Mannerheim-myytti elää ja voi hyvin

Kun Ukrainassa soditaan, mukaan mahtuu myös Mannerheim. Suomalainen sotasankari näkyy usein Ukrainan julkisuudessa. On siteerattu talvisodan päiväkäskyä ja maan tunnetuin rocktähti laulaa Mannerheimista ihailevaan sävyyn.
Suomessakin Mannerheim on jälleen parrasvaloissa. Historioitsija Tuomas Tepora arvioi uudessa teoksessaan Mannerheimista luotuja mielikuvia ja massiivista henkilökulttia (Sankari ja antisankari – Mannerheim-kultin pitkä vuosisata, Gaudeamus 2023).
Kulttihahmossa käydään Teporan mukaan hyvän ja pahan välistä kamppailua. Mannerheimin ristiriitaisella jälkikuvalla on edelleen ”maagista voimaa” ja se herättää paljon intohimoja.
Jo elinaikanaan Mannerheim herätti suuria tunteita. Hänen kykyään nostattaa intohimoja ilmentävät kirjassa laajasti esitellyt patsas- ja elokuvakohut.
Kiivain patsaskiista käytiin 1990-luvulla, kun nykytaiteen museoa Kiasmaa suunniteltiin Mannerheimin ratsastajapatsaan viereen. Kenraali Adolf Ehrnroothista tuli viimeistään silloin Mannerheim-myytin näkyvin ja tärkein rakentaja.
Mannerheimin sädekehää, karismaa ja eroottista vetovoimaa ei tarvinnut loihtia tyhjästä. Esimerkkinä Tepora siteeraa runoilija Edith Södergranin kirjettä Hagar Olssonille vuodelta 1919. Runoilija haaveili valtionhoitaja Mannerheimista.
Södergran kirjoitti nähneensä unta: ”Mannerheim syleili minua ja hänen hyväilynsä olivat niin päihdyttäviä ja hullaannuttavia ettei mikään muu maailmassa. Uneksin niin hirvittävän elävästi ja hänessä oli uskomatonta viehätysvoimaa.”
Södergran uneksi mielikuvasta, sillä hän ei ollut koskaan tavannut Mannerheimia: ”Jos hän olisi todellisuudessa sellainen kuin unessa, olisin korviani myöten rakastunut häneen.”
Parikymppinen kätilöopiskelija Alli Vaittinen, josta tuli myöhemmin kokoomuksen kansanedustaja, puolestaan kertoi, miten hän tapasi Marsalkan sattumalta kadulla jatkosodan aikana Helsingissä.
Alli sanoi ihailevansa ja rakastavansa Mannerheimia. Tunteellisen keskustelun päätteeksi Allin silmäkulmaan kihosi kyynel, ”jonka Mannerheim pyyhkäisi lempeästi pois hansikkaallaan”.
Nuori Jörn Donner taas kirjoitti, että keskiluokan ruotsinkielisten partiopoikien mielissä juuri edesmenneen marsalkan paikka helmikuussa 1951 oli ”jossakin korkeuksissa lähellä Jumalaa ja Jeesusta”.
Donner peri Mannerheim-kiinnostuksen isältään Kai Donnerilta, joka kirjoitti Mannerheimin elämäkerran 1930-luvulla. Jörkan kiinnostus ei laantunut koskaan.
Tutkija on tullut siihen johtopäätökseen, että Mannerheim ei ole ollut niinkään rakastettu kuin kunnioitettu hahmo ja hänestä löytyy aina kierrätettäviä puolia.
Historiallisen Carl Gustaf Emil Mannerheimin lisäksi yhteiskunnassa vaikuttaa toinen Mannerheim, fiktiivinen hahmo, josta riittää jokaiselle jotakin.
Tepora luettelee mielikuva-Mannerheimin monia rooleja: Suomen marsalkka, päälahtari, myyttinen sotasankari, menneen ajan aristokraatti, romaani- ja sarjakuvahahmo, mainoskasvo, seksualisoitu suurmies tai jalustalta yhä uudestaan pudotettava, naurunalaiseksi tehty ”pienmies”, camphuumorihahmo.
Myytti Mannerheimista ei ole syntynyt sattumalta. Henkilökultin rakentaminen on ollut tietoista toimintaa. Mannerheimin kuoleman jälkeen kultin sisältöä on kuitenkin Teporan mielestä ollut liki mahdoton ohjailla:
”Mediassa ja julkisessa toiminnassa Mannerheim-kultti rakentuu varsin vapaasti mielikuvien ja niiden rakentajien törmäillessä toisiinsa.”
Tuomas Tepora on kirjoittanut pätevän analyysin Mannerheim-myytistä. Kirjan pohjalta voi todeta, että Marski-myytti elää ja voi hyvin tänäkin päivänä.
Mannerheimin julkikuvan takana käytännön sodanjohtaja oli A.F.Airo
Ilmoita asiaton viesti
Monikohan suomalainen tietää, että M oli ensimmäinen uutiskatsauksessa esiintynyt suomalainen? Kun Nikolai II kruunattiin, Lumieren veljesten firma kuvasi sitä, näytettiin sitten elokuvateattereissa pitkin maailmaa. M saattaa toisena upseerina Nikolain kruunattavaksi, toisen henkilöllisyyttä en tiedä. Löytyy tubesta, jos osaat etsiä venäjäksi. Eikös M:llä ollut tsaarin kuva loppuun saakka seinällään? Kiintoisaa on miettiä, mitä hän olisi tehnyt, jos valkoiset olisivat voittaneet Venäjällä, ja halunneet kumota Suomen itsenäistymisen.
Ilmoita asiaton viesti
Onko se tässä?
https://www.youtube.com/watch?v=DxgLCkSzQMc
Kovin vaikeaa katseltavaa, enkä kyennyt bongaamaan Mannerheimia. Jaa, hetkinen…
Aivan loppusekunneilla (esim. 1:39) keisariparin takana näkyy upseerikolmikko, joista oikeanpuoleisen hiusmalli täsmää nuoreen Mannerheimiin. Muuten nuo kasvot eivät tosin näytä lainkaan tutuilta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomo, Finnassa on hyvä kuva. Kruunattava keisari Nikolai II kruunuineen ja kärpännahkaviittoineen kunniakatoksen alla, jonka kannatinseipäitä ja tukipyöriä kantavat Venäjän valtakunnan mahtavimmat miehet; keisarin takana vasemmalla mm. suomalainen kreivi Armfelt. Kunniakatoksen edessä kulkee kaksi komeaa chevalierkaartin nuorta upseeria, luutnantit vapaaherrat von Knorring ja Mannerheim (oikealla). Heidän edessään patriarkka pappien saattamna ja ensimmäisenä juhlamenojen yliohjaaja kreivi Benckendorff. Linkki: https://www.finna.fi/Record/museovirasto.DB83272D869C5B709ED8B483BCA5EC71?imgid=1
Ilmoita asiaton viesti
Voisi vielä ehkä täydentää, että chevalierkaartin paraatiasuun kuului, kuten kuvasta näkyy, kotkankoristeinen kypärä – lintua kutsuttiin lempinimellä kyyhkynen -, punainen rintahaarniska, jossa oli suuret tähdet edessä ja takana, tiukat säämiskähousut, joiden tuli olla niin tyköistuvat että ne menivät jalkaan vain märkinä, korkeat ratsuväen saappaat kannuksineen ja tietenkin miekka.
Melkoisen näyttävä asu ehdottomasti!
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tuota asua kuvailee Paavo Rintala kiinnostavassa kirjassaan Mummoni ja Mannerheim, joka lienee jonkinlainen puolidokumentti.
https://sotaromaanit.wordpress.com/2016/12/30/paavo-rintala-mummoni-ja-mannerheim-trilogia/
Ilmoita asiaton viesti
Siinäpä tosiaan salskea Mannerheim, viiksineen jo silloin!
PS. Venäjän armeija saisi edelleen keskittyä vain paraateihin, seremonioihin ja ohimarsseihin. Taistelukentällä toiminta on ratkaisevasti – hm – epäsiistimpää.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.youtube.com/watch?v=lMZmMSqXzuE
Tässä vielä väritettynä.
Ilmoita asiaton viesti
It’s is not a myth – he was a giant leader and without him there would be no finland – how dare you call him mythical when majestic is what he was like George Washington
Ilmoita asiaton viesti
History becomes legend, legend becomes a myth. So the story goes.
Ilmoita asiaton viesti
History is always written by the victors said Winston Churchill and that’s when legends are created indeed and earned – the myths come when haters of these legendary heroes wish to demean them.
Ilmoita asiaton viesti
It seems that you don’t understand the word ’myth’.
Ilmoita asiaton viesti
Here you go again with your attempt to be superior
Myth is what Homers books were called until Troy was discovered
Ilmoita asiaton viesti
Myytin (mythos) käsite esiintyy jo Homeroksella ja Platonilla. Edellisellä se viittaa kertomukseen ja keskusteluun, jälkimmäisellä johonkin kuvitteelliseen, johon silti saattaa sisältyä myös totuutta.
Myyttiset kertomukset ovat kautta aikojen tarjonneet aineistoa ja virikkeitä kirjailijoille. Kirjailijat puolestaan tuovat vanhoihin myytteihin oman lisänsä muokkaamalla ja hyödyntämällä niitä.
Ranskalainen kriitikko ja semiootikko Roland Barthes (1915-80) on analysoinut teoksessaan Mythologies (1957, Mytologioita) myyttejä modernin yhteiskunnan ideologisina muodostelmina, jotka ilmenevät erilaisten merkkien käytön kautta. Tällaisia merkkejä ovat esimerkiksi kansalliset tunnukset, kuten liput. Hänen mukaansa modernien myyttien avulla historialliset ja yhteiskunnalliset ilmiöt ja tilanteet saadaan näyttämään luonnollisilta, jolloin emme huomaa niihin sisältyvää vallankäyttöä.
https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:myytti
Ilmoita asiaton viesti
Myytit eroavat legendoista. Kannattaa miettiä, miksi ja miten.
Legendoissa joku kohtaa ”pahan” , vääryyden, useimmiten kuoleman, jonka hyvyyden avulla voittaa kuin ihmeen kautta. Joskus voitto ilmenee vasta vuosikymmeniä myöhemmin. Kuten pyhä Maximillian, joka meni kuolemaan keskitysleirillä juutalaisen perheenisän puolesta.
Tai pyhä Lucia, joka vastusti pakkoavioliittoa ja pakkoprostituutiota.
Myytti ja legenda voivat kuitenkin kohdata kuten kertomuksissa Lallista ja piispa Henrikistä. Kansallinen historiankirjoitus on käyttänyt legendaa pohjana Lalli-myytin luomiseen. Sen ilmentymät muistuttavat monessa kohdassa , myös falskiudessaan, Mannerheim-myyttiä-
paitsi ruusuntuoksuisissa suudelmissa.
Ilmoita asiaton viesti
Jörn Donner teki vanhoilla päivillään tv-sarjan Mannerheimista. Ensimmäiseen osaan sisältyy kuvaus Kai Donnerin (1888-1935) siunaustilaisuudesta, jossa Marski oli läsnä. Vakuuttava dokumentointi miesten luottamussuhteesta, tai ainakin yhteistyöstä.
Oho: sarja löytyy Yle Areenasta! Avausjakson kohdasta 4:10 alkaen parinkymmenen sekunnin pätkä.
https://areena.yle.fi/1-4151326
Ilmoita asiaton viesti
I wish those old terminologies would still be true in todays woke world but it’s not.
The establishment is no longer open to find the truth only to defend their own established version of “truth”.
Let me use Heiltsuk Nation in Canada on Triquet island outside Vancouver as my example.
The justification for Swedish Autocrat 1153 colonizing Finnic people and the British Autocrat colonizing Canada British Columbia was the same.
Bringing by the sword the Christian gospel to the primitive heathens who had inferior human value thus could be eliminated in genocide if needed and any “history” they had were called myths, their skills and knowledge were pseudoscience and once they tried to have their true history recognized it was called disinformation and oral lies as proof had been destroyed.
Political pressures started archaeology project and now proven 14,000 year old civilization existed.
Myths no longer – disinformation no longer –
Mannerheim was legendary but not mythical – no sorcery no magic tricks only solid professional wise good hearted patriotic man and human being
The myths about Finland are:
Happiest people on earth – as you were never asked and suicide and drug addictions are not happiness
Hyvinvointi = Welfare regions and country – your people go abroad to get health care your pensions are tiny — myth of how superior 50 years of socialism is – is a disinformation campaign
Ilmoita asiaton viesti
Nordstream 2 was intended to bypass Ukraine using Nordstream 1 so that Putin could attack Ukraine cut off energy to them while still able to send energy to Germany – Poland Baltics opposed and were called “alarmists” by Finnic and German Socialists in power.
Here is a myth for you – Putin is trusted by your SDP to build Nordstream 2
Ilmoita asiaton viesti
Mannerheim on myyttinen hahmo. Myyttiin sisältyy aina jokin jännite, ristiriita. Niin myös Marskiin. Vähäisin ei ole se, että hän taisteli bolshevismia vastaan pyhän kolminaisuuden nimessä: koti, uskonto ja isänmaa. Ja kun hän itse oli aina mies, jolla ei ollut kotia, ei oikein omaa omistettua uskontoakaan ja isänmaansa sijasta hän parhaan miehuutensa taisteli vieraan vallan armeijassa, ja senkin jälkeen ensimmäisseksi oman kansansa toista puolikasta vastaan. Kun tällaiselta taustalta kohoaa oman kansansa rakastetuksi, vihatuksi ja kunnioitetuksi ”suosituimmaksi suomalaiseksi” onhan siinä meriittiä, ristiriiitaa ja persoonaa riittämiin.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä se – erinomainen kiteytys.
Ilmoita asiaton viesti
Mannerheim teki myös isoja virheitä, joista on vaiettu.
Suurimmat niistä tapahtui kesllä-44.
Ilmoita asiaton viesti
”… virheitä, joista on vaiettu.”
– Suurhyökkäykseen varautumistako tarkoitat? Kyllä sitä on julkisuudessakin puitu pitkät ajat ja monet kerrat: puolustus oli ryhmitetty väärin, ja kenenpä vika se oli ellei sodanjohdon? Olisi pitänyt osata lukea vihollisen ajatuksia vielä tarkemmin!
Ilmeisesti Mannerheim oli toisessa maailmansodassa ikävuosiltaan selvästi vanhin armeijan tai valtion johtohahmo. Googletin Stalinin, Hitlerin, Churchillin, Rooseveltin, Hirohiton, Rommelin, Pattonin, Yamamoton ja kaikki muut joita mieleeni tuli. Neville ”rauha meidän ajallemme” Chamberlain oli sentään Marskin kanssa samalta vuosikymmeneltä, mutta menehtyi v. 1940.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeaikoina on kyllä puhuttu avoimemmin Marskin virheistä. Hyvä näin. On ymmärrettävä, että Ylipäällikkö kärsi samasta vaivasta kuin rivimiehetkin, nimittäin asemasodan aiheuttamasta turtumuksesta.
Mutta loppu oli kuitenkin siedettävän hyvä, kiitos Oesch’lle, Airolle, jne!
Ilmoita asiaton viesti
Jos oikein silmiin katsotaan, Mannerheimin sydämen kotimaa oli tsaarin Venäjä ja sen ylin hovikerros kokonaisuutena. Johon kokonaisuuteen toki kuului myös myyttinen kotiseutu -Suomi.
Jos hän olisi saanut tsaarinvallan palautettua, hänkin olisi palannut oikopäätä ja pitänyt ehkä Suomessa lomaresidenssiä ”seuralaisineen”.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkki: iäkkään ystäväni äiti oli tehnyt jossain lehdessä silloin suositun ”kuka on se oikea”-testin. Siinä oli kysytty ” kenen hammasharjaa voisit käyttää ?”
Äiti oli heti todennut, ettei kyllä isän. Mutta Mannerheimin!
Myös nuoret tytöt (”neitsyet”!) agiteerattiin (varmasti helposti!) sirottelemaan kukkien terälehtiä ikääntyneen urhon tielle jonain hänen syntymäpäivistään.
Erotiikka sekä tihkuu että huutaa naisiin kohdistuneissa M-myyteissä.
Tunnelma hänen ympärillään on kaukana sodasta. Siinä ei ole ”kylmää, nälkää, haavoja” vaan ruusun tuoksua ja kuumia suudelmia.
Käsittämätöntä, että muutoin varsin karskit ja kylmäveriset suomalaisnaiset sortuivat oikeiston piirissä yhtenä naisena näin alkeelliseen johdatteluun.
Jotain kehitystä myyttien luomisessa on kuitenkin tapahtunut juuri tässä suhteessa. Pientä yritystä Zelenskyin hurmaavuuden ja hänen rakkauselämänsä hehkutukseen on näkynyt, mutta pääosa myytistä on sotaa, arkea, asiaa ja vaatimatonta pukeutumista.
Hurraa sille.
Ilmoita asiaton viesti