Olisiko Paasikivi nyt Niinistön linjalla?
Suomen sotien jälkeisen ajan ulkopolitiikka perustui vuosikymmenet niin sanottuun Paasikiven linjaan. Sen ytimessä olivat hyvät suhteet Neuvostoliittoon. Kaikki muu oli toisarvoista.
Linjan nimeen vannottiin kuin muuttumattomaan uskonkappaleeseen. Linjalta lipsuneet tönäistiin poliittiseen paitsioon.
Mutta oliko Juho Kusti Paasikivi (1870-1956) itse aina Paasikiven linjalla? Tämän kysymyksen voi esittää luettuaan syksyllä kuolleen Osmo Apusen viimeiseksi jääneen teoksen (Paasikiven pitkä linja – Talvisodan aika, SKS 2023).
Kirjasta selviää, että mitään yhtä, johdonmukaista Paasikiven linjaa ei ole olemassakaan. Se on myytti.
Paasikiven pitkään linjaan mahtuu monenlaisia käänteitä. Lyhyen linjan, joka vakiintui ulkopoliittiseksi doktriiniksi, Paasikivi kehitteli hävittyjen sotien jälkeen olosuhteiden pakosta. Neuvostoliiton voiman edessä hän tunnusti tosiasiat.
Osmo Apunen kirjoittaa: ”Tutkijoita askarruttaa yhä, miten ja miksi Paasikiven tiettyihin oloihin tarkoittamista käytännön periaatteista kehittyi muka yleisemmin pätevä ulkopoliittinen doktriini, josta ei ollut lupa poiketa.”
Apunen kumoaa sellaisen käsityksen, että Paasikivi olisi ollut määrätietoisesti ja johdonmukaisesti sovittelevan idänpolitiikan kannalla sortovuosista lähtien.
Haudan takaa Paasikivi hämmensi viralliseen liturgiaan tottuneita, kun hänen arkistonsa avautuivat 1984. Paasikiven päiväkirjoista paljastui mies, jonka yksityiset ajatukset olivat täysin ristiriidassa hänen julkisen linjansa periaatteiden kanssa.
Juho Kusti teeskenteli ja pelasi kaksoispeliä, jota joskus myös valtioviisaudeksi kutsutaan. Ennen kuin Neuvostoliiton kylkeen liimattu linja syntyi, Paasikivi hahmotteli toisenlaisiakin kuvioita.
Apunen kuvaa, miten Paasikivi Tukholman-lähettiläänä ennen talvisotaa etsi yhteistyömahdollisuuksia erityisesti Ruotsin kanssa Venäjää vastaan ja talvisodan jälkeen hän oli valmis panemaan kaiken peliin luottaen Saksan voittoon:
”On pantava voima voimaa vastaan, jos olosuhteet sen sallivat. Yksin ja eristettynä tarjolla on vain myönnytysten tie.”
Sodissa kävi niin kuin kävi. Paasikivi mukautui uuteen järjestykseen, jossa Moskova määräsi tahdin. Hänestä tuli pääministeri ja tasavallan presidentti, joka oli hyvissä kirjoissa Kremlin kabineteissa.
Silta kylmän sodan Paasikiveen katkesi Apusen mukaan Ukrainan sodan vuoksi, kun Suomi presidentti Niinistön johdolla asettui Venäjän vihollisen puolelle. Paasikiven virallisen linjan mukaan sellaista ei ollut määrä tapahtua enää koskaan.
Paasikiven ”ei koskaan” tarkoitti Apusen mielestä ”näissä oloissa” eikä linjaus ollut ”iankaikkinen”, kuten Suomi-Neuvostoliitto -seuran lehti otsikoi Paasikiven haastattelun 1947.
Otsikon kysymykseen, olisiko kokoomuksen entinen puheenjohtaja Paasikivi nyt kokoomuksen entisen puheenjohtajan Niinistön linjalla, joka vei Suomen Natoon, vastaan kyllä.
Suomen poliittinen johto on toiminut juuri niin kuin Paasikivi ajatteli, että ”on edistettävä oman kansakunnan valtiollisia pyrkimyksiä olosuhteiden kulloinkin sallimalla tavalla, ei kepeästi mutta ketterästi”.
Osmo Apunen oli yksi Suomen parhaista Paasikiven ajatteluun perehtyneistä tutkijoista. Hänen postuumisti julkaistu massiivinen teoksensa on eräänlainen testamentti, josta löytyy viisauksia nykypäivänkin ihmisille.
Paasikivi jaksoi päivitellä pienten valtioiden kohtaloa ja suurten kataluutta. Apunen nostaa usein esille myös Stalinin tokaisun Paasikivelle: ”Geografialle me emme voi mitään, ettekä te voi sille mitään.”
Täällä seisomme emmekä muuta voi. Venäjän kanssa on tultava toimeen myös Ukrainan sodan jälkeen.
Me emme naapureiltamme paljon vaadi. Valitsenkin monista Paasikiven linjoista sitaatin, joka ei hetkessä vanhene:
”Emmehän me muuta halua kuin elää ystävyydessä kaikkien kanssa ja saada rauhassa hoitaa kaalimaitamme ja porsaitamme.”
Kyllä Paasikivellä tietynlainen elämänpituinen yleislinjakin oli siinä mielessä, että hän ei uskonut konfrontaation voimaan suurempaa vastustajaa vastaan.
Esimerkiksi sortokausien aikana Paasikivi kuului niin sanottuihin myöntyväisyyslinjalaisiin eikä hänestä olisi mitenkään saanut aikaiseksi schaumannilaista aktivistia. Ja vaikka hän oli historiaan perehtynyt, hän ei oikein mitenkään uskonut suurten nopeiden muutosten mahdollisuuksiin. Venäjän vallankumouksen pyörteissä hän uskoi viimeiseen asti Romanovien valtaan palaamiseen. Ja kun Suomen itsenäisyys näytti ainoalta vaihtoehdolta hän oli mukana puuhaamassa Suomelle kuningasta Saksasta.
Isänmaallinen hän kyllä oli ja hänen luomansa suomettuneisuuden aika sodan jälkeen oli pelkkää roolipeliä, jonka hän uskoi Suomen kansan ymmärtävän. Sodan käynyt sukupolvi tämän ymmärsikin, mutta suuret ikäluokat varttuessaan aikuisiksi 60-luvun lopulla eivät sitä enää ymmärtäneet, koska se oli ollut heille ainoa totuus koko elämän ajan. He uskoivat oikeasti, että meillä on vieressä hieno ja rauhantahtoinen naapuri. Ja käsikirjoitettu ulkopoliittinen liturgia meni heihin myös täydestä.
Ilmoita asiaton viesti
”Sodan käynyt sukupolvi tämän ymmärsikin, mutta suuret ikäluokat varttuessaan aikuisiksi 60-luvun lopulla eivät sitä enää ymmärtäneet, koska se oli ollut heille ainoa totuus koko elämän ajan. He uskoivat oikeasti, että meillä on vieressä hieno ja rauhantahtoinen naapuri. Ja käsikirjoitettu ulkopoliittinen liturgia meni heihin myös täydestä”
YYA-sopimus v. 1948 oli Paasikiven ponnistus ja hän oli hyvin tyytyväinen siihen. Onneksi ei vaadittu kansanäänestystä vaan puolueet saatiin taivutelluksi siihen kuka mitenkin.
YYA-sopimushan oli välttämättömyys juuri 40-50 – luvuilla ja ihmettelenkin sopimusta kohtaan tunnettua antipatiaa etenkin vuonna 2021 Nato-keskustelun tiimellyksessä.
Mutta kuten Juha toteaa tuossa niin sopimus muodostui sitten rasitteeksi ja sisäpoliittiseksi lyömäaseeksi myöhemmin. Osaltaan ehkä tietämättömyyttä suurten ikäluokkien osalta mutta myös aivan tarkoitushakuiseksi toiminnaksi jossa presidentti Kekkosen myöhemmillä kausilla oli suuri merkitys.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjassa ”Paasikivi peräsimessä”, jonka luin lukiolaisena, kerrotaan hänen vastustaneen YYA-sopimusta aluksi, koska ”sotaliitot eivät ole Isästä, vaan Paholaisesta. Jos sopimukseen on pakko mennä, on se kamalaa, mutta kieltämättä Karthagon hävitys oli vielä kamalampaa”.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen sotien jälkeisen ajan ulkopolitiikka perustui vuosikymmenet niin sanottuun Paasikiven linjaan.”
Omassa lapsuudessani ja nuoruudessani puhuttiin kuitenkin aina Paasikiven–Kekkosen linjasta, ja minulla on käsitys, että suomettuminen – ulkopolitiikan käyttäminen sisäpolitiikan aseena – pääsi varsinaisesti vauhtiin vasta Kekkosen aikana (yöpakkaset, noottikriisi, Honka-liiton kariutuminen, Kokoomuksen ainainen oppositioasema nöyristelystä huolimatta, poikkeuslaki ym. ym.).
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Jätin Kekkosen tahallani pois, kun Apusen kirja käsittelee nimenomaan Paasikiveä.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Haavikon kirjassa Kansakunnan linja taidettiin sanoa, että linja oli myötäillä Euroopan johtavaa suurvaltaa riippumatta siitä mikä se milloinkin oli.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt se on EU, vai miten?
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan ainakin Haavikon mielestä. 1990-luvulla Haavikko julkaisi kirjastaan uudistetun laitoksen joka ehti Koiviston aikaan asti. Muistaakseni Haavikko oli kovin kriittinen niin EU:ta kuin Natoakin kohtaan. Hän taisi sanoa Euroopan Unionista jotenkin niin että nyt on saatu kutsu Euroopan parhaaseen pöytään, mutta sitä ei sanottu, mennäänkö sinne paistina vai palvelijana. Olihan se hyvin sanottu vaikka sisällöstä voi olla monta mieltä. Tuli mieleen kun Aarne Kinnunen joskus kehui Eeva-Liisa Manneria että hän oli siitä harvinainen suuri kirjailija ettei hän koskaan ollut kaikkitietävä ja ehkä juuri siksi hän ei liioin koskaan tullut hupsuksi…
Ilmoita asiaton viesti
”Olisiko Paasikivi nyt Niinistön linjalla?”
– Kysymys inspiroi minua suuresti viime päivien kokemusteni vuoksi. Kas näin:
Ajelin valtatietä nro 12 välillä Kouvola – Tampere. Reitille osuu Hämeenkosken taajama, joka aikaisemmalla kuntanimellään Koski Hl on tärkeä osa Juho Kusti Paasikiven henkilöhistoriaa. Presidentti syntyi v. 1870 tuossa pitäjässä Hellsténin perheeseen. Päätien varressa on nähtävyys-tunnuksella opastus Paasikiven muistomerkille.
Samaisen valtatien vierellä on tällä hetkellä runsaasti vaalijulisteita. Eräs näkyvimmin mainostavista ehdokkaista on kokoomuksen, J.K.Paasikiven puolueen, Sari Niinistö. Kun blogikirjoituksen otsikossa tuoreiden tietojeni valossa kohtaavat Hämeen vaalipiiri, kokoomuspuolue, ehdokas ja äänestäjä, vastaan Jorma Mellerin asettamaan kysymykseen: kyllä.
Oheismateriaalissa kuva muistomerkistä ja Hämeen kokoomuslaiset ehdokkaat.
https://is.mediadelivery.fi/img/468/6097dd2f7e584353b6db0060e90f0ed5.jpg
https://www.kokoomus.fi/eduskuntavaalit/vaalipiirit/hame/
Ilmoita asiaton viesti
The Kekkonen dictator was hiding behind this myth of Paasikivi to be able to always use USSR as a scapegoat to get his dictatorship stronger.
Finlandizierung appeasement never stops war criminals
Ilmoita asiaton viesti
Tom, montako kirjaa olet lukenut Kekkosesta?
-Mannerheimista?
-Tannerista?
-Rytista?
jne?
Oletko lukenut asekätkennästä?
-Airosta?
-Heinrichista?
-Paasiosesta?
-Talvelasta?
-Marttisesta?
jne.
Tällä palstalla täytyy tietää mistä aukoo päätään.
Pelkkä amerikkalainen öykkäröinti ei riitä.
Have a good day!
Ilmoita asiaton viesti
I guess you feel superior if you read books polishing up his image
He was a dictator using ussr to scare people to vote for him or law of exception of not letting people vote but parties elect him
So much for dictatorship
There is no reason to clarify the suopo records about East Germany and you have no law freedom of information act to sue gov to force publishing
Kekkonen and his princes all were conspiring and treason should be exposed
Ilmoita asiaton viesti
I guess you feel superior if you read books polishing up his image
He was a dictator using ussr to scare people to vote for him or law of exception of not letting people vote but parties elect him
So much for dictatorship
There is no reason to clarify the suopo records about East Germany and you have no law freedom of information act to sue gov to force publishing
Kekkonen and his princes all were conspiring and treason should be exposed and punished
Ilmoita asiaton viesti
I met in person Koivisto Vayrynen Ahtisaari whom I had Sauna with drinking vodka also met HALONEN and Niinisto when he was at bank
Who did you nerf I guess romance copies polishing image is what you rely on
Ilmoita asiaton viesti
yee, sure, you went to sauna with halonen!
Ilmoita asiaton viesti
You did not answer so you never met anybody only reading propaganda books.
I never said I went to sauna with Halonen god forbid only many times with Ahtisaari in NY on 10th street
Ilmoita asiaton viesti
I got the impression that went to sauna with Halonen, because your
writing is impossible to understand. Learn to write before you write.
Ilmoita asiaton viesti
You must get off those pills as you don’t seem to understand anything nor answer any direct question only pontificate and attack.
You don’t even know your own history as you only read what you have been fed to polish the image of the dictator Soviet buddy you adore.
You never met anybody to engage in research asking questions what a blind sheep you are
Ilmoita asiaton viesti
You must get off those pills as you don’t seem to understand anything nor answer any direct question only pontificate and attack.
You don’t even know your own history as you only read what you have been fed to polish the image of the dictator Soviet buddy you adore.
You never met anybody to engage in research asking questions what a blind sheep you are unwilling to learn
Ilmoita asiaton viesti
go back to sauna
Ilmoita asiaton viesti
Niinisto first priority was to get into NATO and knew Sanna opposed until she was forced – using Sweden which was bad move but good to secure the 80% he knew he could get out of once majority was achieved
Ilmoita asiaton viesti
Paasikivi oli täysin eri linjalla, kuin Niinistö. Niinistö on kaiken aikaa uskonut kahdenvälisiin suhteisiin, taloudelliseen riippuvuuteen ja semiliittoutumisen riittävyyteen pidäkkeenä. Paasikiven filosofia oli, että riippuvuutta pitää välttää viimeiseen asti.
Geopolitiikalle Venäjä ei voi mitään. Norja, Viro, Latvia ja Liettua pärjäävät varsin hyvin virkamiestason yhteydenpidolla, tarvitsematta vaalia erityissuhteita. Marin selvästikin ymmärtää tämän. Myös sen, että liittokunnassa ei olla yksin, eikä maan puolustus nojaa pelkkään omiin kykyihin sodassa ja rauhassa. Geopolitiikka on muuttunut.
Ilmoita asiaton viesti
Tunti sitten Turkin Parlamentti hyväksyi Suomen NATOon.
J K Paasikivi varmaan hyväsyisi Suomen NATO-jäsenyyden,
mutta mitä sanoisi Kekkonen?
Nyt olisi paikallaan, että Mannerheimin, Rytin, Tannerin
ja kaikkien muiden sodan läpi Suomen luotsanneen henkilön haudalle
ja/tai muistomerkille viedään kukkaseppele.
Ilmoita asiaton viesti
Kekkonenhan oli ketterä takinkääntäjä, kannatti aikoinaan talvisodan pitkittämistä ja Pekka Peitsenä muistaakseni halusi hävittää ry**ät sukupuuttoon.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Petsi oli nuori mies. UKK oli vanha ja kalkkeutunut
YYA-sopimuksen taakse.
Luulisin nuoleskelun olevan mennyttä aikaa, eikä UKK jyrhtelyistä
tarvii enää välittää. Ja Suomella on nyt toiset vaikeudet.
Mutta lasillinen konjakkia on paikallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö linjan nimi ole Paasikiven – Kekkosen linja. Ehdotin Jukka Tarkalle, että linja voisi nykyään jatkua Ahtisaarella, mutta hänellä oli vastauksessaan vasta-argumentteja.
Linjat ja linjat. Onko mahdollista verrata muihin linjauksiin. Sanotaan radan Helsingistä Rovaniemelle olevan suora, mutta käytännössä matkalla on mutkia. Linjat täällä maan päällä eivät ehkä usein ole suoria tai mutkattomia, vaan linja on olemassa sen vuoksi, että mutkien jälkeen on jotakin mille palata. Ahtisaarella on rauhaneuvottelujen osaamista ja hän on ollut tasavaltamme presidentti. Kelpuutan omasta puolestani Ahtisaaren linja jatkajaksi, mutta pian tulemme näkemään miten linja jatkuu. Sen pitää jatkua sovussa naapurimaiden kanssa, geografialle emme voi mitään, ja sen pitää jatkua tästä eteen päin taas rauhan linjana.
Ilmoita asiaton viesti
Apusen kirja käsittelee Paasikiven linjaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa, löysinkin Paasikivi-seuralta aiheesta sivun: https://www.paasikivi-seura.fi/paasikiven-linja-ja-ulkopoliittinen-ajattelu/
Tuolla sivulla on selväsanaisesti nykyisillekin politikoitsijoille kerrottuna monimutkaisesta asiasta. Joko tämä Paasikiven linja riittää, tai meidän pitää aina etsiä sillalle uusia pätkiä lisää. Melko kattavan tuntuinen selostus kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin otsikkoon vastaisin, että kyllä Niinistö oli koko ajan ”J.K.P:n linjalla”, joten kaitpa sitten myös päinvastoin.
Niinistö pyrki pelaamaan varman päälle, kaikkia olennaisia ovia auki tai edes raollaan pitäen. Niinistö toimi tuhoamissodan alla ikäänkuin Lännen välimiehenä Kremlin suuntaan, pitkälle kauas Kremlin sillalle, ja sielläkin jopa yli puolenvälin (vert. UKK ja Pitkäsilta). – Jopa poliittisen jälkimaineensa uhallakin (mikä uhka nyt tuppaa unohtumaan).
Mutta tehtävä, padota sotaa ja pitää siltaa auki, oli mahdoton. Kerrassaan mahdoton. Eikä se ollut Niinistön vika.
Hänen Nato-ohjelmansa oli yksinkertaisuudessaan nerokas: otetaan hyvät ja vältetään pahat, mehän olimme jo toisella jalalla Natossa, ja mitä voitettavaa enää oli nostamalla toinenkin jalka sisään? Ja Suomella, tahtoi sitä tei ei, oli merkittävä, suorastaan avainrooli Leningrad/Pietarin suunnan sektorissa. Tätä tutkimus varmaan seuraavat 50 vuotta tutkii, loihtien kulloisenkin voimasuhdetilanteen ja taustamaiseman keskellä omat teoriansa ja ”loppukuvansa”.
Nythän Nato-kriittisyys on typerintä typeryyttä ja Nato- , en sano natokiima, vaan Nato-positiivisuus on suurinta valtioviisautta. Mutta kuten historiaa peilaten voimme arvioida asetelmien vaihtelevan, nopeastikin ja jyrkästikin: Kuka tietää miltä tämä kulunut 12 kk näyttää vaikkapa presdentinvaalien aikaan 2024 tai seuraavien EK-vaalien aikaan huhtikuussa 2027? Ei kukaan.
Olemme palanneet tilanteeseen 1992, jolloin Suomen itäraja oli Maailman jyrkin valtiollinen raja: kahden sanalla sanoen eri maailman raja. Ei kiva, ei hyvä, mutta niinpä yksinkertaisesti on.
Onko meillä plaania siitä, miten tämän rajan eksistentiaalista ja peräti eskatologista muurimaisuutta voidaan jossain vaiheessa purkaa?
Korvissani kaikuu Berliinin torilta ääni, ei niinkään kaukaa: Mr. G. purkakaa tuo muuri!
Ilmoita asiaton viesti