Kun isoisä itään hiihti ja mitä sitten tapahtui

Parikymppinen Eelis Apukka (1908-1976) teki joulukuussa 1931 radikaalin ratkaisun. Hän lähti Sodankylän Sattasesta hiihtämään kolmen toverinsa kanssa erämaan halki kohti Neuvostoliittoa paremman elämän toivossa.
Apukka oli juuri vapautunut vankilasta, Tammisaaren ”yliopistosta”. Tuomio kommunistille oli tullut kumouksellisesta toiminnasta. Kun töitä nuorelle miehelle ei löytynyt, hän lähti tovereineen suksimaan kohti itäistä unelmaa.
Eeliksen pojantytär Miia Apukka päätti ottaa selvää, mitä isoisän kolmen vuoden idänretkellä oikein tapahtui. Hän perehtyi poliisin raportteihin ja kuulustelupöytäkirjoihin, tutki kirjeitä ja aikakauden lehtiä sekä muita kirjallisia lähteitä.
Syntyi tosiasioihin perustuva väkevä romaani siitä, miten isoisän unelma muuttui painajaiseksi (Miia Apukka: Itään ja takaisin, Kirjokansi 2022).
Jo vastaanotto Neuvostoliiton puolella oli aivan muuta kuin hyväuskoiset suomalaiset kommunistit olivat odottaneet. Heidät vietiin kuulusteluihin ja vankiselliin, joka oli täynnä ihmisiä. ”Ovella löi vastaan tyrmäävä löyhkä: likaa ja ihmisruumiin eritteitä.”
Vankisellistä Apukan ja kumppaneiden tie vei lopulta ankariin oloihin metsätöihin ja Vietkan kolhoosiin Karjalan tasavallassa.
Silmukka suomalaisten ympärillä alkoi kuitenkin kiristyä. Suomalaiset edustivat vääränlaista nationalismia, josta oli päästävä eroon. Isovenäläinen nationalismi nosti päätään.
Kyttäyksen ja ilmiantojen ilmapiirissä Eelis Apukka joutui uudelleen koviin kuulusteluihin ja vankilaan. Joku oli kuullut hänen sanovan, että Suomessa vankilassakin olisi parempi kuin täällä vapaudessa, ja hän oli kuulemma lukenut sellaisia porvarillis-nationalistisia julkaisuja kuin Helsingin Sanomat ja Suomen Sosialidemokraatti.
Tästäkin piinasta Eelis selvisi. Onni potkaisi ja hän pääsi vähäksi aikaa unelmiensa töihin, toimittajaksi Petroskoin radioon vanhan tuttavansa ansiosta.
Sitä herkkua ei kauan kestänyt. Kun Eelis ei suostunut ilmiantajaksi, hänet passitettiin jälleen metsätöihin. Ajatus paluusta Sodankylään alkoi kypsyä.
Kirjan dramaattisimpiin jaksoihin kuuluu kuvaus Eeliksen ja Osku Mannisen loikkauksesta takaisin Suomen puolelle marraskuussa 1934. He ostivat junalipun Petroskoista Kantalahteen, jäivät junasta jo ennen pääteasemaa ja suuntasivat kävellen kohti Suomen rajaa.
Pakkanen paukkui ja miesten varusteet olivat heiveröiset. Suomen rajavartijat löysivät paleltuneen kaksikon ja veivät miehet Kuolajärven Alakurtin kylän vartiotupaan. Manniselta jouduttiin amputoimaan toinen jalka.
Etsivä keskuspoliisi kuulusteli Eelis Apukkaa kolme viikkoa. Hänet tuomittiin puoleksitoista vuodeksi vankilaan valtiopetoksen valmistelusta.
Apukan kokemusten valossa tuntuu erikoiselta, että hän liittyi SKP:hen heti, kun puolue sai sodan jälkeen jälleen toimintaoikeudet. Apukka tosin erotettiin puolueesta 1950-luvulla, koska häntä epäiltiin ”ohranan” kätyriksi.
Myöhemmin hänet otettiin puolueeseen anteeksipyyntöjen kera, ja hänestä tuli vahva vaikuttaja Sodankylän kuntaan. Asko-pojasta tuli SKDL:n ja Vasemmistoliiton kansanedustaja sekä Kelan johtaja. Miia Apukka on Askon tytär. Hän on toiminut mm. Destian ja Liikenneviraston viestintäjohtajana.
Eelis Apukalla kävi hyvä tuuri, kun hän onnistui karkaamaan Neuvostoliitosta 1934. Suomalaisten vainot kiihtyivät eikä yhdellekään Apukan itärajan taakse jääneelle toverille käynyt hyvin. Sinne katosi myös hänen kaksi veljeään.
Idänretkellään Eelis Apukka löysi itselleen vaimon ja oppi kantapään kautta sen, että Neuvostoliitossa asiat ja sanat tarkoittivat täsmälleen päinvastaista. Vapaus, veljeys ja tasa-arvo muuttuivat vankileireiksi, veljesvihaksi ja harvainvallaksi.
Eelis Apukan kaltaisille kommunisteille kapitalistinen Suomi osoittautui paremmaksi isänmaaksi kuin kommunistien Neuvostoliitto.
All the young ignorant around the world from America and Australia to Greece and Finland – who vote for communists, socialist and leftist fascists called by any name deserve to spend some time in North Korea Iran China or Russia.
Ilmoita asiaton viesti
Tom, are you one of those Americans who do not see any difference between Social Democrats and the Communist (Marxist/Leninist) ?
I have not met any Americans who know this difference. Mark Levin even
wrote a book titled ”American Marxism”, how all the people voting for the Democrats in USA are marxist.
Ilmoita asiaton viesti
You can spray perfume on a pig but it’s still a pig – Have you read your Das Kapital ? Socialism is only preparation for communism like your hero Lenin said himself.
It always starts the same way – like it did in Finland too –
First the almighty state taken through taxes and red tape your income and assets that you own or earn , promising “free” this or that but always the this of that has to be delivered by taxpayer funded jobs that created votes out of self interest to keep your job
Then you reach of course a max point where increasing taxes brings in less as more people move from the paying side to the receiving side
Government unions became a voting block like mafia getting a cut for delivering votes
Then money runs out and borrowing is increased until maxed out
Next comes fees to be paid for what was promised to be free
Service deteriorates further wealthy buy private services and public collapse lines get long
More red tape to keep masses from revolting
Ilmoita asiaton viesti
…and more bullshit!
Ilmoita asiaton viesti
I know truth hurts
Ilmoita asiaton viesti
Haha, Tomppa tuntee totuuden:)
Ilmoita asiaton viesti
”Apukan kokemusten valossa tuntuu erikoiselta, että hän liittyi SKP:hen…”
Jännä ilmiö. Oma isoäitini muutti monien muiden Kanadansuomalaisten kanssa rakentamaan Neuvostoliittoa ja pakeni Stalinin vainojen alettua Suomeen. Hänen tyttärensä kuoli siellä 3-vuotiaana, ja mummin mukaan paikallisten viranomaisten myrkyttämänä kun suomalaisia tapettiin.
Suomessa hän oli aktiivinen niin SKDL:ssä, Rauhanpuolustajissa kuin Suomi-Neuvostoliittoseurassa elämänsä loppuun saakka. Murehti aina että ”kun vaan Stalin olisi tiennyt, mitä paikalliset viranomaiset heille tekivät”. Hänelle ja heille Stalin oli sankari ja NL esikuva vielä 80-luvullakin, vika oli paikallisissa ja tietenkin Suomen herroissa ja ennen kaikkea Saksassa, myöhemmin USA:ssa.
Suomalaiskommunistit osasivat ihmeellisellä tavalla vääntää asiat päälaelleen. Olen vakuuttunut, että iso osa heistä uskoi asiaansa täysin vilpittömästi ja luulonsa mukaan parempaa maailmaa ajaen.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä järjetöntä kommunismin aatteen pysyvyyttä minäkin ihmettelen!?
On aivan käsittämätöntä, kuinka paljon kommunisteja sotien jälkeen maassamme esiintyi. Neuvostoliiton nuoleskelijoita. Eikö talvisota opettanut heille mitään itänaapurin johdon pahuudesta? Ja kyllä kaikenlaisista 30-luvun kommunismin kauhuista proletaarien ”paratiisissa” Venäjällä piti olla riittävästi yleistä tietoa. Että siellä mm. tapettiin tuhansittain suomalaisiakin syyttömiä työläisiä.
(Tiedän useammankin karjalaisevakon, joka perheineen menetti talvisodan vuoksi omaisuutensa, mutta kanta-Suomessa aate ei himmennyt. Selitäpä Janne tämä!)
Kyllä Stalin tiesi mitä maassa tapahtui. Ja nimenomaan hän on vastuussa kymmenistä miljoonista ammutuista ja nälkään tapetuista kansalaisistaan.
Tätä mukamas Stalinin tietämättömyyttähän Gulagin vangitkin pitivät selviönä. Vapaana olisivat jos Isä Aurinkoinen vaan tietäisi, että heitä vainotaan!
Ilmoita asiaton viesti
Monissa USA:n suomalaisissa kyti unelma Neuvostoliitosta työväen paratiisina.
Heitä muutti Neuvostoliittoon, ja Stalinin vainoissa päätyivät vankileireille, ja valtaosa kuoli.
Ilmoita asiaton viesti
Lähteistä riippuen jopa 10 000. Eivät ne Amerikan työläisten olot 1920- ja -30-luvuilla kovin hääppöisiä olleet, ja sitten koitti talousromahdus. On helppo ajatella, että unelma työläisten paratiisista lankesi hedelmälliseen maahan kun oikein agitoitiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä vaan ihmettelen Amerikasta lähtöä monenkin lähtijän kohdalla, vaikka maassa lama olikin.
Monet omistivat hyvän talon, pienen liikkeen, jopa auton, mutta veri (agitaatio) veti itään. Punaliput liehuen lähdettiin satamasta matkaamaan työläisten paratiisiin. Mitä sitten siellä tapahtui, se tiedetään ja ei ole kaunista muisteltavaa! Jotkut onnelliset pääsivät tyhjätaskuina muistelemaan hairahdustaan takaisin lähtömaahansa.
***
Varasin kirjan!
Ilmoita asiaton viesti