Muistatteko vielä Antero Kekkosen?

Moni saattaa vielä muistaa kotkalaisen merkkimiehen Antero Kekkosen, 76, entisen tv-tähden, pitkäaikaisen kansanedustajan, demarien varapuheenjohtajan ja melkein ministerin.
Ja jos ei muista, Kekkonen muistuttaa: hänen muistelmiensa kolmas osa on juuri julkaistu (Antero Kekkonen: Kun kotkalainen kerran on, Kellastupa).
Oletan, että muistelmasarja jatkuu, sillä tässä kolmannessa osassa päästään vasta 1980-luvulle, jolloin Kekkonen muuttaa takaisin Kotkaan pohjustamaan poliitikon uraansa. Kansanedustajana hän toimi peräti 20 vuotta vuoteen 2007 asti.
Nyt julkaistussa kirjassa Kekkonen keskittyy toimittajavuosiinsa niin Tampereella kuin Helsingissä ja kertoo tapaamistaan kiinnostavista henkilöistä. Henkilökuvat jäävät valitettavan ohuiksi.
Enemmänkin olisin lukenut esimerkiksi Andrei Gromykosta, joka ihmetteli, että suomalaisia tavatessa aina tulee vastaan Kekkosia tai Charlie Chaplinista, jonka Antero tapasi Cannesissa: ”Edessäni oli taiteilija, joka häikäisi henkevyydellään.”
Suuren vaikutuksen Kekkoseen teki kenraalilegenda A. F. Airo, jonka hän tapasi Pekka Holopaisen kanssa Itse asiassa kuultuna -ohjelman jälkeen.
Kun istuu pitkän päivän aamiaisesta lounaan ja saunan kautta illalliselle, vaikeneva kenraalikin ehtii avata sanaisen arkkunsa. Neljäntenä pyöränä keskusteluja vauhditti Urho Kekkosen tamperelainen kaveri Kalle Kaihari.
Antero Kekkonen kertoo tehneensä muistiinpanot tapaamisesta ja löytäneensä niistä yhä tietoa, johon ei ole koskaan törmännyt edes Airosta kirjoitetuissa lukuisissa kirjoissa.
On valitettavaa, että meille muistelmiensa lukijoille Kekkonen ei paljasta uusia tietojaan. Ainoaksi sitaatiksi Kekkonen on valinnut pitkällä lounaalla sieppaamansa kenraalin lausunnon.
Ennen lounasta tuotiin alkuryyppy, joka oli nimeltään ’Pilven päällä’. Se otettiin seisten ja Airo tokaisi Kekkosta tiukasti silmiin katsoen: ”Antero, onpa mielenkiintoisen makuista häppää!”
Airo ja Kekkonen eivät olleet tehneet sinunkauppoja, ”eikä niitä alkuryypyn jälkeen ollut tarvis tehdäkään”.
Muistelmien kirjoittajaksi Kekkonen puhuu itsestään yllättävän vähän. Sarjan kolmesta osasta ehkä kiinnostavin on ensimmäinen (Haukkavuoren poika), jossa Antero kertoo poikavuosistaan Kotkan kulmilla 1950- ja -60-luvuilla.
Antero oli pikkuvanha nuorimies. Poika tarkkaili maailmaa usein vähän sivusta, mutta hänellä oli viehtymystä myös eturiviin. Hän oli erilainen nuori, jonka suuria esikuvia jo poikasena olivat Väinö Linna ja hänen tuotantonsa.
Haukkavuoren pojassa Kekkonen kertoo tilaisuudesta, jossa haalaripukuinen työmies esitti Väinö Linnalle kysymyksen: ”Kuule Väpi, miltä tuntuu olla noin viisas?”
Saman kysymyksen moni olisi voinut esittää kirjoituskilpailut ja Hymypoika-patsaan voittaneelle pikku Anterolle.
Antero Kekkonen muistelee sujuvasti. Tekstiä on helppo lukea, kovin syvälle ei mennä, mutta juttu luistaa. Keskeistä antia ovat aikakauden suuret uutistapahtumat, Kotkan ylistys, urheilumuistot, jazz ja muukin musiikki sekä erilaiset kulttuuririennot.
Odotan mielenkiinnolla muistelmien seuraavaa osaa, poliitikkovuosia, jolloin Kekkonen pääsi pitkäksi aikaa puolueensa vallankäytön ytimeen.
Instead of polishing the shields of those who created the situation where we are now – reveal the Stasi files to understand how corruption and selfish politicians took advantage of Finnic people.
Today on the news side where censors are off and you can’t comment this paper paints the voters as evil if they did not vote to support those who created this misery of failing socialism, energy crisis , depending and finding a fascist Putin
Ilmoita asiaton viesti
Muistetaan, muistetaan, lähinnä vaaliohjelmista, tosiaan hiukan ”pikkuvanhana” haastattelijana, sikäli kun tuota nimitystä voi aikuisesta käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä taas yksi suomettunut opportunusti muistelee.
Ja: se Airon itse asiassa kuultuna oli surkeaa katseltavaa, kun itse ”vaikeneva kenraali” oli degeneroitunut Kekkosen (pres.) kumartelijaksi.
Kertoo hyvin aikakaudesta.
Holopainen ja Kekkonen (toim.) oli tyypillinen tuon ajan ilmentymä.
Ilmoita asiaton viesti
Antero Kekkosen muistan luontevana kansanedustajakollegana ja iloitsen hänen kirjallisesta aktiviteetistaan. Työniloa Anterolle edelleen!
Ilmoita asiaton viesti
Kun kirppiksiltä aika pian löytää eurolla, paljonkin mainostettuja elämäkertoja, niin herää kysymys, että kenelle näitä nykyisinkin innokkaasti kirjoitetaan ja mitkä mahtavat olla myyntiluvut, Loiria, Räikköstä ja vastaavia lukuun ottamatta?
Televisio-ja radiojulkkikset olivat aikoinaan kärkipoliitikoiden ja viihdetähtien veroisia julkkiksia ja tiesivät ja näyttivät sen itsekin.
– Nykyään jo pudotettu enemmän tavallisten tavisten, tyrkkyjen ja kuolevaisten joukkoon…kuten entisaikojen ”politiikkaHERRATKIN.”
( Uskovainen Sipiläkin puhui jo kusitolppana olosta.)
Leif Salmen aikoinaan ja Ari Korvola kumppaneineen pankkikriisin pankkiherrojen kimpussa, ovat jääneet ”muistettavina” itseni mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
A.F.Aron haastattelu
https://www.youtube.com/watch?v=MBNhSnEYdas
Ilmoita asiaton viesti