Kovaa peliä Valkoisessa talossa

Yhdysvalloissa on vaalivuosi ja Donald Trump saatetaan valita jälleen presidentiksi. Uudessa trillerissään Tuomas Niskakangas onkin ajan hermolla (Kotka, Otava 2024).

Tulevaisuuteen sijoittuvassa kirjassa Trumpia muistuttava presidentti Chester Tyler herättää kauhua kaikkialla. Häikäilemätön populisti on päättänyt, että Yhdysvallat eroaa Natosta, mikä tarkoittaisi puolustusliiton romuttamista.

Juuri Natoon liittynyt Suomi ja sen valtiojohto ovat epätoivon partaalla. Tiedetään, että jos Yhdysvallat lähtee Natosta, Suomi on vaarassa. Venäjä aikoo iskeä Suomeen heti, kun Nato on hajonnut.

Siinä ovat lähtökohdat poliittiselle trillerille, jossa riittää vauhtia ja vaaranpaikkoja.

Suomen valtiojohto hakee hädissään apua entiseltä pääministeriltä Leo Koskelta, joka asuu pienen tyttärensä kanssa Washingtonissa. Koski on leskimies ja miljardööri, mutta myös presidentti Tylerin koripallokaveri, joten hänellä on hyvät suhteet Valkoiseen taloon.

Suomalaiset haluavat, että Koski kääntäisi Tylerin pään. Kun venäläiset agentit sieppaavat Kosken tyttären ja lähettävät uhkaavia viestejä, ex-pääministeri on kahden tulen välissä.

Suomen etu vai tyttären henki? Aikaa on vähän. ”Jos Yhdysvallat eroaa Natosta tänään, saat tyttäresi takaisin”, kuuluu sieppaajien viesti.

Koski tapaa presidentti Tylerin Valkoisessa talossa, jossa pelataan kovaa peliä. Kesken kokouksen presidentti romahtaa maahan. Hänet on myrkytetty.

Koski on mahdottoman tehtävän edessä. Yhdessä päivässä pitäisi selvittää vielä tämäkin: kuka myrkytti presidentin ja miksi? Mikä on Tylerin lähipiirin osuus tapahtumissa?

Valkoisessa talossa kaikki ei olekaan niin kuin näyttää. Moni on halunnut härskistä ja itserakkaasta populistista eroon. Presidentiksi nousee Tylerin vastakohta, Nato-mielinen varapresidentti Mary Sullivan.

Tuomas Niskakankaan vahvuuksiin kuuluu se, että hän tuntee asiat, joista kirjoittaa. Hän tuntee Yhdysvaltain ja Suomen politiikan sekä Washingtonin kuviot, kadut ja rakennukset. Hän ripottelee tekstiin sopivasti aineksia oikeasta elämästä, mikä luo tukevan pohjan tarinalle.

Joku voi tietysti pudistella päätään ja arvostella, että Kotkassa on paljon epäuskottavia juttuja. Romaaneissa kaikki on mahdollista ja onhan se hauska kuvitella Suomen virkaheitto pääministeri Yhdysvaltain presidentin koripallokaverina. Sitäkin voi miettiä, olisiko mahdollista, että Valkoisessa talossa suunniteltaisiin presidentin myrkyttämistä.

Maailma on ihmeitä täynnä. Joskus fiktiosta voi tulla faktaa ja tarinat käyvät toteen. Paraskaan kirjailija ei voi keksiä kaikkea sitä, mitä elävässä elämässä todella tapahtuu.

Tuomas Niskakangas on kirjoittanut tähän mennessä kolme Leo Koski -jännitysromaania. Roihun ja Miekan jälkeen ilmestyi Kotka, joka on kolmesta paras. Niskakangas on hyvällä tiellä ja kuuluu jo nyt suomalaisten trilleristien eliittiin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu