkonen kasvaakin kirjan kiinnostavimmaksi henkilöksi yhdessä Alvar Aallon kanssa. Sen sijaan tavalliset viipurilaiset jäävät etäisiksi, vaikka heidän kovia kohtaloitaan luetteloidaan tarkasti.
Kekkosesta ja Aallosta Kortelainen piirtää kuin ohimennen osuvat henkilökuvat. Kirjailijan osumatarkkuutta on lisännyt tietenkin se, että hän on tiennyt herrojen myöhemmät vaiheet.
Siirtoväen asioiden hoito tuntui Kekkosen mielestä aluksi vähäpätöiseltä koiraslotan hommalta. Pian hän kuitenkin oivalsi tehtävän tärkeyden itselleen.
Kekkonen mietti, että juuri hänen kuuluikin kehittää Uuden Viipurin kaltaisia suurhankkeita. ”Minulla on kyky tällaisiin ajatuksiin, olen siinä asemassa, että minun täytyy kehittää laajan mittaluokan ideoita.”
Kekkonen ajatteli, että Uudesta Viipurista tulisi hänen kruununsa, saavutus, joka ylentäisi hänet huoltojohtajasta tulevaisuuden tekijäksi.
Kortelaisen teos huipentuu Kekkosen ja Aallon performanssiin Uuden Viipurin puolesta. Ensin Kekkonen soittaa komitean istunnosta puhelun Aallolle ja vähän sen jälkeen arkkitehti esittelee lennokkaasti suunnitelman Uudesta Viipurista.
Aalto oli hanakka ryhtymään suurmieheksi Kekkosen tapaan. Uutta Viipuria verrattiin Engelin Helsinkiin ja Pietari Suuren Pietariin – puhuttiin peräti ikuisesta kaupungista.
Kun Aalto esitteli lennokkaita suunnitelmiaan komitean jäsenille, Kekkonen ihasteli: ”Miten taitavasti Aalto osasi käsitellä yleisöään. Taiteilija ja tiedemies, kansanmies ja šamaani. Vakavuutta ja ilakointia, länttä ja itää.”
Aalto esiintyi kuin helppoheikki. Hän kehui itseään ainoaksi arkkitehdiksi, joka kykeni suunnittelemaan Uuden Viipurin. Hän imarteli Kekkosta ja komitean jäseniä: ”Te tulette jäämään historiaan.”
Aalto ja Kekkonen jäivät historiaan, mutta ihan muista syistä kuin Uudesta Viipurista, joka unohtui kummajaiseksi arkistojen kätköihin.
Ensin ajattelin leimata Kortelaisen jossittelun turhanaikaiseksi puuhasteluksi, mutta kirja osoittautuikin mainioksi aivovoimisteluksi. Sitä paitsi Kortelainen riisui aseet mahdollisilta kriitikoilta jo ennen kirjansa ilmestymistä:
”Entä jos -historia ei ole jossittelua, vaan tiedonjanoon ja mielikuvitukseen vetoava tilaisuus miettiä, miten voisi olla toisin. On hedelmällistä ja luovaa katsoa aina ympärilleen avoimin mielin.”
Kirjoittaja, tai kustantaja, lienee ”tunnistanut rannikkoalueen ihmisten herkkyydet parhaiten”, mutta takaako se kummallisempaa menestystä kuin mitä Juha Hurme sai samoille herkkyysaisteille rakentamalleen Finlandia-palkitulle kirjalle jota lehtikuvassa jakoi ilmaiseksi ohikulkijoille päästäksen eroon Teos- kustantajan 100 000 kpl:n erästä?
Ilmoita asiaton viesti
Tuntien Anna Kortelaisen kyvyt, tiedot ja taidot tunnen suurta kiinnostusta päästä tarttumaan tuohon teokseen. On vielä mielenkiintoista, että Kortelaisella on sukujuuria Viipurissa. On todella surullista, että Viipuri jäi rajan taakse. Se on Helsinkiäkin vanhempi ja taisi olla Suomen toiseksi suurin.
On jotenkin ymmärrettävää, että Kekkonen & Co halusivat siirtää Viipurin uuden rajan tälle puolelle. Venäjä tunkeutui Suomenlahden pohjukkaan vasta 1700-luvun alussa inkerinsuomalaisten maille. Sinne siirrettiin jopa Venäjän pääkaupunki.
Ilmoita asiaton viesti
Valitan, vastustan jyrkästi valheViipurin kummitustarinaa. En ole tavannut Kekkoselta muuta nimeen liittyvää kuin oikean historiallisen Viipurin palauttamista Suomelle. Olen ollut Kekkosen kansss Viipurin asemalla 24.5.1977. Hän ei ottanut vastaan tarjoilua Pyöreässä Tornissa. Viite: HS 25.5.1977.
Ilmoita asiaton viesti
Kustantajan tiedote:
https://www.gummerus.fi/fi/ajankohtaista/uutinen/0cgA5jmtTMW37qSBD__8NQ/viipurin-evakoille-suunniteltiin-kekkosen-johdolla-uutta-kaupunkia-pohjanmaan-rannikolle-anna-kortelaisen-kirja-dramatisoi-historian-unohdetut-faktat-ja-panee-suomen-kartan-uusiksi-/
Ilmoita asiaton viesti
Urho Kekkonen oli poliitikkona 1970-luvulla aivan eri mies kuin sotavuosina. Kukapa meistä ei olisi joskus muuttanut mieltään?
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunta-aikoina Kekkosen vaalipiiri oli jossain nykyrajan takana. Hänellä oli siis suhteita Viipurin suunnalle. On myös kerrottu, että kun Saimaan kanavaa kunnostettiin uudelleenkäyttöä varten, UKK:n päämääränä oli saada ”vaivanpalkkana” kanavan lounaispuolella oleva lohko Suomelle. Sen jälkeen Kekkonen olisi voinut nimittää itseään ”Karjalan palauttajaksi”.
Ilmoita asiaton viesti
Anna Kortelaisen teos saattaa voittaa Tieto-Finlandian. Voittajan tänä vuonna valitsee johtavan propagandayhtiö Milttonin varatoimitusjohtaja Katri Makkonen, joka ennen ylennystään toimi tasavallan presidentin tiedotuspäällikkönä.
Propagandayhtiöiden sotakupla näitä tuottaa. Yliopistoilla on viestintätiedekuntia joihin innokkaimmat pyrkivät päästäkseen juoksemaan samaan suuntaan. Alan veteraani Taru Tujunen kylläkin näyttäisi alkaneen epäillä oman kiven pyörittämisen kaikkivoimaisuutta tänään Hesarissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ajankohta sopii myös Svenska dageniin, jota Wikipedia kertoo vietettävän nimenomaan Suomessa sotatantereella Pohjois-Saksassa uskonsodassa kaatuneen kuningas Kustaa Aadolf II:n muistoksi.
Iisalmessakin on kirkko nimetty Kustaa Aadolfin, joskin III:n mukaan, muistuttamassa päätepisteestä miten kauas Eurooppaan savolaiset kuninkaan mukana pääsivät, eivätkä tänäänkään kokisi tarvetta pohtia sanojen alkuperää.
Wikipedian mukaan sana propaganda on latinaa, ja katolinen kirkko käytti sitä alkujaan vastustamaan uskonpuhdistajia. Katolinen Timo Soini tunnetaan savolaisten hurmaajana.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä kerran Kekkonen ei johtavana poliitikkona esittänyt historiallisen, Karjalan pääkaupungin Viipurin nimen varastamista Pohjanmaalle, vaan pyrki rajan rauhanomaiseen siirtämiseen Suomen hyväksi. Muistuttaa aprillipilaa, huonoa sellaista.
Ilmoita asiaton viesti
Mainio asia tietää, kiitos blogistille ja Anna Kortelaiselle. Miksipä ei. Viipurin henki kulkee tietenkin ihmisillä ja mikäli en väärin muista, Viipurissa puhuttiin ruotsia. Sinnehän tuo asia sopii kuin nenä päähän, Kokkolaan, Vaasaan ja rannikolle. Ehkä vanhoja rakennuksia voisi sinne plagioida jne.
Ilmoita asiaton viesti
”Viipurissa puhuttiin ruotsia.” No juu, puhuttiin sitäkin:) Vuoden 1930 väestönlaskennan mukaan suomenkielisiä oli 93,6 %, ruotsinkielisiä 2,9 %, venäjänkielisiä 2,5 % ja saksankielisiä 0,6 % väestönlaskenta-alueen asukkaista.
Ilmoita asiaton viesti
Onko väärä käsitys siis, että inkeriläiset olisivat ruotsista muuttanutta siirtoväkeä ruotsin kielineen?
Ilmoita asiaton viesti
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Inkeril%C3%A4iset
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitan inkeriläisten aiempia vaiheita aiemmilta vuosisadoilta. Luin jostain, että Ruotsin kuningas olisi lähettänyt prinsessa Inkerin tuolle alueelle joskus tukemaan Ruotsia ja tuo alkuperäinen joukko on ollut tuolloin ruotsinkielistä, mutta jos he eri vaiheissaan olisivat siis alkaneet puhua suomea, pidän sitä mahdollisena.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsin_Inkeri
Ilmoita asiaton viesti