Mahtavan miehen nousu ja tuho

Valta on ikiaikainen teema kirjallisuudessa. Se on keskeinen teema myös Katja Raunion, 35, uudessa romaanissa, joka nostaa hänet kertaheitolla Suomen kiinnostavimpien kirjailijoiden joukkoon (Sinun päiväs koittaa, Teos 2020).

Nyt julkaistu teos on Katja Raunion toinen romaani. Esikoisteos ilmestyi vuonna 2015 (Käy kaikki toteen), ja siitä hän sai Kalevi Jäntin palkinnon. Mitään toisen kirjan kammoa Raunion uutuudessa ei havaitse. Se on komea kertomus yhden poliitikon noususta ja tuhosta.

Kirja on henkilökuva Anton Harmajasta, joka valittiin tasavallan presidentiksi kaksi kertaa vaaleissa ja kolmannen kerran poikkeuslailla. Kertojana on arkistovirkailija, joka pääsee käsiksi salaiseksi leimattuun aineistoon. Sen ansiosta syntyy uudenlainen kuva merkittävän, mutta ristiriitaisen poliitikon elämänvaiheista.

Olennaisena osana henkilökuvaan kuuluu Anton Harmajan eroottissävyinen suhde toimittaja Judas Berglundiin. Vallan kammarien ulkopuolella näemme toisenlaisen vallanpitäjän, onneaan etsivän onnettoman miehen.

Sinun päiväs koittaa on samalla kertaa ajankohtainen ja ajaton. Vaikutteita on saatu lähihistorian tapahtumista niin meiltä kuin muualta.

Romaanin loppua lukee kuin Macbethiä, Shakespearen suurta tragediaa. Ystävät ja tukijoukot pettävät ja isäkin hylkää, kun mahtava vallanpitäjä kaadetaan. Vai oliko Anton Harmaja sittenkin vain nukkehallitsija, vallanpitäjä vastoin tahtoaan?

Anton Harmaja piti itseään filosofi Platonin ihanteen mukaisena hallitsijana. Platonin mielestä paras hallitsija ei tahdo valtaa, mutta ottaa vallan taakan kantaakseen velvollisuudesta, jottei se joutuisi huonompien käsiin.

Anton Harmajan isä Kustaa, joka oli aiemmin toiminut myös presidenttinä, käytti valtaa poikansa selän takana kuin sijaishallitsija. Hän piteli taustalla vallan naruja käsissään lähipiirinsä kanssa ja ohjasi poikansa politiikkaa. Tärkeät päätökset Anton teki aina isänsä kanssa.

Ajan myötä isä käänsi pojalle selkänsä: ”Isä on lakannut puhumasta. Minun erinomainen isäni. Näinkö tässä käy? Pelkkä vallan kuvitelma olen sinun tuolillasi, haalistunut varjo näyttämöllä sinun osassasi, julman kuvaelman hauska esipuhe, korotettu korkealle, jotta sieltä putoaisin.”

Anton Harmaja  pantiin syrjään määrätietoisin ottein. Presidentin valtaan nostaneilla bisnesmiehillä oli paljon pelissä. Heidän etujensa tähden yksi mies uhrattiin ja hänen uransa tuhottiin.

Syrjäyttämisoperaation pääsuunnittelijana toimi kyyninen poliittinen hämähäkki Thor Fist, jonka puhelinkeskustelu isä-Harmajan kanssa on täynnä suuria tunteita. On kyse yhtä ihmistä suuremmista asioista.

Harmaja: Jos joku heistä kysyy, miksi Kustaa Harmaja nousee poikaansa vastaan, sano heille: ei siksi että rakastan poikaani vähemmän, vaan koska rakastan maatamme enemmän.

Fist: Minä sanon.

Harmaja: Sikäli kuin poikani rakasti minua, itken häntä; kun menestyi, iloitsen; kun oli rohkea, kunnioitan; mutta kun hän oli vallanhimoinen, tuhosin hänet.

Fist: Siis kyyneleet hänen rakkaudelleen, ilo hänen menestykselleen, kunnia hänen rohkeudelleen ja loppu hänen vallanhimolleen.”

Sinun päiväs koittaa on ennen kaikkea tutkielma vallasta ja vallanhimosta, maansa vaikutusvaltaisimman poliittisen vallankäyttäjän tuhoutumisesta.

Se on persoonallinen ja omaperäinen romaani vallan turmelemista ihmisistä, jotka eivät keinoja kaihda.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu