Maailmanluokan kapakkakirjailija

Jorma Ojaharju (1938-2011) halutaan uudessa elämäkerrassa nostaa unohduksen yöstä ylistämällä häntä mieheksi, joka kirjoitti värikkäästä elämästään maailmanluokan kirjallisuutta (Arto Leivo: Iso mies, iso sydän, Aviador 2023).

Kun Arto Leivo kirjoittaa Ojaharjun yhteydessä maailmankirjallisuudesta, hän käyttää ylisanoja, joita elämäkerroissa ja muistelmissa on tapana viljellä.

Suomalaisesta ahtaasta avaimenreiästä katsottuna Ojaharju voidaan hyvällä tahdolla luokitella maailmanluokan kapakkakirjailijaksi. Hän kirjoitti keskeisen tuotantonsa viinanhuuruisina vuosinaan 1980-luvun alkuun mennessä.

Silloin syntyi pääteos, Vaasa-trilogia, joka kuvaa Ojaharjun kotikaupungin vaiheita vuoden 1918 sisällissodasta 1970-luvulle. Ensimmäinen osa Valkoinen kaupunki (1976) oli ehdokkaana Pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Ojaharju nousi maineeseen 1960- ja 1970-luvuilla kapakoiden kunkkuna ja Pentti Saarikosken ”turvamiehenä”. Kantapaikkoja olivat Helsingissä Hansa ja Kosmos. Juomakavereina Saarikosken lisäksi olivat muiden muassa Hannu Salama, Pekka Kejonen, Lassi Sinkkonen ja Arvo Salo.

Saarikosken silloinen puoliso Tuulaliina Varis on kertonut Jompan juomatavoista, että tämä nappasi neljäkymmentä lakkalikööriä jo krapulaansa.

Hannu Salama taas saattoi vetää ”sille päälle sattuessaan tunnissa kymmenen konjakkia maidon kera, ja sen jälkeen hän olikin valmis mihin tahansa pölvästelyyn pitkin Helsinkiä”.

Ojaharju raitistui 1980-luvun alussa ja paradoksaalista kyllä, kirjojen taso laski. Raitistumisen jälkeenkin hän eli levotonta elämää, muutti välillä Vaasaan ja toimi politiikassa, pääsi Vaasan kaupunginvaltuustoon demarien listoilta ja yritti eduskuntaan tuloksetta.

Ojaharju ei pystynyt keskittymään politiikkaan ja bisnesmiehenäkin hän koki kovia. Kirjat olivat pamfletteja ja tilaustöitä. Parhaat päivät kirjailijana olivat takana.

Ojaharjusta muistetaan aina mainita, että hän oli nyrkkeilyn SM-hopeamitalisti vuodelta 1963. Ennen kirjailijan uraansa hän oli tehnyt töitä sukeltajana, panostajana ja ahtaajana.

Työläiskirjailijan titteliä Ojaharju ei kuitenkaan itselleen hyväksynyt. Hän vastasi piikikkäästi apulaisprofessori Kai Laitiselle Minun Kosmokseni -kirjassa (1982):

”Työläiskirjailijasta lähtee lievä hapankaalin maku. Sitä paitsi minun henkilökohtainen taustani ei ole työläinen, vaan seikkailijan ja boheemin. Ja, huvittavaa kyllä minun lapsuuteni saattaa olla pahan kerran porvarillisempi kuin hra apulaisprofessorin.”

Viimeiseksi jääneessä kirjassaan Unholan ulapoilta dementian dyyneille (2010) Ojaharju pani asioita tärkeysjärjestykseen. Kun oli ollut 28 vuotta raittiina, hän ilmoitti, että AA-kerhoon liittyminen oli hänen viisain päätöksensä ikinä.

Kirjan mukaan AA oli Ojaharjulle viimeinen pelastusrengas. Vähän ennen kuolemaansa Jorma Ojaharju kirjoitti, että hän on vihdoin sinut itsensä ja menneisyytensä kanssa.

Elämäkertana Iso mies, iso sydän ei yllä ihan elämäkertojen eliittiin, vaikka kiinnostava onkin. Se perustuu suurelta osin ylipitkiin lainauksiin Ojaharjun tuotannosta.

Se hyvä puoli pitkistä lainauksista on, että jos ei aiemmin ole tutustunut Ojaharjun kirjoihin, elämäkerran lukemalla saa hyvän käsityksen siitä, millainen kirjailija hän oli.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu