Miksi venäläiset tukevat sotaa?

Brittiläinen tutkija Jade McGlynn on ollut tällä viikolla laajasti esillä Suomen mediassa uuden kirjansa vuoksi. Lähtökohta tulee selväksi heti kirjan nimessä (Venäjän sota, Docendo 2023).
Ukrainan sota ei siis ole vain Vladimir Putinin sota, kuten lännessä on usein väitetty, vaan se on myös sota, jota tavalliset venäläiset tukevat:
”Käsitys, että sotaa tuputetaan venäläisille, on seurausta lännen retorisesta perinteestä luonnehtia neuvostohallinto pahan valtakunnaksi ja sen kansalaiset itsevaltiuden kuolaimen kalvamiksi, kauan kärsineiksi liberaaleiksi.”
Teeskentely sikseen. Venäläiset ovat osasyyllisiä diktaattorinsa sotaretkeen. Sekä aktiivisia sodan kannattajia että vastustajia on kuitenkin melko vähän. Suurin osa on passiivista väkeä.
Kaiken perusta on massiivinen propaganda. Venäjän tiedotusvälineiden rummutus on tehnyt tehtävänsä. Kansalaiset alkavat uskoa Kremlin propagandaan.
Kaikki eivät välttämättä usko, mutta tukevat silti sotaa. Tällaisia ihmisiä ovat muiden muassa niin sanotun venäläisen maailman kannattajat sekä Naton uhkaan uskovat.
Osa ihmisistä taas suhtautuu myönteisesti sotaan, koska eivät oikein ymmärrä, mitä tapahtuu. He ovat hämmentyneitä ja sekaisin ristiriitaisista viesteistä. Ikään kuin varmuuden vuoksi he tukevat sotaa.
Tutkija piikittelee: ”Kun lukee Venäjän tiedotusvälineitä, ymmärtää, että Venäjän asevoimat aikoo antaa ukrainalaisille elämän tappamalla heitä.”
Viholliskuvat on vedetty niin överiksi, että Goebbelskin olisi kateellinen. Mitä suurempi valhe, sitä helpommin se menee perille, kun sitä toistetaan jatkuvasti.
Zelenskyistä on luotu kuva, jonka mukaan hän on pelkkä pahojen voimien sätkynukke. Näitä voimia ovat amerikkalaiset, britit, baltit, puolalaiset, Nato, Etyj, Saksa, liberaalit, fasistit, Soros, HLBTQ-yhteisö…
Ketä vastaan Venäjä sitten sotii?
Tietenkin Ukrainaa, mutta erityisesti länttä vastaan. Vallalla oleva venäläisten asenne länttä kohtaan ei ole McGlynnin mielestä niinkään viha vaan halveksiva ylemmyydentunne, jota alemmuuskompleksi ruokkii.
Vihollisten lista on pitkä ja kirjava – on satanisteja, huumeriippuvaisia, liberaalifasistista cancel-kulttuuria, pakanoita, pride-paraateja, geneettisiä bioaseita kuljettavia muuttolintuja, Nato, militantteja balttihomoja…
Tutkijan johtopäätös: ihmisiä huijataan päästämällä valloilleen niin monia hämmentäviä kertomuksia yhtä aikaa, että ihminen tuntee itsensä häkeltyneeksi ja lakkaa nojautumasta tosiasioihin.
Karmeinta luettavaa ovat kirjan esimerkit Venäjän televisiosta. Erään keskustelun aikana kommentaattorit naureskelivat, että ukrainalaisilla lapsilla ei tule olemaan isiä eikä koteja vaan tuhottu maa ja että vaikka ”heillä olisi McDonald’s, se poltetaan”.
Yksi mediapersoona ehdotti valtakunnallisella tv-kanavalla ukrainalaisten lasten polttamista, jos he eivät pitäisi itseään venäläisinä.
Natsismin kitkemistä Ukrainasta McGlynn pitää kaikista Venäjän tavoitteista kuvottavimpana. Miksi demokraattinen valtio, jolla on juutalainen presidentti, pitää juuria natsismista?
Tutkija näkee Venäjän käymän valloitus- ja kansanmurhasodan ”sekopäiseksi yritykseksi todistaa kuviteltu visio venäläisyydestä”.
Sodassa on hänen mielestään kyse tunkkaisista pakkomielteistä, ja ne heikentävät Venäjän turvallisuutta ja suurvalta-asemaa enemmän kuin Nato koskaan pystyisi tekemään.
Ja tästä on pohjimmiltaan kysymys. Jos Venäjä lopettaisi taistelemisen, sota loppuisi, jos taas Ukraina lopettaisi taistelemisen, se olisi Ukrainan loppu.
Nopeita muutoksia on turha haikailla. Venäjä muuttuu vain, jos se häviää sodan.
Aika tuttua juttua suoraan sanoen. Lisäksi olen kuullut sanottavan, että vaikka monet venäläiset eivät uskokaan propagandaan, he olettavat että muutkin valehtelevat, jolloin ei ole moraalisia estoja olla omien valheiden puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Annetaanko heille anteeksi, kun he eivät tiedä mitä tekevät? 🤔
Vaikeaa se on ja tulee yhä vaikeampaa tulevaisuudessa olemaan, kun vielä kaikista tuhotuista kaupungeista ja ihmistä julkaistaan tuhansia kuvia ja kirjoja.
Vaikeinta on venäläisistä uskoa, että he eivät totuutta tietäisi, tai olisivat niin tyhmiä, että uskovat Putinin karkean propagandaan?
Ovatko he siis kansana yksinkertaisesti niin pahoja tai vain äärimmäisiä pelkureita noustakseen Putinin julmuuksia vastaan?
Siinä kysymys?
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen kahta teosta Venäjän ymmärtämiseksi:
MIHAIL ŠIŠKIN: Sota vai rauha (2023)
MAUNO KOIVISTO: Venäjän idea (2001)
Šiškinin teos perusruu usean vuoden aikana tehtyihin essee-kirjoituksiin. Koivisto taas selittää kansantajuisesti Venäjän nykypäivää (2001) osana laajaa historian kaarta.
Kumpikin kertoo samaa tarinaa: tarinaa imperialistisesta, oligarkkisesta valtiosta, joka ei (parista yrityksestä huolimatta) koskaan ole omaksunut eurooppalaisia arvoja, antiikin kreikan ihanteita, vaan pikemminkin heimoyhteiskunnan oikeudenkäytön, mafiaa muistuttavan kunniakäsityksen.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa Putin itse on aina muistuttanut enemmän mafiapäällikköä kuin valtiomiestä. Putin haukkui Sergei Skripalin isänmaanpetturiksi ja vakoojaksi. ”Hänhän on yksinkertaisesti paskiainen, siinä kaikki”, Putin sanoi. Ei oikein kuullosta presidentin puheilta. Kuten ei sekään, että jos venäläiset olisivat oikeasti halunneet tappaa Skripalit, niin nämä olisivat kuolleet. Ei tuollainen presidentiltä kuulosta. Mafiapäälliköltä tuollaista puhetta voisi odottaa. Ja sellainenhan Putin onkin. Kaikki tietävät, ettei hänen valtava omaisuutensa ole rehellisin keinoin hankittu.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/262520-123-metria-korkea-kellotorni-ja-muita-turistinahtavyyksia/
Ilmoita asiaton viesti
Media on Venäjällä niin totaalisesti Kremlin hallussa ja ohjauksessa, että rahvaan aivopesu tuottaa tulosta, ja Ukrainan kuvitellaan olevan sotaisa vihollinen ja Venäjä vain puolustaa etnisiä venäläisiä Ukrainassa.
Sopulilaumakäytös ihmisissä on todellisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä ei milloinkaan ole eletty ns. kansalaisyhteiskunnassa. ”Johtajat tietävät mitä tekevät; mitäpä tuohon puuttumaan.” Toisaalta, ”kaikki valehtelevat”.
Suppeassa venäläisessä tuttavapiirissäni on tyypillistä, että yksilö julistautuu ”epäpoliittiseksi”, eikä esimerkiksi äänestä. Toinen pointti on, että oppositiohahmoksi tai varsinkin -johtajaksi ryhtyminen on vaarallista hommaa. Häkki heilahtaa tai henki lähtee – ennemmin tai myöhemmin.
Kaikesta huolimatta ihmettelen Vladimir Putinin ajatuksenjuoksua. Minkä kaiken hän on valmis uhraamaan saadakseen Ukrainan kyykkyyn?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä kansa on Moskovan kaduilla mieltä ? ks. Daniil Orain ”1420” -katuhaastattelusarja. https://www.youtube.com/c/1420channel
Daniil Orainin taustoista voi lukea oheisen linkin kautta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Daniil_Orain
Ihme että Orain pystyy vielä pyörittämään haastattelu-ohjelmaansa Venäjällä.
Ilmoita asiaton viesti