Nukkumatin kylmä sota

Jos Yleisradiossa olisi sellainen ohjelma kuin Entisten lasten sävellahja, moni saattaisi toivoa, että soitettaisiin Jukka Siikavireen säveltämä Pikku Kakkosen Nukkumatin tunnuslaulu Unihiekkaa.
Unihiekasta on tehty useita laulu- ja soittoversioita. Erityisesti loppu on jäänyt mieleen: ”Satu päättyi näin ja lapset käyvät / jo nukkumaan siis hyvää yötä.”
Toimittaja Sakari Silvola on kirjoittanut lapsuutensa sankarista mainion tietokirjan, jossa hän kertoo, mikä Nukkumatti oikein oli miehiään (Nukkumatin kylmä sota, SKS 2021).
Lapsenusko järkkyy, kun kuulee totuuden. Kirjan mukaan Nukkumatti oli näet totalitaarisen diktatuurin sanansaattaja. Totuuden nimessä on lisättävä, että Nukkumatti oli myös mitä rakastettavin hahmo.
Tämä Itä-Saksan ja sosialismin lempeä lähettiläs esiintyi Pikku Kakkosen lähetyksissä yli 30 vuotta 1973-2003. Nukkumatti oli harvoja kylmän sodan itäsaksalaisia voittajia. Nukkumattia esitetään yhä Saksassa joka ilta.
Sarjan syntytarina on kuin osa idän ja lännen kilpavarustelua. Vuonna 1959 sekä Itä- että Länsi-Saksa kehittivät omia Nukkumatti-sarjojaan. DDR voitti kilpajuoksun viikon marginaalilla. Itä-Saksan Nukkumatista tuli ylivoimaisesti suositumpi kuin lännen versiosta.
Nukkumatti heitteli unihiekkaa lasten silmille, mutta tarjoili myös välähdyksiä pioneerileireiltä sekä itäblokin insinööritaidon saavutuksista, kuten Trabanteista ja Wartburgeista, uusista betonilähiöistä ja avaruuden valloituksesta.
Rautaesiripun yli käytiin ideologista kamppailua lasten sieluista. Esimerkkinä Nukkumatin poliittisesta propagandasta Silvola mainitsee kaksi jaksoa, joissa Nukkumatti nähdään Itä-Saksan kansanarmeijan vieraana. Käsky aihevalinnasta oli tullut niin sanotusti ylhäältä. Suomessa ei näitä jaksoja näytetty.
Kansainvälisen sosialismin sanansaattajana Nukkumatti esiintyi esimerkiksi Moskovan olympialaisten aikaan 1980. Kun eräät länsimaat boikotoivat kisoja, Nukkumatti lensi ylpeästi helikopterilla stadionille.
Itä-Saksassa valtio kontrolloi tiukasti kansalaisiaan. Matkustaminen oli harvojen herkkua ja kun Berliinin muuri pystytettiin elokuussa 1961, pääsy lännen puolelle oli entistä hankalampaa.
Nukkumatti oli etuoikeutettu itäsaksalainen. Hän matkusteli maailmalla ja liikkui mitä erilaisimmilla kulkuneuvoilla.
Nukkumatti ehti käydä kolmesti avaruudessa ennen kuin lähti ulkomaille. ”Sekin oli loogista, sillä muuri oli rakennettu estämään loikkaukset länteen, ei tappamaan haaveita avaruuden valloituksesta.”
Samaan aikaan kun Nukkumatti esitteli itäsaksalaisia ylpeyden aiheita, Trabant- ja Wartburg-autoja, rinnalla oli myös toinen todellisuus, josta kerrottiin vitseissä:
Kuinka voi kaksinkertaistaa Trabantin arvon?
Tankkaamalla sen.
Entä kuinka Trabantin arvon pystyy nelinkertaistamaan?
Panemalla banaanin sen takaistuimelle.
Matkoja suunnitellessaan Nukkumatin piti olla tarkkana, että ei rohkaise loikkareita. Kuumailmapallot ja riippuliitimet olivat pannassa. Niillä joku uskalias voisi lentää länteen, kuten tapahtuikin 1970-luvulla.
Muutos oli kuitenkin jo nurkan takana. Nukkumatti vapautui kuumailmapallokiellosta 1980-luvun puolivälissä ja lensi riippuliitimellä ”samaan aikaan kun Trabantien letka vyöryi rautaesiripun reiästä Unkarista Itävaltaan”.
Silvola myöntää jälkiviisauden ja ylitulkintojen vaarat, kun puhutaan Nukkumatin poliittisesta roolista. Onhan se jännittävämpää tulkita Nukkumatti diktatuurin työkaluksi kuin sanoa arkisesti, että Nukkumatin tavoitteena oli pitää lapsiperheet tyytyväisinä.
Kokonainen kirja yhdestä animaatiohahmosta? Kansikuvassa näkyy olevan pari muutakin derkkutyyppiä; Erich Honecker ja der Ampelmann, viimemainittu nimenomaan vihreänä ”zu gehen” -opasteena.
DDR:ssä on jonkin verran nostalgista mielenkiintoa. Myös tämän kirjan kannessa on Warre, ja aiheena muun muassa Nukkumatti:
https://www.adlibris.com/fi/kirja/kirkkaankeltaisen-wartburgin-kyydissa-9789523042391?gclid=EAIaIQobChMI2vXCo7HQ7wIVg-R3Ch1s2AoqEAAYASAAEgLoifD_BwE
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä vain, kokonainen kirja Nukkumatista. Ja melkoisen hyvä kirja onkin. On sitä tehty kirjoja paljon turhemmistakin aiheista.
Ilmoita asiaton viesti
Ostalgikoille myytiin muuten Saksassa takavuosina Trabantin moottorin pakokaasun hajua peltitölkeissä, se oli imeytetty pellavapyyhkeeseen. Sitä kun haiteli, niin kaksitahtinen nuoruus idässä nousi mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Näitä rautaesiripun itäpuolelta (jossa Suomikin sijaitsi?) tuotettuja lapsille suunnattuja (?) animaatioita nähtiin Suomen televisiossa 60-70 – luvuilla useita muitakin, esim. itä-saksalainen Filopat & Patafil (ei tiettävästi sukua Tarja Filatoville) ja jugoslavialainen (nyk. Kroatia) Professori Balthazar.
Kuuluiko näiden ohjelmien hankkiminen Yle:n sosialististen ystävävaltioiden kulttuurivaihtoon vai oliko se osa Kekkosen ajan indoktrinaatiota, tiedä häntä.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi kuitenkin länsipuolelta tulla paljon enemmän tavaraa. Monet itäeurooppalaisista lastenohjelmista olivat varsin hyviä, kuten tšekkiläinen Myyrä ja muistaakseni puolalainen Nalle Luppakorva, jotka olivat ainakin meikäläisen jälkikasvun mieleen vielä kymmenisen vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Toki. Tosin 10 vuotta sitten Tsekin tasavalta ja Puola eivät enää olleet kommunistivaltioita.
Tietysti tunnen tsekkiläisen Milerin luoman myyrä-hahmon, joka on vain parikymmentä vuotta Aku-Ankkaa nuorempi animaatiosankari.
Myyrä ei ollut polittinen hahmo, kuten ei kyllä suuri osa näistä lasten suosikeista muutenkaan.
Elämäntapaa ja muuta piiloviestintää niistä ainakin aikuinen voi toisaalta lukea, jos niin haluaa.
USA on aina osannut kulttuuri-imperialismin ja eurooppalaisen folkloren ryöstökalastuksen. Disney konvertoi ja kaupallisti näitä satuja ja tarinoita taitavasti mm. kokoillan animaatioelokuvissaan (ja tekee sitä edelleenkin, joskin näistä uusista on taika poissa).
Aku-Ankka sai temmeltää Suomessa rauhassa, sarjakuvankin muofossa vuodesta 1951 (milloin yli-innokkaat kotimaiset politrukit eivät päässeet työntämään nokkaansa asiaan) – ja hyvä niin. Alkuperäinen hahmo on loistava.
Aikoinaan luin vuonna 1972 julkaistun chileläisen kirjailijan Ariel Dorfmanin ja belgialaisen sosiologin Armand Mattelartin teoksen ”How to read Donald Duck”.
Hyvää viihdettä sekin kirja, joskin kovin totista torven soitantaa.
Kriittisen tarkastelijan ei pidä myöskään unohtaa varsinaisen Aku-Ankka fanin Hectorin (luepa herran Asfalttihippi – muistelo) mainio Dorfmanin hengessä tehty Sarjakuva Rock, joka ilmestyi levyllä Hectorock I vuonna 1974.
Ajankuva sekin.
Ilmoita asiaton viesti
”Tosin 10 vuotta sitten Tsekin tasavalta ja Puola eivät enää olleet kommunistivaltioita.”
En nyt ymmärtänyt, mihin tuo liittyi, mutta Wikipedian mukaan sekä Myyrä että Nalle Luppakorva ovat saaneet alkunsa 1950-luvulla, ja Suomen TV:ssä niitä on esitetty 1970-luvulta alkaen, jolloin Puola ja Tšekkoslovakia olivat ns. kommunistivaltioita.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän juuri sanon yllä.
Aku-Ankka on runsaat 20 v. vanhempi hahmo.
Ja 10 vuodesta puhuit itse.
Kerroin vain faktan, että kun lapsesi tuolloin diggarisivat myyrää ja nallea, kommunistinen Itä-Eurooppa oli ollut jo kauan historiaa – ja sen myötä suuri osa mahd. poliittisista tulkinnoista menettänyt merkityksensä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen Yle taisi kylmän sodan aikana olla ainoa yleisradioyhtiö, joka oli mukana sekä Länsi-Euroopan yleisradiojärjestössä EBU:ssa että itäblokin OIRT:ssa. Meillä osallistuttiin Euroviisujen ohella myös Interviisuihin.
Muistan, miten suhteita hoidettiin kumpaankin suuntaan vuoden 1975 Ety-spimuksen malliin. DDR:n lasten Nukkumatti-ohjelma on varsin leppeä itäblokin tuote. Onhan meille jo vuosikymmenet tarjoiltu myös amerikkalaista ökyilykapitalismia Aku Ankan hahmossa. Suomi on kautta aikojen ollut jonkinlainen eri ideologioiden ymmärtäjä ja välittäjä.
Nyt taas presidentti Sauli Niinistö ehdottaa idän ja lännen välistä Ety-kokouksen 50-vuotistilaisuutta v. 2025, jolloin Ety-kokouksesta tulee kuluneeksi 50 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottaako todella vai onko vain jonkinlainen vitsisi?
Tuota Kekkosen neuvostojohdon käskyttämänä ja ohjeistamana aikaansaamaa kokoustako pitäisi vielä juhlia?!!
Kokouksen kolmannen, ihmisoikeuksien korin pohja vuoti kuin seula itänaapurissa.
***
”Nukkumatti” oli hyvä lastenohjelma. Sitä tuli katselluksi lasten kanssa useastikin.
Ilmoita asiaton viesti