Kova Koivisto – Vakavasti otettava veitikka
Presidentti Mauno Koiviston syntymästä tulee tänään (25.11.2023) kuluneeksi sata vuotta. Sen kunniaksi Helsingissä Pikkuparlamentin puistossa paljastetaan Koiviston muistomerkki.
Aiemmin tänä syksynä julkaistiin Tapio Bergholmin Koivisto-elämäkerran toinen osa (Kova Koivisto – Pankista pääministeriksi 1960-1970, Otava).
Kirjan yhdeksi keskeiseksi teemaksi nousee se, miten kehkeytyi Koiviston kuuluisa karisma. Miten omintakeinen, mutta erilaisissa äänestyksissä korkeintaan keskinkertaisesti menestynyt kiivas yhteiskunta- ja tiedekeskustelija muuttui ihailluksi poliitikoksi?
Bergholm murskaa myytin, jonka mukaan Koivisto ei olisi muka pyrkinyt korkeisiin tehtäviin: ”Koivisto teki hartiavoimin töitä saavuttaakseen puolueen arvovaltaisimman talouspoliittisen asiantuntijan aseman, mikä toi hänelle valtiovarainministerin tehtävän Paasion hallituksessa vuonna 1966.”
Nousuunsa kansakunnan kaapin päälle Koivisto tarvitsi myös onnea. Bergholmin siteeraama Machiavelli jo korosti, että kovakaan työ, ahkeruus ja lahjakkuus eivät riitä menestykseen, jos onni puuttuu.
”Kun onni potkaisee, pitää olla kykyä ja tahtoa tarttua tilaisuuteen.” Koivisto oli valmis, kun mahdollisuuksia avautui.
Koiviston lähipiiriin kuuluneet, kuten esimerkiksi Seppo Lindblom ja Heikki Koski, ovat ylläpitäneet myyttiä, jonka mukaan Koivisto sai karismansa syntymälahjana, mutta he kuuluivatkin ”Koiviston taikapiiriin”.
Bergholmin mukaan karisma ei ollut Koiviston synnynnäinen ominaisuus, vaan se alkoi kehkeytyä vasta hänen noustuaan valtiovarainministeriksi ja kypsyi hänen pääministerikautenaan.
Kun Koivisto nousi politiikan huipulle, avainasemassa oli televisio. Manu oli itsevarma tv-esiintyjä, joka poikkesi aikansa muista poliitikoista. Hän ei erehtynyt tuijottamaan suoraan kameraan Harri Holkerin tavoin, vaan katsoi toimittajaan tai pälyili mietteliäästi ympärilleen.
Syntyi kotoisa tunnelma ja vaikutelma, että tässä puhuu viisas mies. Koiviston suosiolle lievä Turun murrekaan ei koitunut kohtaloksi.
Koiviston vahvuus tv-esiintyjänä oli nopea tilannetaju. Hän saattoi samassa ohjelmassa vaihdella tyyliään haudanvakavasta kujeilevaan poikamaisuuteen. Hän oli räväkkä ja sanavalmis, mutta tarvittaessa myös syvällinen ja verkkainen pohdiskelija.
Tapio Bergholm on keksinyt mainion luonnehdinnan: ”Mauno Koivisto oli yhteiskunnallisena televisiohahmona vakavasti otettava veitikka.”
Tätä vakavasti otettavaa veitikkaa moitittiin myöhemmin vaikeita ratkaisuja lykkääväksi jahkailijaksi. Tämäkään ei ole koko totuus. Koivisto oli sekä että -mies: sekä veitikka että jahkailija.
Vuosina 1960-1970 Koivisto oli kaikkea muuta kuin jahkailija. Valtiovarainministerinä ja pääministerinä hän oli Bergholmin mukaan kova, suoraviivainen ja ajoittain tyly:
”Tästä huolimatta tai ehkä juuri tämän vuoksi hän vakuutti, hurmasi ja jopa lumosi suuren osan kansalaisista ja journalisteista.”
Summa summarum: Koivisto oli 1960-luvun lopulla moderni mediapoliitikko. Hän käytti julkisuutta hyväkseen, karisma kasvoi ja suosio lisääntyi. Menestys ruokki lisää menestystä.
Koiviston suosio säilyi, vaikka monella poliitikolla television luoma kannatus hiipui, kun media luonteensa mukaisesti korosti tappioita, virheitä ja luonteen varjopuolia.
Tiedämme, miten Koivistolle kävi, vaikka Bergholm yrittää pitää jännitystä yllä päättämällä teoksensa kysymykseen: Miten Mauno Koiviston karisma kestäisi tulevat vuodet ja vuosikymmenet?
Oman vastauksensa Bergholm antaa elämäkertojen seuraavissa osissa, joita lienee tulossa vielä useita. Tuskin maltan odottaa.
Tässä tietoa Koiviston muistomerkistä: https://valtioneuvosto.fi/-/10616/presidentti-mauno-koiviston-muistomerkki-paljastetaan-lauantaina-25.11
Ilmoita asiaton viesti
Onpa aikamoinen vyyhti! Muistomerkki näyttää varmasti joka suunnasta erilaiselta, toisin kuin Mauno Koiviston katselemat tv-hidastukset jääkiekko-ottelun maalitilanteista.
Presidenttiin teki vaikutuksen, kuinka maali on maali, katselipa sitä mistä vinkkelistä hyvänsä. Yleensä eri näkökulmista näkee erilaisen tapahtumakulun, mutta jääkiekon konkreettisuus ei jätä selittelyille sijaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tuo kuvaa ajatusta vahvasta markasta ja kun teollisuusneuvokset jyrähtivät, niin ajatuksesta tuli tuulen viemää. Aivan kuin tuosta muistomerkistä näkee miten tuuli ujeltaa sen lävitse. Mauno Koiviston vahva markka ja Viron vapautumisen vähättely ovat kai nuo häkkyrät tuossa tuulessa. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/mauno-koivisto-ja-viron-itsenaistyminen-suomen-presidentit-ja-nato-jasenyys/
Ilmoita asiaton viesti
Pari sanaa muistomerkeistä.
Kirsi Kaulasen Pikkuparlamentin puistoon sijoittuva ”Välittäjä” kuuluu näihin moderneihin häkkyröihin joista Kekkosen muistomerkki on tähän mennessä onnettomin.
Välittäjässä on toki ideaakin, inspiraationa selvästi Manun kuuluisa otsakiehkura.
En missään nimessä vierasta lähtökohtaisesti nonfiguratiivisia muistomerkkejä, päinvastoin.
Oma suosikkini on Veikko Hirvimäen Eliten edessä nouseva Mika Waltarin muistomerkki Kuningasajatus – sen äärellä katsojan on helppo eläytyä kirjailijan maailmaan.
Kritiikistä huolimatta pidän myös Matti Nykäsen muistomerkkiä Höyhen Jyväskylän Hippoksella onnistuneena.
Ilmoita asiaton viesti
Häkkyräksi minäkin sitä sanoisin, ja köykäiseksi verrattuna vaikka Sibelius-monumenttiin.
https://www.helsinkipoi.com/fi/poi/sibelius-monumentti/
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaanhan Sibelius-monumentista nousi keskustelu, jonka seurauksena kuvanveistäjä Eila Hiltunen joutui lisäämään ”urkupillien” vierelle patsaan alaosaan Sibeliuksen pääpotretin. (Kuva kommentoijan.)
https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/wp-content/uploads/sites/2/2023/11/IMG_2210.jpeg
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mutta on se monumentti kompaktin oloinen, kuten Waltarinkin. Koiviston muistomerkki on linjakas, mutta mielestäni vähemmän miehinen.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, hyvä muistomerkki se on. Ja varsinainen turistirysä – matkamuistokojut sen ympärillä kesäkautena ovat 2000-luvun lisuke.
Ilmoita asiaton viesti
Koivisto on ehdottomasti kaikista Suomen presidentistä lempipresidenttini: Sodan käynyt mies, jolle valta sopi poikkeuksellisen hyvin. Jalat aina maassa! 🇫🇮
Ilmoita asiaton viesti
Minä sijoitan Rytin, Paasikiven ja Ståhlbergin Koiviston edelle, tässä järjestyksessä.
Mutta eri aikakaudet asettavat erilaisia vaatimuksia, joten vertailu on vaikeaa.
Ilmoita asiaton viesti
”… vertailu on vaikeaa.”
– Eikä ainoastaan vaikeaa, vaan epäreilua. Esimerkiksi väite ”Relander oli presidenteistä huonoin” jää joka kerta vaille perusteluja. Mitä Paasikivi tai Niinistö olisivat valtionpäämiehinä tehneet vuosina 1925-1931? YYA-sopimuksen vaiko Nato-diilin, joista heidät muistetaan? Kekkonen olisi tietenkin kesyttänyt Neuvostoliiton ja luotsannut Suomen EEC-yhteistyöhön, ja huilatessaan kiroillut tunareille myllykirjeitse. Vai?
Ilmoita asiaton viesti
Kuvassa Relander nuolee fascistijohtajan saappaita, kun kansakunnan äärioikeisto tapaa torilla:
https://historia.hel.fi/sites/default/files/hkm.HKMS000005_00000um9_0_master.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Minä taas koen että on käsittämätöntä,että Koivistosta luotiin kuvaa kaukopartiomiehenä.
Tämän oli pelkkää satua. On todettu,että siinä ei ole totta edes nimeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hattu kourassa Kosolan edessä, ja – tietysti – alemmalla portaalla. Huono presidentti!
Jos Relanderin paikalla olisi ollut Martti Ahtisaari, olisi kuvaan epäilemättä ikuistunut päättäväinen mutta tyylikäs kriisinhallinnan työnäyte: CMI – IKL 6 – 0.
Ilmoita asiaton viesti
Relander kuitenkin nimitti Tannerin pääministeriksi ja antoi sossujen maistaa hallitusvaltaa. Eikö tuo viittaa ansioihin kansallisen sovinnon aikaansaamisessa?
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä tässä arviossa.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän Suomessa kovin huonoja presidenttejä ole ollut, jos kansainvälinen valtiopäämiesten vertailu tehdään. Relander on kuitenkin huonoin.
Talonpoikaismarssi tuli vuosia Tannerin hallituksen jälkeen, ja onneksi Relanderin kausi oli jo lopuillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Koivisto oli päättämätön tuuliviiri ja tolvana, jossa kovaa oli vain luut.
Koivisto presidenttinä onnistui tyhjentämään Venäjän Karjalan lähes kokonaan suomensukuisista.
Kremlissä oltiin hyvin tyytyväisiä.
Oikeusministeri Tarja Halonen valmisteli Koiviston käskyttämän paluumuuttolain, jonka nojalla yksi suomensukuinen isovanhempi oikeutti paluumuuttoon Suomeen.
Näin Suomeen saapui kansalaisiksi suuri joukko venäläisiä, jotka eivät olleet koskaan nähneetkään tuota yhtä isovanhempaansa.
Koiviston ja Holkerin kovan markan politiikka ennen EU-jäsenyyttä oli typeryyden huippu, joka johti historiallisen syvään lamaan.
Jatkuvasti töppäilevän ”jotain pitäis tehrä”-Koiviston uralla oli sattumalta myös joitain onnenkantamoisia.
Ilmoita asiaton viesti
Koivisto oli jämpti presidentti, joka pysyi valtaoikeuksiensa sisällä ja osasi hymyillä aurinkoisesti asioille, jotka eivät olleet hänen päätösvallassaan.
Koiviston aikana ei ollut katujengejä eikä huumeongelmaa.
Koiviston ajan lapset lukivat Sudenpentujen käsikirjasta ratkaisut ongelmiin kuin ongelmiin.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti Koivisto oli taloustiededenialisti. Mokasi fataalisesti taklaamalla Väyrysen pois vallasta. Ja alkoi Holkerin kanssa esileikkiä eurooppalaista yhteisvaluuttaa. Se esileikki johti katastrofiin, jossa pankkeja ja yrityksiä kaatui, itsemurhiakin tuli tuhansittain.
Kaikki valtaa pitävät Koiviston jälkeenkin on pakko lukea taloustiededenialisteihin: Ahtisaari, Lipponen, Niinistö, Vanhanen, Katainen, Sipilä…
Taloustiededenialistiemme takia työttömyys on ollut suurta. On maksettu palkkaperusteista sosiaaliapua työttömiksi jääneille, joiden ammattitaito on työttömyyden kestäessä rapautunut.
Euro on tappanut tuhansia kotimarkkinayrityksiä.
Olemme keppikerjäläisiä pohjoismaisessa seurassa.
Meillä ei ole ollut talouspoliittista älyä omaavaa presidenttiä Paasikiven ja Kekkosen jälkeen.
Suomi ei suinkaan ole ainoa maa unionissa, jonka kansantalouden yhteisvaluutta on tuhonnut tai tehnyt vaivaiseksi.
Olisi pitänyt kuunnella kansantaloustiedettä ymmärtäviä.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäsin kuvan muistomerkistä blogin tekstiin. Kuva otettu Ylen lähetyksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Nähdessäni tv:stä ensikerran ja vieläpä iltavalaistuksessa tuon häkkyrän, niin ajattelin sen sopivan hyvin jouluun…
Ehkä se on parempi päivällä omin silmin nähtynä?
Toivon ainakin niin🙏
Ilmoita asiaton viesti
”… ajattelin sen sopivan hyvin jouluun…”
– Todellakin, kansallinen jouluhimmeli arvomiljöössä! Mutta kylläpä hymy hyytyy, kun sama lankavyyhti on purkamatta vielä juhannuksenakin.
Saas nähdä, ryhtyykö ”kansa” täydentämään teosta esimerkiksi ripustamalla siihen milloin mitäkin. En täysin luota helsinkiläisten Manta-kiipeilijöiden tyylitajuun.
Ilmoita asiaton viesti
Koiviston valtiovarainministerikausi kaikkine kommervenkkeineen ja jättidevalvaatioineen sai hänet myöhemmin toteamaan saaneensa vamman sieluunsa.
Myöhemmin hänestä kehittyi ”valtakunnan pessimisti” eli talouskehityksen pahojen näkijä.
Tämän puolen Koivistosta ikuisti Kari Suomalainen pilakuvassa, jossa muut poliitikot piirtelivät taululle kuka toistansa komeampia nousukäyriä, mutta Koivisto paksun viivan alas, läpi tripin alaviivan. Olen metsästänyt tätä kuvaa, jonka joskus laitoin talteen tulevaisuuden varalle, mutta olen kadottanut, ja niin näyttää julkisuuskin olevan.
Olin merkittävässä määrin hämmästynyt, kun Koivistosta tehtiin kuolemansa jälkeen eräänlainen ikuinen optimisti:
” – Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”
Hyvin harvoinpa asioita ja elämänkulkua tähyillessä ”varmuudella tietää” yhtään mitään, etenkään, että kaikki käy hyvin. Ja vaikka olisikin ”käynyt hyvin” se hyvä olisi useimmiten toteutunut aivan toisten edellytysten vallitessa kuin oletettiin. Sitäpaitsi tapausten kulkua ounastellessa aliarvostettuja tekijöitä ovat aina katkokset, häiriöt ja yllätykset. Pelkkä ohjelmallinen usko tai luulo hyvän toteutumisesta on ennemminkin negatiivisten vaikuttajien poissaoloa, ja ilmentää enemmän asiantuntemuksen puutetta ja naivia elämänkäsitystä kuin realismia.
Paitsi että tuo Koiviston oma lauselma on argumentaatioltaan kevyt kuin höyhen, se kuvastaa varsin ohuesti häntä 50-luvulla oppinsa saaneena sosiologina, ja tahtopoliitikkona: niissä kun lähtökohtana on olemassa olevan todellisuuden tunteminen ja näkemys siitä, että olevaan voidaan vaikuttaa inhimillisellä ja yhteisöllisellä työllä ja tahdolla. Kyllä hän enemmän oli näkemyksellinen vaikuttaja, ja tahto vaikuttaa vei hänet politiikkaan.
Ilmoita asiaton viesti