Miki Liukkosen kuolema pysäytti

Kirjailija Miki Liukkosen (1989-2023) varhainen kuolema vain 33-vuotiaana pysäytti ja järkytti. Kun tieto kuolemasta tuli, olin juuri lainannut kirjastosta Ville Hännisen uuden teoksen Miten kirjani ovat syntyneet (WSOY 2023). Siinä on myös Liukkosen haastattelu.
Kirjan pohjalta syntyy kuva miehestä, joka oli armoton itselleen ja muille. Arktinen hysteria ja armottomuus löivät leimansa Liukkoseen.
Kirjailija selvitti Hänniselle, että hänen asenteensa tuli pohjoisesta, jossa ihmiset ovat suorasukaisia. ”Asiat sanotaan suoraan eikä hevonpaskaa siedetä.”
Liukkosen suku on Ylitorniolta ja itse hän asui koulu- ja nuorukaisvuotensa Oulussa, kunnes muutti Helsinkiin.
Miki Liukkonen oli kirjailija henkeen ja vereen, yhden asian mies, joka oli kiinnostunut kaikesta.
”Mieleni on jatkuvasti vähän tulessa, päässä ei ole hiljaista hetkeä juuri koskaan. Se on kiroukseni myös silloin, kun en kirjoita. Minua kiinnostaa oikeastaan kaikki paitsi curling, mankelointi ja sukupuoli-identiteetti”, Liukkonen määritteli itseään Hännisen haastattelussa.
Kirjailijalla oli vilkas mielikuvitus, jonka siivittämänä hän löysi kiehtovaa jopa töpselistä seinässä, huoneen valottomasta nurkkauksesta tai avaruudesta.
Jokainen asia kätkee sisäänsä oman mikrokosmoksensa, jos vain pääsee arkiajattelun tuolle puolen, hän selvitti aatostensa lentoa.
Ville Hänninen arvioi, että liioittelut ja ylilyönnit olivat osa myös Liukkosen kirjallista ilmaisua. Kohtuus kaikessa ei kuulunut hänen tyyliinsä.
Liukkosen valtavankokoiset romaanit Elämä: esipuhe ja O sisältävät niin paljon aineistoa, että niistä olisi saanut useita kirjoja. Monisärmäinen laveus sopi Hännisen mielestä kuvaamaan maailmaa, jossa kaikki tuntui liittyvän kaikkeen.
Liukkonen ei ollut juonivetoisten kirjojen ystävä ja hän tiesi itsekin, ettei hänen kirjojaan oteta kevyeksi mökkilukemiseksi.
Kun kirjailija oli inspiraation vallassa, hänellä oli hirmuinen tahti. Armotonta ja epäterveellistä menoa, kuten hän itsekin myönsi:
”Kirjoitan aina liikaa, liian kauan, juon liikaa kahvia. Vaikka kämppä syttyisi tuleen, kirjoittaisin varmaan silti.”
Liukkonen myönsi olevansa suuruudenhullu. Hän halusi olla Suomen paras, vähempi ei kiinnostanut. Hän halusi jättää jäljen suomalaisen kirjallisuuden historiaan. Ja sen hän totisesti teki.
Julkisuudessa Liukkonen veti suorapuheisen miehen roolia ja aliarvioi kirjailijakollegoitaan, vaikka Hännisen haastattelussa hän väitti, ettei hän mitään roolia vetänyt: ”Mulla nyt vain on provosoivia näkemyksiä ja sanon mielipiteeni suoraan.”
Miki Liukkosen lyhyt elämä on kuin tuttu myytti nuorena kuolleista runoilijoista. On intohimo kirjoittaa hyvin ja kurinalaisesti, toisaalta levoton ja viinanhuuruinen yksityiselämä, mielenterveyden ongelmat sekä kaunis, mutta onnettomasti päättynyt rakkaustarina.
Liukkosen viimeiseksi jäänyt romaani Vierastila (WSOY) julkaistaan postuumisti syyskuussa. Hän omisti kirjan isälleen ja entiselle kihlatulleen Rita Behmille.
WSOY on nettisivuillaan julkaissut otteen romaanista. Ensimmäisen luvun alkuun Miki Liukkonen kirjoitti tekstin, joka nyt kuulostaa kuin kirjailijan oman kohtalon manifestilta:
”Tulevaisuus on ohi ja menneisyys on vasta alkanut.”
Vihje nuorille kirjailijoille: curlingin ääreen rauhoittuessa tuhoisimmat ahdistuskohtaukset saattavat mennä ohi.
Toisaalta Liukkonenkin ehti julkaista tuhansia sivuja.
Otan määrällisen vertailukohdan musiikista: 34-vuotiaana kuollut Charlie Parker ehti julkaista niin paljon, että hänen ideoistaan riittäisi Steve Reichille sävellettävää noin tuhanneksi vuodeksi.
Laatua en arvioi.
Ilmoita asiaton viesti
Minullakin on ollut pienestä pitäen vahva tarve kirjoittaa kokemusta ulos päästä. Opin varhain digitekniikalla julkaisemaan omakätisesti kirjoittamiani kirjoja ilman kustannustoimittamista. Kerran kokeilin valmista tekstiä maalaisten kustantamolle, joka hämmästeli, ettenkö tiedä käytäntönä olevan ottaa ammattilaisiin yhteyttä heti kun päässä on sytyttänyt. Mieltä pahoittaa lähetellä sepustuksia.
En ole nöyrtynyt ”pillupoliisien” valvottavaksi, koska jokapäiväinen leipä ei ole siitä riippunut. Mika Liukkonen ei näköjään pohjoisen poikana ollut yhtä onnekas. Raskas lestadiolaisuuden taakka painaa, kaikkia suomenkielisiä, vaikka harva myöntää.
”Elämä on vyyhti”, ”Elämä on juhla”, on Ruisrockissa eilen laulettu. Matti Nykäsen ”elämä on laiffii” on reilumpi.
Ilmoita asiaton viesti
Miki Liukkosen poismeno pysäytti minutkin. Hän oli jo nuorella iällä saavuttanut niin paljon, ettei hän siihen voinut olla pettynyt.
Näkikö hän maailman kehityksen useiden nuorten ihmisten tavoin niin toivottomana, ettei enää kannata elää?
Vai horjuiko hänen psyykensä jollakin muulla tavalla?
Oliko hänellä kriisejä ihmissuhteissa?
Tällaisia kysymyksiä minussa herää.
Ilmoita asiaton viesti
Milan ”olemisen sietämätön keveys” Kundera on kuollut 94-vuotiaana.
Prahassa, kommunististen pillupoliisien aikaan kaikesta piti esittää dokumentti. Kaikkea valvottiin. Jos oli kutsunut tutun toimittajan keittiön pöydän ääreen turinoimaan, saattoi kuulla äänensä iltauutisissa!
Hän muuttikin Pariisiin. Elämä on laiffii.
Ilmoita asiaton viesti
”Ensimmäinen askel kansan likvidoinnissa on pyyhkiä sen muisti. Tuhoa sen kirjat, sen kulttuuri, sen historia. Pyydä sitten joku kirjoittamaan uusia kirjoja, valmistamaan uusi kulttuuri, keksimään uusi historia. Ennen pitkää tuo kansakunta alkaa unohtaa mitä se on ja mitä se oli… Ihmisen taistelu valtaa vastaan on muistin taistelua unohtamista vastaan.” – Milan Kundera
Ilmoita asiaton viesti
Elämä: esipuhe. Luin sitä Hgin kirjamessuilla. Kirja oli näkyvästi esillä, ja sai minut tarttumaan itseensä. Luin niin pitkälle kuin ehdin ja kehtasin, siis ostamatta (minulla oli jo reppu täynnä). Ajattelin, että ehdinhän kyllä paneutua ajan kanssa. Jotenkin tunsin että aika oli rajallinen, tiesin että kirja pitäisi lukea heti ja kokonaan. Minun kannaltani Miki oli mitä epätodennäköisin kirjailija ja tyylittelijä, mutta juuri sellaisen kanssa voi syntyä erityissuhde suitsait. Harmittaa.
Ilmoita asiaton viesti