Matti Virkkunen – Kova pala Kekkoselle

Kun Suomi valitsee sunnuntaina (11.2.2024) uuden tasavallan presidentin, on kiinnostavaa vertailla, millaista oli meno ennen, esimerkiksi 56 vuotta sitten.

Silloin valinta tapahtui pari kuukautta ennen kuin tämänkertaisten vaalien ennakkosuosikki Alexander Stubb syntyi aprillipäivänä 1. huhtikuuta 1968.

Presidenttiehdokkuus vuoden 1968 vaaleissa oli Matti Virkkusen julkisen elämän kohokohta. Kokoomus valitsi sitoutumattoman Virkkusen ehdokkaakseen vastoin Urho Kekkosen tahtoa, mistä puolue sai kärsiä Kekkosen presidenttikausien loppuun asti.

Tänään (9.2.) julkistettuun elämäkertaan Matti Virkkusesta sisältyy perusteellinen katsaus 1968 vaaleihin ehdokas Virkkusen näkökulmasta (Marko Paavilainen: Suomalaisen elämänmuodon puolustaja – Matti Virkkunen yhteiskunnallisena vaikuttajana, Siltala 2024).

Vaalista uhkasi tulla pannukakku, kun tiedossa oli aluksi vain kaksi ehdokasta: SMP:n Veikko Vennamo ja keskiryhmistä vasemmistoon ulottuvan laajan rintaman ehdokas Urho Kekkonen.

Kokoomus halusi asettaa oman ehdokkaan, mutta ei halunnut ärsyttää Kekkosta. Juha Rihtniemen ja Harri Holkerin johdolla kokoomus oli lämmitellyt suhteita Kekkoseen hallituspaikan toivossa.

Holkeri kävi oikein erikseen Tamminiemessä mielistelemässä Kekkosta, ettei kokoomus halua syrjäyttää istuvaa presidenttiä, vaan asettaa oman ehdokkaan puolueen sisäisten syiden takia.

Kekkonen odotti itselleen mieleistä vastaehdokasta. Hän olikin siinä luulossa, että kokoomuksen ehdokkaaksi tulee hänen ystävänsä, Helsingin kaupunginjohtaja Lauri Aho.

Aho torjui kuitenkin ehdokkuuden, vaikka Rihtniemi vakuutti: ”Niin kuin itsekin hyvin ymmärrät, Sinulla ei ole mitään vaaraa tulla valituksi.”

Kekkonen pettyi raskaasti, kun kokoomus valitsi Virkkusen ”annettujen lupausten vastaisesti ja presidenttiä informoimatta”. Virkkusesta tuli kova pala Kekkoselle.

Kansallispankin (KOP) pääjohtaja Virkkunen oli suurelle yleisölle tuntematon. Eräs lehti luonnehti häntä osuvasti Suomen tunnetuimmaksi tuntemattomaksi.

Virkkunen oli tunnetun pappismiehen ja poliitikon, eduskunnan puhemiehenä pitkään toimineen Paavo Virkkusen poika, joka valittiin lyhyen diplomaattiuran jälkeen KOP:n johtoon vain 39-vuotiaana. Politiikassa Matti Virkkunen oli amatööri.

Virkkunen yritti vakuuttaa, ettei hän lähtenyt ristiretkelle Kekkosta vaan kommunismia vastaan ja suomalaisen elämänmuodon puolesta. Vastakkainasettelu Kekkosen kanssa oli kuitenkin väistämätön.

Virkkusen kampanja piruili Kekkoselle viattomalta kuulostavalla mainoksella: Maa tarvitsee presidentin. Siihen sisältyi piiloviesti, jonka mukaan Kekkonen ei ollut tasavallan presidentin mittainen vaan näennäispresidentti, Moskovan mies.

Leimakirves heilui kiivaasti. Virkkunen leimattiin äärioikeistolaiseksi tai jopa jonkin sortin fasistiksi. Hän oli taantumuksellinen, neuvostovastainen, sodanlietsoja, ulkopoliittisen linjan romuttaja, riistäjä, harvainvallan edustaja, pataporvari, militaristi, demokratian vihollinen ja pilakuvissa jopa diktaattoriksi haikaileva Führer.

Virkkunen pärjäsi odotettua paremmin. Hän sai 66 valitsijamiestä, Vennamo 33 ja Kekkonen 201. Kekkonen oli ylivoimainen voittaja, mutta voittonsa jälkeen kuin maansa myynyt, pettynyt mies.

Päiväkirjalleen hän vuodatti katkeruuttaan. Jos hän olisi tiennyt ”kaiken tämän, en olisi ruvennut ehdokkaaksi”, hän kirjoitti ja sadatteli: ”Tekisi mieli lyödä rukkaset pöytään ja sanoa, että minä en ole enää kaikkien saatanan kusipäiden haukuttavana.”

Kekkonen purki katkeruuttaan kokoomukseen, ”joka oli salaa häneltä valinnut Virkkusen presidenttiehdokkaakseen”. Kaiken lisäksi Virkkunen oli Kekkosen mielestä puhunut typeryyksiä ja ”ryssän vastaiset mielialat olivat päässeet pinnalle”.

Pitkävihainen Kekkonen ei antanut koskaan kokoomukselle anteeksi Virkkusen ehdokkuutta. Hallitukseen kokoomus ei enää Kekkosen presidenttikausilla päässyt.

Monien mielestä Virkkunen pelasti ehdokkuudellaan suomalaisen kansanvallan ja kansainvälisen maineen. Hintana oli se, että ennestäänkin viileät välit Kekkoseen kylmenivät jäätäviksi.

On oikeastaan yllättävää, että elämäkerta Matti Virkkusesta julkaistaan vasta nyt, yli 40 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Dosentti Paavilainen on tehnyt hyvää työtä, tuhdin teoksen ja kulttuuriteon.

Aika on otollinen Virkkusen aatteille ja ajatuksille – kommunismi ja Neuvostoliitto ovat romahtaneet, maanpuolustus on arvossaan ja kokoomus tiukasti vallan kahvassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu