Kun Dome Karukoski Vimpelissä kävi

Olen antanut itselleni tehtävän seurata tarkasti, mitä vanhoilta kotikulmilta kerrotaan mediassa. Aina kun tuttuja paikkoja tai ihmisiä on esillä, mielenkiintoni herää.

Valtakunnallinen julkisuus tuntuu olevan erityisen tärkeää pienille kunnille. Isot näkyvät joka tapauksessa, mutta pienet jäävät usein jalkoihin. Imago on tärkeä asia kaikille.

Viimeksi sydän läikähti lämpimästi, kun luin elokuvaohjaaja Dome Karukoskesta tehdyn elämäkerran (Kalle Kinnunen & Matti Rämö: Hymypoika, Otava 2020). Kirjasta on kerrottu laajasti mediassa, mutta kaikkea ei sentään ole vielä paljastettu.

Nyt vimpeliläiset tarkkana. Hollywoodissakin jo ohjannut Karukoski on nimittäin käynyt Vimpelissä. Se käy ilmi uudesta kirjasta.

Tässä vaiheessa kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli varmaan jo ideoi uusia tempauksia, mutta kun kerron mistä on kysymys, Vimpelin ykkösnyrkki saattaa panna jäitä hattuun.

Dome Karukoski toimi nuorena miehenä juniorien salibandyjoukkueen valmentajana Espoossa. Hän oli kerran pelimatkalla Vimpelissä, mutta sieltä hän joutui poistumaan tappio niskassaan.

Kyseessä oli B-junnujen SM-sarjan turnaus. Jos Karukosken joukkue olisi ollut Vimpelin turnauksessa kahden parhaan joukossa, se olisi päässyt koko maassa neljän parhaan joukkoon, mikä oli tavoitteena.

Nyt tulee tarinan dramaattisin vaihe. Karukoski kertoo: ”Putosimme yhden maalin erolla. Lähdimme ajamaan kotia kohti Vimpelistä. Kahdenkymmenen kilsan jälkeen pyysin kuskilta, että pysähdy.”

Dome ryntäsi ulos autosta ja kävi oksentamassa tappion karvaan kalkin tien poskeen: ”Oma epäonnistuminen valmentajana oli asia, jonka kohtaaminen oli niin voimakas reaktio, että oksensin. Koko keho taisteli sitä vastaan, että olenko epäonnistunut.”

Ei taida olla Karukoskesta Vimpelin pr-mieheksi. Vai miltä kuulostaisi mainoslause: Dome Karukoski kävi oksentamassa Vimpelissä.

Kirjan mukaan Vimpelin reissulla oli Karukoskelle kuitenkin oksennusta suurempi merkitys. Hän kertoo, että ”kuvauksissa en ole oksentanut, mutta tuon tunteen läpikäyminen silloin Vimpelin lähellä auttoi jotenkin hyväksymään sen, että joskus vaan epäonnistuu”.

Karukoski sai Vimpelistä tärkeän opetuksen: voitto on aina suloista, mutta tappiotkin on nieltävä. Tappiossa itää voiton siemen.

Kuvitellaan tilanne parinkymmenen vuoden kuluttua vuonna 2041, kun Karukoskea juhlitaan Suomen ensimmäisenä Oscar-voittajana Hollywoodissa. Hän juhlii nöyränä miehenä ja tunnustaa kiitospuheessaan, että tappiot ovat kasvattaneet häntä ihmisenä. Vimpeli opetti.

Oscar-voiton jälkeen Vimpelissä alkaa tapahtua. Tyylikkäästi harmaantunut kunnanjohtaja Leijonanmieli ehdottaa, että liikuntahallin seinään pannaan kyltti: Dome Karukoski kävi täällä. Patsashanke pannaan vireille ja Karukoski kutsutaan heittämään avausheitto pesäpallo-otteluun Vimpeli vastaan Sotkamo.

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu