Kun vapaaherratar vankilaan joutui

Vapaaherratar Ruth Munck (1886-1976) oli niin intohimoinen Saksan ystävä, että hän ei innoissaan aina tullut ajatelleeksi, mikä on sopivaa, mikä ei.
Entinen jääkärien sairaanhoitaja ja lottajohtaja Munck on yksi päähenkilöistä Martti Backmanin vetävästi kirjoittamassa kirjassa niistä suomalaisista, joita Saksa käytti häikäilemättä hyväkseen hävityn sodan jälkeen syksyllä 1944 (Hirmuinen aika – Saksalaismielinen vastarinta 1944-1948, Docendo 2021).
Backmanin vauhdikasta tarinaa lukee kuin jännitysromaania ja kirja onkin kuin valmis käsikirjoitus elokuvaksi.
Pieni joukko suomalaisia valmistautui Saksan tuella vastarintaan siltä varalta, että Neuvostoliitto miehittää Suomen. Touhu vaikutti epätoivoiselta. Saksan romahdus oli jo lähellä ja Lapin sota päällä, mutta vielä uskottiin ihmeisiin.
Ruth Munck, Schwester Ruth, toimi Saksassa jääkäriliikkeen hengessä myös suomalaisten SS-miesten apuna erityisesti sotasairaaloissa. Hän liikkui pitkin poikin Saksan miehittämillä alueilla Puolasta Itävaltaan ja Tšekkoslovakiasta Luxemburgiin.
Munckin kohtaloksi koitui Lapin sota. Hän matkusti Saksaan, Suomen vihollismaahan, Lapin sodan aikana ja sai syytteen, jonka mukaan hän olisi värvännyt suomalaisia naisia vakoojiksi Suomessa tehtävää vakoilua varten.
Munck tuomittiin sodan jälkeen neljäksi vuodeksi kuritushuoneeseen maanpetoksesta. Oliko hänen kokoamansa parinkymmenen naisen joukon tarkoitus toimia vakoilijoina, jäi epäselväksi. Munck piti vakoiluväitteitä mielettöminä.
Backmanin mukaan Munck ei suuremmin järkyttynyt tuomiostaan. Vankilassa hän huvitti itseään kuulemallaan sanonnalla: ”Kaikkeen tottuu, paitsi puukkoon selässä. Ja siihenkin tottuu, jos makaa vatsallansa.”
Suomen valkoiset piirit eivät ottaneet Munckin maanpetostuomiota kovinkaan vakavasti. Hänen luokseen vankilaan virtasi katkeamaton vierailijoiden virta: professoreita, kenraaleita, kulttuuri-ihmisiä.
Ruokapaketteja tuli ystäviltä ja sukulaisilta, akateemikko V. A. Koskenniemi toi kirjoja luettavaksi ja myös toinen akateemikko Rolf Nevanlinna vieraili vankilassa. Lapin herkkuja lähettivät Annikki Kariniemi ja hänen puolisonsa, Lapin keisari Oiva Willamo.
Karuun selliin Munck ei halunnut vieraita vastaanottaa. Hän pyysi vankilanjohtajalta lupaa sisustaa selli viihtyisäksi. Lupa tuli ja lopputuloksena selliä somisti muhkea laiskanlinna, jalallinen lukulamppu, pieni yöpöytä, tauluja seinillä, matto lattialla ja kalteri-ikkunassa verhot.
Vapaaherratar sai maalata yhdelle seinälle freskon, joka toi mieleen hänen kotinsa Hausjärvellä, Leponiemen kartanon maiseman puutarhoineen, hevosineen, lintuineen ja perhosineen.
Martti Backman kuljettaa Munckin tarinan rinnalla suomalaisen SS-pataljoonan kapteenin Jouko Itälän dramaattisia vaiheita. Itäläkin sai vankilatuomion, kun hän värväsi Lapin sodassa suomalaisia sotavankeja loikkaamaan Saksan eli vihollisen puolelle.
Munck ja Itälä tapasivat Berliinissä maaliskuussa 1945, vähän ennen Saksan romahdusta. Backmanin kuvaus tapaamisesta kiteyttää hyvin, mistä oli kyse.
Ruth Munck kysyy, miksi tässä näin kävi: ”Mehän lähdimme pelastamaan eurooppalaista sivistystä idän barbarialta, Suomea bolsevismilta!”
Itälä vastaa: ”Me löimme vetoa väärän hevosen puolesta, väärän barbarian puolesta.” Itälä kehotti Munckia poistumaan Berliinistä niin pian kuin mahdollista.
Munck saapui pitkän kotimatkan jälkeen Suomeen 24. toukokuuta 1945. Seuraavan vuoden elokuussa ovelle kolkuttivat Valtiollisen poliisin miehet.
”… suomalaisten SS-miesten apuna erityisesti sotasairaaloissa. Hän liikkui pitkin poikin Saksan miehittämillä alueilla…”
– Joo-o! Eikun jälleen kerran SS-matrikkelia selaamaan, ja sieltähän se löytyi, sivulta 275:
”Vapaaehtoisten värväyksestä päävastuussa ollut majuri Esko Riekki pyysi syksyllä 1941 vapaaherratar Ruth Munckia suorittamaan tapaamiskäyntejä eri puolilla Suur-Saksaa sairaaloissa potilaina olevien haavoittuneiden ja sairaiden suomalaisvapaaehtoisten luokse. Hän teki puolentoista vuoden aikana viisi pitkää matkaa varoilla, jotka Suomen valtio oli myöntänyt SS-vapaaehtoistoimikunnalle.
Neljännen ja viidennen matkan välillä, kesällä 1942, rouva Alice Marie Dahl (os. Kahelin) teki yhden matkan vapaaherratar Munckin hoitaessa perintökartanoaan Hausjärven Leponiemeä.”
Arvo Kokko oli haavoituttuaan lokakuussa 1941 päätynyt sairaalaan Ranskan Metziin, jossa hän tulikin viettäneeksi n. 10 kuukautta. Jäipä kysymättä isäukolta, kävikö talossa suomalaisvieraita. ”Vapaaherratar”… tuontyyppisistä titteleistä ei isäni suvussa ole ikinä innostuttu, mutta se on jo toinen juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Unto Parvilahti (Boman), kirjassaan Terekille ja takaisin, pitää vapaaherratar Munckin panosta vapaaehtoispataljoonan henkisen hyvinvoinnin kannalta ensiarvoisen tärkeänä. Schwester Ruth antoi panoksensa sotasairaaloissa viruvien haavoittuneiden hoitamiseen. Toinen Schwester oli Laine-Maire Kyöstilä. https://www.sotapolku.fi/henkilot/ky-stil–ent.-boelius_laine-maire_15.06.1917_helsinki/. Ihme ettei Kyöstilästä kukaan ole kirjoittanut kirjaa.
Ilmoita asiaton viesti
Laine-Maire Kyöstilä todellakin palveli lokakuusta 1942 alkaen Kaukasuksella SS-Lazarett nro 5:ssä. Samaa työtä samassa paikassa tehnyt toinen suomalainen oli Lisa Berg. Vapaaehtoismatrikkeliin nämä naiset on merkitty kotiutuneiksi 11.7.1943, jolloin pääosa meikäläisistä rintamasotilaistakin palasi kotimaahan.
Suomalaisia taistelussa haavoittuneita SS-vapaaehtoisia pyrittiin sodan jatkuessa kokoamaan yhteen hoitopaikkaan, ja vuoden 1943 alussa tämä jossain määrin toteutuikin. Sairaalaksi valikoitui Wienin SS-sairaala, johon Suomesta lähetettiin puolen vuoden määräajaksi tietty henkilökunta: lääkintälotat Helmi Joselin ja Anita Veneskoski sekä sairaanhoitaja Helvi Piekkola.
Ilmoita asiaton viesti
Ruth Munck oli erittäin isänmaallinen ihminen. Vankilatuomio oli täysin väärä toimenpide.
Isänmaallinen oli myöskin hänen jääkäriajan schwester-toverinsa Saara Rampanen.
Miksi tuona ”hirmuisena aikana”, kun isänmaallisia kansalaisia vangittiin (mm. sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä, ja sissisotaan valmistautuneita) sallittiin todella täysin maanpetoksellisten kommunistiemme huseerata valtiollisessa elämässä mielin määrin? Neuvostoliitosta tuli lisäksi kunniasaatossa sinne pesiytyneitä bolshevisoituneita suomalaisia länsimaista demokratiaamme nakertamaan. Muun muassa Armas Äikiä, räikeää tekstiä sotien aikana suoltanut bolshevikki-propagandisti!?
Tässä porukassa olisi ollut todellista, perusteltua vankilantäytettä.
Neuvostojohdon pelossa mentiin paljon yli kohtuuden jo ennen ”suomettumista”. Nöyrä pitää pikkuvaltion hiukan olla suurvallan edessä, mutta ylettömään matelemiseen ei pidä ruveta. Se ei tehnyt tässäkään tapauksessa hyvää suomalaisten itsetunnolle.
”Veikkasivat väärää hevosta” on täysin jälkijättöistä ajattelua. Vuonna 1941 oli maailmanpoliittinen tilanne sellainen, että tulevan sodan kumppaniksemme piti valita eittämättömästi Saksa. Sotaa emme olisi voineet välttää. (Eikä ollut syytäkään talvisota ja neuvostojohdon järjettömät toimet maatamme kohtaan sen jälkeen huomioon ottaen.)
Ilmoita asiaton viesti
Kun panimme 1980-luvulla vauhtiin Suomen Australia-seuratoimintaa, yhtenä aktivistina oli Finnairin kenttäpäällikkö Veikko Pentinen. Hän oli entinen SS-mies. Harmittaa, kun ei tuolloin koskaan tullut kysytyksi hänen noista vuosistaan.
Minulla on käsissäni Australiassa ilmestyneen lehden Finlandia News numero joulukuulta 1988, jolloin olin Brisbanessa toimittamassa tuota lehteä. Sen etusivulla on uutinen siitä, että Veikko Penttinen oli saanut tunnustuspalkinnon tv-ohjelmistaan. Hän oli tehnyt tv-ohjelmia mm. australiansuomalaisista ja Kaukoidän maista.
Käsitykseni mukaan läheskään kaikki SS-miehet eivät kannattaneet Hitleriä vaan toimivat Suomen etuja ajatellen. Talvisodassa oli taisteltu Stalinia ja Hitleriä vastaan. Talvisodan jälkeen oli aikaikkuna avoinna ja mahdollisuus torjua Stalinin uhka Saksan avulla.
Suomella oli muuten jätkän onni, kun turvauduimme paremman puutteessa sekä ensimmäisen että toisen maailmansodan käänteissä nuo sodat hävinneen Saksan apuun mutta säilyimme itsenäisenä valtiona joutumatta edes ”Varsovan liittoon”.
Ilmoita asiaton viesti
”Talvisodan jälkeen oli aikaikkuna avoinna torjua Stalinin uhka Saksan avulla.” Juuri näin!
Saksan voittoa pidettiin vuonna 1941 kaikkialla ( jälkikäteiset ”kyllä minä muuta tiesin”-väitteet sikseen) varmana, ja se olisi palvellut turvallisuusmielessä maamme etua. Suomen valtiojohto seurasi hyvin aikaansa tarttuen tuohon historialliseen hetkeen. On täysin eri asia, että lopulta kävi niin kuin kävi. Kuitenkin valtiojohtomme päätökset olivat niissä oloissa, ja sen hetkisen tietämyksen valossa pääosin hyvin perusteltuja ja oikeita. Jotain moitittavaa voidaan jälkikäteen hakemalla hakien toki löytää. ”Säilyimme itsenäisenä valtiona joutumatta edes ”Varsovan liittoon”. Niinpä!
Ilmoita asiaton viesti