Oliko Olavi Paavolainen hullu?

Filosofit ovat tunnetusti kaikkien alojen asiantuntijoita, niin myös professori Timo Airaksinen, 76. Uudessa kirjassaan (Lukea kirjoittaa ymmärtää – Kirjallisuuden puolesta, Robustos 2023) hän tekee viiltävän lääketieteellisen diagnoosin Olavi Paavolaisesta (1903-1964): hullu mikä hullu.
Kuolleita on helppo retostella. He eivät huuda kunniansa perään. Ruma sana sanotaan niin kuin se on.
Diagnoosinsa Airaksinen tekee luettuaan Panu Rajalan kirjoittaman elämäkerran Paavolaisesta. Elämäkerran nimen Tulisoihtu pimeään Airaksinen tulkitsee tarkoittavan hulluutta, mielen sairautta ja persoonallisuuden häiriötä.
Persoonallisuushäiriöstä ei Paavolaisen kohdalla kuitenkaan voi puhua, koska persoonaa ei ollut filosofin mielestä olemassa: ”Puhun siksi suoraan hulluudesta.”
Paavolainen oli Airaksisen mukaan mies vailla ominaisuuksia, kameleontti ja syvästi onneton ihminen, joi ilmiömäisesti, nukkui lääkkeiden avulla ja juhli kaiket illat.
Ja syntilista jatkuu.
Paavolainen oli narsisti, sosiaalisesti loistava, mutta sisäisesti omasta tyhjyydestään kärsivä ihmispolo. Kirjailija joka ei osannut kirjoittaa. Kosmopoliitti joka ei matkustanut. Rakastaja joka ei rakastanut.
Ja näin loistava Olavi kuulemma kirjoitti kirjojaan: ”Paavolainen makasi umpikännissä lattialla, näki näkyjä ja koki visioitaan, jotka kertoi sihteerilleen. Syntyi täyttä paskaa…”
Nykyaikaa etsimässä -kirjan teksti on Airaksisen mielestä aivan lukukelvotonta sotkua vailla mitään ideaa ja viestiä nykylukijalle.
Onhan se Paavolaiselta tietenkin anteeksiantamaton synti, ettei hän huomannut panna vuonna 1929 julkaistuun kirjaansa viestiä mahdollisille lukijoilleen lähes sadan vuoden päähän.
Teilaamalla Olavi Paavolaisen Timo Airaksinen tekee armottoman luonnemurhan. Samalla hän mitätöi Paavolaisen kirjallisen tuotannon tavalla, jollaista saa harvoin luettavakseen. Elävistä kirjailijoista tuskin koskaan.
Omaa kirjaansa Airaksinen ryhtyi kirjoittamaan tilaamalla ensin kaikilta Suomen kustannusliikkeiltä suomeksi kirjoitettuja romaaneja, koska oli pettynyt päivälehtien kehnoihin kirja-arvosteluihin. Hän halusi ylittää lehtien tason ja kirjoittaa parempia arvioita.
Hienoa, että joku ottaa vielä vakavasti niinkin mitättömät asiat kuin kirja-arvostelut.
Kirjassa on 19 arviota, joita Airaksinen pohjustaa analysoimalla lukemista ja kirjoittamista. Resepti on yksinkertainen: kirjoittaja on vastuussa laadusta, ja lukija ansaitsee saada luettavakseen hyviä tekstejä.
Teoriaosuuden jälkeen onkin jännä lukea Airaksisen omia arvioita. Tyylilajikseen hän on valinnut uusrahvaanomaisuuden ja yhdeksi päälähteekseen Wikipedian, jota lainaa usein.
Jutustelun kaltaisella tyylillä on hyvätkin puolensa. Teksti on letkeää, mutta usein myös löysää ja huolimattomuusvirheet pistävät silmään.
Bertolt Brecht ei ole Bertold eikä Annika Saarikko ole Anneli ja Mia Myllymäki vaihtuu kesken kaiken Myllykankaaksi, muutamia mainitakseni.
Filosofi Airaksisen usko omiin kykyihinsä myös kirjallisuuskriitikkona tuntuu olevan rajaton. Kirjansakin hän sanoo kirjoittaneensa opiksi ja ojennukseksi meille kaikille.
Filosofilla menee lujaa, mutta menköön. Olen kateellinen. Haluaisin olla kuin Airaksinen.
Muistin yhtäkkiä, että olenhan minäkin kirjoittanut Paavolaisesta Panu Rajalan kirjan pohjalta: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jormamelleri/187089-erikoinen-tapaus-olavi-paavolainen/ .
Ilmoita asiaton viesti
Pitänee boikotoida Airaksista tästä lähin: en varastele enää hänen ajatuksiaan juttuihini (tai ainakin vähennän).
Ilmoita asiaton viesti
Olen kovin pettynyt Airaksiseen, kun hän arvostelee noin ala-arvoisesti yhtä Suomen kirjallisuuden edesmennyttä merkkihenkilöä.
Onkohan seuraavana Aleksi Kivi?
Kuinka se nyt kauniisti sanoisin Airaksisesta, kenen kirjoja olen myös lukenut vähän ”olan ylitse”. Liian heppoista tekstiä filosofiksi, mutta ihmisenä hän näyttää ja kuulostaa olevan myös ihan hauska ja iloinen velikulta. Tykkään.
Kirjat syntyvät helposti vasemmallakin kädellä.
Kävisin kyllä mielelläni hänen kanssaan kaljalla puhumassa syntyjä syviä👍
Ilmoita asiaton viesti
Aleksis Kivi teilattiin kriitikoiden taholta mielisairaaksi jo elinaikanaan, joten ei siinä mitään uutta.
Olavi Paavolaisen sota-ajan toisinajattelu sai monet kritisoimaan häntä jo silloin, joskaan toisinajattelu ei liene merkki hulluudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Totta ja taisi Hesarin arvostelija katua sitä pitkään ja hartaasti.
Ei toki yhden toimittajan arvostelu estäisi lisänäkökulmien esittelyä? 😉
Ilmoita asiaton viesti
Hullu ei Olavi Paavolainen ollut, mutta joltisenkin erikoinen persoona. Melkoisen hyvä kynämies.
Ärsytti tarkoituksella milloin ketäkin. Käänteli takkiaan, että saumat ratkeilivat.
”Synkkä yksinpuhelu” on nimensä mukaisesti todella synkkä teos. Ei minkäänlaista ymmärrystä jatkosodan taisteluun, sodanjohdon toimintaan ja poliitikkojemme päätöksiin. Kirjasta välittyy ilmiselvästi jälkikäteinen viisastelu ja muuttunut poliittinen konjunktuuri.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä Timo Airaksisesta olen pitänyt siinä missä Esa Saarisesta. Georg Henrik von Wright menee jo hankalaksi minulle.
Kyllähän Olavi Paavolainen oli aika erikoinen persoona. Tuosta kameleontti ominaisuudesta muistaakseni taisi mainita Helvi Hämäläinenkin joka tunsi Paavolaisen hyvin suhteiltuaan hänen kanssaan. Paavolainen ei oikein rehellisesti tuonut näkemyksiään esille tai ainakin sillä tapaa että ne voitaisiin tulkita monella tapaa jälkeenpäin.
Alkolisoitumisprosessi tulee hyvin julki ainakin näytelmässä ”Hertta ja Olavi” joka esitettiin parikymmentä vuotta sitten Hgin kaupunginteatterissa.
Itseäni on aina askarruttanut Olavi Paavolaisen matka Saksaan natsien puoluekokoukseen 1930-luvulla ja ennen kaikkea hänen aito lumoutumisensa tapahtumaan. Eli Paavolaisen kaltainen näkijäkin meni ainakin jollain osuudella mukaan tuohon väkivaltakoneiston spektaakkelin.
Ilmoita asiaton viesti
Natsi-Saksan ”ihailu” vielä 30-luvun ensimmäisellä puoliskolla oli melko yleistäkin, koska Hitler ei vielä ollut koko hulluuttaan tuonut ilmi ja Saksa oli kehittynyt vinhaa vaihtia ensimmäisen maailmansodan tuhostaan, taltuttanut huippuinflaation, aloittanut laajamittaisen autoteollisuuden, rakentanut moottoriteitä j.n.e. Juutalaisvainoistakaan ei silloin vielä ollut tietoa.
Myös Mika Waltaria on kritisoitu natsi-ihannoinnista samoihin aikoihin liittyen. Ehkä Tulenkantajien ”ikkunat auki Eurooppaan” oli sen verran laajasti ymmärretty ilmaisu, että Natsi-Saksakin siihen nivoutui. Sen sijaan Uuno Kailas sai muilta Tulenkantajilta kritiikkiä osakseen liiallisesta isänmaallisuudesta, joka ei oikealla tavalla mallannut maailmoja syleilevän aatteen piiriin.
Ilmoita asiaton viesti
https://kerranelamassa.fi/olavi-paavolainen-kolmannen-valtakunnan-vieraana/
Hyvä blogi.
Ilmoita asiaton viesti
Kuriositeetti:
Eilen 20.6. julkaistiin Helsingin Sanomissa lääkäri Pekka Olavi Paavolaisen (1947-2023) kuolinilmoitus. Muistovärssyksi oli valittu isä-Olavin runoutta.
Kuinka monta kertaa lienee Pekka joutunut selittämään sukujuuriaan vaikkapa omille potilailleen? ”Rohkeniskos sitä tohtorilta kysyä että kenenkäs poika se tohtori on kun tuo nimi…”
Ilmoita asiaton viesti
Olavi P. oli nuoruuteni tyylillinen idoli. Sitten aloin ymmärtää hieman enemmän, mutta en koskaan kokonaan luopunut hänestä.
Ilmoita asiaton viesti