Mäntsälän kapinan piilotetut kuvat julki
Kosolan kuulussa talossa Lapualla on avattu harvinainen näyttely Mäntsälän kapinan oikeudenkäyntiä kuvaavista piirroksista. Avajaisia tänä iltana (14.11.2023) juhlisti lapuanliikkeen johtajasta Vihtori Kosolasta elämäkerran juuri julkaissut dosentti Jukka-Pekka Pietiäinen.
Oikeudenkäynti Mäntsälän kapinasta pidettiin Turussa Kakolan vankilan kirkossa. Oikeudenkäynti oli julkinen, mutta valokuvaaminen oikeussalissa oli kielletty.
Kuvataiteilija Ilmari Kaijala (1886-1944) oivalsi, että ilmassa oli historian siipien havinaa. Niinpä hän marssi oikeudenkäyntiin piirustusvälineet mukanaan. Kukaan ei estellyt taiteilijaa työskentelemästä.
Taiteilija ei kuitenkaan koskaan julkaissut töitään. Tarina kuvien piilottelusta on vähintäänkin yhtä kiinnostava kuin piirrokset sinänsä.
Kaijala piirsi yli 30 kuvaa, jotka esittivät lapuanliikkeen johtajaa Vihtori Kosolaa ja muita liikkeen tuomiolla olleita miehiä sekä oikeudenkäyntiä seuranneita henkilöitä.
Kaijala ja hänen perheensä piilottelivat Mäntsälän kapinakuvia kodissaan vuosikymmeniä Neuvostoliiton pelossa. Kuvat piilotettiin Kaijalan makuuhuoneen yläkomeron perimmäiseen nurkkaan vaatteiden taakse, kuten perheestä on kerrottu.
Ilmari Kaijalan tytär Liisa Kaijala halusi päästä eroon tulenaroista kuvista ja päätti luovuttaa ne Lapuan kaupungille. Silloinen kaupunginjohtaja Paavo Latva-Rasku kävi hakemassa piirrokset Turusta 1994.
Latva-Rasku kertoo, että Liisa Kaijala oli helpottunut päästessään eroon kuvista. Perheessä oli vuosikymmenet pelätty, että jos Neuvostoliitto miehittää Suomen ja kuvat löydetään, perhe joutuu vaikeuksiin.
Perheessä pelättiin, että heidät voitaisiin tulkita kommunismin vastaisen liikkeen kannattajiksi ja viedä siitä tuomiolle. Kaijalan perheen pelko kertoo paljon erityisesti sotienjälkeisen ajan ilmapiiristä.
Lapuan miehet tuomiolla -näyttelyssä kerrotaan piirrosten ohessa myös Liisa Kaijalan välittämiä kokemuksia kuvien aiheuttamasta pelosta.
Piirrokset ovat kuvauskiellon vuoksi ainoat kuvalliset dokumentit Mäntsälän kapinan historiallisesta oikeudenkäynnistä. Siinä mielessä ne ovat ainutlaatuisia, mutta ei niissä nykyihmisen silmin mitään pelottavaa ole.
Mäntsälän kapina sinänsä oli varsinaista sekoilua. Enemmänkin voidaan puhua hulinasta kuin kapinasta, kuten Jukka-Pekka Pietiäinen näyttelyn avajaisissa luonnehti.
Kun lapuanliikkeen miehet olivat matkalla Mäntsälään, he yöpyivät muun muassa Vanajalla, mistä pakenivat pidättäjiään kiireen kaupalla.
Oli nautittu miestä väkevämpiä juomia. Vihtori oli tilassa, jossa hän ei ollut ”täysin harkintakykyinen” ja ukko Malkamäki pinkaisi hotellista ulos alushoususillaan kengät kainalossa.
Ja kuten tunnettua, Mäntsälän kapina päättyi lopulta mahalaskuun.
Jos jotakuta kiinnostaa, tässä on tietoa hienosti remontoidusta Kosolan talosta, joka on herännyt uuteen eloon: https://kosolantalo.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos! Jostakin syystä tämä kirjaus meinasi mennä ohitse huomiota herättämättä. –
Tämä Kosola-panos se olikin oikein mojova. Taneli Mäkelän yhdenmiehen teatteri oikeinkin loistava. Näin se historia avautuu, kun hyvin avataan. Olen minä pari kertaa ajaa posottanut siitä Kosolan ohitse, ja puhtaasti historaillisista syistä on tehnyt mieli pysähtyä toviksi, mutta kuskilla on ollut aina niin tärkeää toimitettavaa jossain keulapuolella, ettei ole onnistunut. Taisi olla toi Jumalan valittu herra Vihtori parempi kirjailija kuin poliitikko, aatehan oli mitä oli, ja se viina miestä kuletti.
Ilmoita asiaton viesti