Keskon Hotakaisesta ABC:n Viikilään
Elämme suuren ”kulttuuriskandaalin” keskellä. Kari Hotakainen ja kustantaja Siltala ovat antaneet kirjailijan uuden teoksen Helmi yksinoikeudella Keskon K-kauppiaiden myytäväksi. Helmestä tuli Pirkka-tuote.
Ruovedellä Vinhan kirjakauppias Pasi Vainio etsiskeli jo tulitikkuja, jotta voisi polttaa Hotakaisen koko tuotannon roviolla. Vainion liikekumppani Mikko Vartiainen toppuutteli. Päädyttiin kompromissiin, jonka mukaan Vinha panee Hotakaisen boikottiin ja poistaa kaikki hänen kirjansa myynnistä.
Vinhan Vainion mielestä Hotakainen, Kesko ja Siltala näyttävät keskisormea painetuilla kirjoilla eläville kaupoille. Kirjakaupat ovat ahdingossa. Hotakaisen kirjojen nimistä voi hakea osviittaa, miten tähän on tultu.
Kyseessä voi olla Luonnon laki, jossa Ihmisen osa on jäädä markkinoiden jalkoihin. Kukaan ei kai kuitenkaan rohkene väittää, että Jumalan sana olisi johdattanut ratkaisuun. Kyseessä taitaa sittenkin olla Hotakaisen Henkireikä, mutta aika näyttää kenelle lankeaa lopulta Syntisäkin rooli.
Etsin tietoa K-kauppiaiden nettisivuilta. Siellä kerrotaan, että Hotakaisen Helmi on kuin Pirkka-brändi: ”Se on läsnä erilaisten yksilöiden kaikissa elämänvaiheissa lempeästi, arkisesti ja aina ihmistä puolustaen.”
Ei siis syytä huoleen: Cittari hoitaa!
Runoutta voi nähdä kaikkialla, jopa K-kaupan nettisivuilla. Hotakaisen Helmi taistelee huomiosta tällaisessa ympäristössä: ”Kollarit, maiharit, pikkarit, korkkarit verkkarit, lenkkarit, hupparit, ponnarit ripsarit, putsarit, meikkien mestarit kaikki sun lempparit, suuntana Cittarit.”
Tuohan on mitä mainiointa käyttörunoutta, kuin mestari Hotakaisen, entisen mainostoimittajan, kynästä.
Hotakaisen K-diili ei ole ensimmäinen laatuaan. S-ryhmän huoltoasemaketju ABC ideoi, tilasi ja sponsoroi Finlandia-voittaja Jukka Viikilän kuunnelmasarjan Suomalaisuuden ABC, joka esitettiin vuonna 2017 Radio Novalla.
Kuunnelmasarjan pohjalta Viikilä kirjoitti kirjan Suomalainen vuosi (Otava 2018). Ilmeisesti häveliäisyyssyistä kirjan nimessä ei enää mainostettu ABC-ketjua, vaan viitattiin suomalaiseen vuodenkiertoon. Kirja oli vapaasti myynnissä toisin kuin Hotakaisen Helmi.
Kirjoitin tuolloin Uuteen Suomeen blogin, jossa pohdiskelin suomalaisen kaunokirjallisuuden tulevaisuutta https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jormamelleri/252479-abc-viisauksia-agricolasta-viikilaan/ .
Veikkasin, että ehkä kirjailijat hankkivat tulevaisuudessa rahakkaita sponsoreita urheilijoiden tapaan. ”Kenestä Shellin kirjailija, kuka kelpaa Nesteen runoilijaksi? Keskolle saattaisi sopia joku pitkän proosan mestari, osuuspankeille historiallisten romaanien tekijä ja Lidl voisi palkata aforistikon.”
Ajattelin siis kuusi vuotta sitten, että Keskolle voisi sopia joku pitkän proosan mestari. Hotakainen lienee pikemminkin lyhyen proosan miehiä, mutta se on sivuseikka.
En ollenkaan yritä väittää olevani K-diilin idean isä, sillä tuskin Siltalan herrat ja Hotakainen ovat blogiani lukeneet. Tyydyn vain toteamaan, että olin kerrankin ajan hermolla, vahingossa tietenkin.
Hotakainen, Siltala, Kesko ja Vinhan miehet ovat tehneet palveluksen kirjallisuudelle, joka enää harvoin ylittää minkäänlaista uutiskynnystä. Huomiota tulee, kun huomiotalouden asiantuntijat ovat asialla.
Jos olisin Hotakaisen tai Siltalan veljesten housuissa, lahjoittaisin Vinhan kirjakauppaan kasan Hotakaisen Helmiä kirjailijan persoonallisella omistuskirjoituksella varustettuna.
Näitä hotakaisia Ruoveden kirjamiehet voisivat sitten myydä tiskin alta tai lahjoittaa kirjaharvinaisuuksina parhaille asiakkailleen.
Jospa tämä täällä näkyisi: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jormamelleri/252479-abc-viisauksia-agricolasta-viikilaan/
Ilmoita asiaton viesti
Bravo! Toivottavasti ottavat blogistasi vaarin. Kyllähän niitä saattavat lukea muutkin kuin ne, jotka täällä näkyvät ja aukovat päätään (kuten meikäläinen). Onhan sitä sattunut tällaistakin:
https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jormamelleri/blogi-suisti-romaanihenkilon-raiteiltaan/
Ilmoita asiaton viesti
Ensin onnitteluni sinulle🎊
Hyvin olet ennakoinut tilanteen.
Eipä olisi koskaan ennen tullut mieleenikään, että joku kirjailija antaa yksinoikeuden lähinnä ruokakaupaksi mielletylle kaupalle.
Ymmärrän myöskin kirjakauppiaiden kiukun.
Mistä kohta enää saa vanhoja klassikoita, filosofiaa tai tietokirjoja?☹️
Hotakaisen kirjat ovat olleet heille aina se tärkeä tulolähde ja jos nyt kaikki suosikkikirjailijat siirtyvät ruokakauppoihin, niin mikä tai kuka kirjakauppa enää ottaa vähemmän suurta yleisöä kiinnostavia suomalaisia teoksia?
Tämä on tietysti Hotakaiselle varsin hyvä diili , näin uskoisin.
Mutta minkäs teet? Markkinatalous on kuitenkin se päivän sana .
En lukenut vielä sitä sinun blogiasi, kun halusin kirjoittaa oman mielipiteeni ilman muiden ajatuksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Mistä kohta enää saa vanhoja klassikoita, filosofiaa tai tietokirjoja?”
Antikvariaateista? Niitä on vielä, toki myös netissä.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään kyllä, mutta entä vuosien päästä, kun pienet kirjakaupat ovat joutuneet lopettamaan?
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Hotakainen ole Coca Colan jälkeen maailman yliarvostetuin asia? Noin sanoivat (humoristisesti) Teemu Keskisarjasta muutama vuosi sitten. Mutta kappas vaan,oikeassahan olivat ja ainakin osaltani Keskisarja joutui sivuraiteelle mutta onhan meillä historioitsijoita onneksi esim. Mirkka Lappalainen. Harmi osittain koska Keskisarjalla oli hyviä kirjoja joita en voi enää allergiasyistä lukea lainkaan koska kirjailijan persoona herättää niin paljon antipatiaa.
Hotakaisesta olen myös pitänyt mutta hänen kohdallaan juurikin sama kuin urheilussa eli kaikkea aikansa ja olympialaisia en katsonut vaikka 1968 katsoin joka ainoan lähetyksen jo. Urheilu oli silloin vielä urheilua.
Mutta blogistille kova kiitos hienoista tuokioista ja juuri sain päätökseen Reidar Palmgrenin ”Veli jota minulla ei ollut”. Hieno teos ja ilman blogia en olisi ehkä avannutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan Hotakaisen kirja Pirkka parhaat -osastoa vai sitä tavallista Pirkkaa?
Ilmoita asiaton viesti
Ylin auktoriteettimme Hesari määritteli otsikossaan, että ”taattua Pirkka-laatua”. Itse kukin voi arvioida omien kokemustensa perusteella, mitä se tarkoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, eihän Pirkka huonoa laatua merkitse. Asioin K-kaupoissa vain harvoin, mutta tunnen brändin ja sen idean. Muuten:
Automerkki Seat on saanut liikanimen ”Pirkka-Volkkari”. Tämä on ymmärrettävissä alan liikesuhteiden perusteella, mutta mikäpä Volkswagen itse on vastaavassa luokituksessa? Hiljattain sain vastauksen: ”Pirkka-Porsche”.
Voidaankin kysyä, onko Kari Hotakainen ”Pirkka-Tervo”.
Ilmoita asiaton viesti
Tervolla on vakiintunut lukijakunta, jokainen Tervo menee kaupaksi vaikka olisi novellikokoelma. Sen sijaan Hotakaisen myynti heittelehtii, on ollut jopa kansainvälisiä suurmenestyksiä kuten Juoksuhaudantie ja sitten kummallisia opuksia joista vain harva on kiinnostunut. Molemmat ovat tehneet myös yhden julkkiselämäkerran, Tervo Loirista ja Hotakainen Kimi Räikkösestä. Näidenkin kohdalla kävi kuten näillä kahdella veijarilla niin usein: molemmat myivät hyvin Suomessa mutta Hotakaisen Kimi kiinnosti myös ulkomailla.
Ilmoita asiaton viesti
Timo Soinin keskusteluohjelmassa jokin aika sitten Petteri Leino käytti Räikkös-kirjaa esimerkkinä myyntimenestyksestä. Leinolta lipsahti kirjailijaksi väärä nimi: ”Karo Hämäläinen”.
Juontaja Soinille tämä meni täydestä, eikä Leino itsekään tajunnut virhettään.
PS. Petteri Leino on peruspersuja Soinin ajoilta, ja avusti puolustusministeri Niinistöä. Myöhemmin hän ryhtyi kirjakauppiaaksi. Leinolla on blogi Usarissa, mutta hän kirjoittaa sinne vain harvoin.
Ilmoita asiaton viesti
Hauska lipsahdus. Karo Hämäläinen on kyllä alan miehiä, hän on Parnasson päätoimittaja.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tarkkoja ollaan, Parnasson vastaava päätoimittaja on Matti Kalliokoski, joka on myös Suomen Kuvalehden päätoimittaja. Karo Hämäläisen titteli on vastaava tuottaja.
Ilmoita asiaton viesti
No niinpäs onkin. Uusimman Parnasson pääkirjoitus oli taas kerran Karon kirjoittama, niin ajattelin, että hän on sitten varmaan päätoimittaja.
Ilmoita asiaton viesti