Paasikivi parahtaa haudan takaa

Juho Kusti Paasikivi (1870-1956) ei ole ollut muodissa enää pitkään aikaan. Kukaan ei siteeraa hänen puheitaan eivätkä poliitikot vanno Paasikiven linjan nimeen. Nyt puhaltavat uudet tuulet.
Kirjoja sentään vielä julkaistaan (Alpo Juntunen: Paasikivi – Geopoliitikko ja Suomen kohtalon vuodet, Otava 2021). Emeritusprofessori Juntusen mielestä paasikiveläiselle realismille on yhä tarvetta.
Maantieteen merkitys politiikan perustana eli geopolitiikka ei ole hävinnyt minnekään. Kiinnitin huomiota Putinin ja Niinistön perjantaisesta puhelinkeskustelusta julkaistuun tiedotteeseen, jonka mukaan presidentit keskustelivat geopolitiikasta, mukaan lukien Euroopan turvallisuudesta ja Ukrainan tilanteesta.
Kirjansa motoksi Juntunen on valinnut Stalinin tokaisun Paasikivelle Moskovassa syksyllä 1939: ”Maantieteelle me emme voi mitään, ettekä te voi sille mitään.” En ihmettelisi, vaikka Putin olisi sanonut saman asian Niinistölle.
Geopoliitikko Paasikivi jaksoi korostaa maantieteen merkitystä. Kun Paasikivi oli nimitetty talvisodan jälkeen suurlähettilääksi Moskovaan, hän kirjoitti ulkoministeri Rudolf Wittingille:
”Maantiede osoittaa, että Venäjä on ja pysyy meidän suurimpana naapurinamme, jonka kanssa meidän on tavalla tai toisella tultava toimeen, niin vaikeaa kuin se voikin olla.”
Juntusen kirjaa voi lukea kuin Paasikiven parahduksena haudan takaa. Melkein voi kuulla, miten Paasikivi rähisee tekohampaat louskuen, että kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen.
Valtioneuvoksen mielestä Suomen ja Venäjän ystävyys oli norsun ja hiiren, vahvan ja heikon, ystävyyttä: ”Ainoaa oikeata Venäjän-politiikkaa oli keskinäinen kunnioitus ja yhteistyö.”
Vanhan viisauden mukaan ystävät pitää valita läheltä, viholliset mieluimmin niin kaukaa kuin mahdollista. Onko tämä unohtunut suomalaisilta?
Kirjan kiinnostavimpiin kohtiin kuuluu selvitys Paasikiven Eurooppa-näkemyksistä. Juntusen tulkinnan mukaan Paasikivi ennakoi jopa Euroopan unionin syntyä. Muistiinpanoissaan vuodelta 1943 Paasikivi näki yhtenäisen Euroopan vastavoimana Venäjän pyrkimyksille.
Paasikiven visiossa ainoastaan yhtenäinen Eurooppa voisi pitää puolensa Venäjää vastaan. Hän muistutti kuitenkin, ettei ”yhtynyttä Eurooppaa saa aikaan sillä tavalla kuin Hitler ja saksalaiset ajattelevat”.
Asetelma on sama tänäkin päivänä. Putinin Venäjä tietää, että yhtenäinen Eurooppa on sille vahva vastavoima. Siksi Venäjä lietsoo eripuraa Eurooppaan, yrittää heikentää Euroopan unionia ja neuvottelee mieluiten eurooppalaisten päiden yli Yhdysvaltojen kanssa.
Paasikivellä ei ollut harhakuvia Suomen roolista maailmassa. Inhorealistina hän siteerasi mielellään Machiavelliä: Se, joka tahtoo olla kokonaan hyvä niiden joukossa, jotka eivät sitä ole ollenkaan, tuhoutuu ennemmin tai myöhemmin.
Paasikiven mielestä Venäjän tilapäistä heikkoutta ei saisi käyttää hyväksi. Yksityiskeskusteluissa hän antoi Juntusen mukaan kuitenkin ymmärtää, että Suomen on käytettävä hyväkseen ”poliittisia konjunktuureja” tilanteen salliessa.
Tästä seuraakin jossittelijoille ja politiikan penkkiurheilijoille ajankohtainen kysymys: Mitä mieltä Paasikivi olisi Suomen Nato-jäsenyydestä?
”Se, joka tahtoo olla kokonaan hyvä niiden joukossa, jotka eivät sitä ole ollenkaan, tuhoutuu ennemmin tai myöhemmin.”
Lähempänä totuutta olisi:
Se, joka tahtoo olla kokonaan hyvä niiden joukossa, jotka eivät ole kokonaan hyviä, tuhoutuu ennemmin tai myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti
”Hitlerin retket” tuskin olisi koskaan olleet niin menestyksekkäät, jos ei olisi ensin ollut Hitlerille myötämielisiä valloitettujen maiden sisällä. Eli kyllä arvojen ristiriidat ovat niitä, joilla yritetään asettaa ”hedelmällistä” maata omille aikeille.
Sillä Putinin Venäjä ratsastaa, tunneperinnöllä, ortodokseilla ja toisen maailmansodan kovilla Neuvostojoukkojen tappiolla, jota käytetään oikeutuksena Euroopan yhtenäisyyden hajottamispyrkimyksiin.
Kuinka pitkälti NATOn jäsenenä voi vielä vakuutella päätöksien olevan valtiossa itsenäisiä? Edustaako NATO läntisiä arvoja? Katoaako viesteiltä vaikuttavuus NATO-maana? Riittääkö menneisyys, 1300 kilometriä yhteistä rajaa ja isäntämaasopimus Yhdysvaltojen kanssa takaamaan, että riskit Venäjän nykyisellä hallinnolla on suuremmat kuin hyödyt?
Suomi sai itsenäisyyden Leninin suostumuksella, joka on totta, mutta Suomi säilytti osapuilleen itsenäisyytensä toisen maailmansodan jälkeen lännen ansiosta.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä mieltä Paasikivi olisi Suomen Nato-jäsenyydestä?”
– Poliittiset konjunktuurit eivät juuri tällä hetkellä suosi Venäjän kutittelua arasta paikasta, kun itänaapuri laivastollaan seilaa seitsemällä merellä pääkallolippu nostettuna.
Koska nimenomaan Paasikivi oli kaikessa oleellisessa YYA-sopimuksen muotoilun taustalla, ymmärrän hänen ajattelunsa perustuneen Suomen ja Venäjän yhteisiin intresseihin. Ei siltä pohjalta hankkiuduta Pohjois-Atlantin sopimusjärjestöön, siihen sotilasliitto Natoksi kutsuttuun organisaatioon.
Ilmoita asiaton viesti
Otetaanpa lukemistoon!
Kyllä Paasikivestä juttua riittää. Melkoisen ristiriitainen valtiomies. Onkohan kenelläkään historioitsijalla selkeää kuvaa minkälainen poliitikko Juho Kusti oikein lopultakin oli? Melkoinen takinkääntäjä kuitenkin.
Poliittisten tuulien ja konjunktuurien mukaan vaihtuivat mielipiteet helpohkosti enemmän kuin kerran.
Näyttää siltä, että Paasikivi ei itsekään kaikin ajoin selvästi hahmottanut mikä olisi hyvä menettely kulloinkin suhteissa Neuvostoliittoon. Toki ei päätöksenteko helppoa ollut, sillä oltiinhan tekemisissä todellisen ”valheen valtakunnan” kanssa.
Henkilöhistorioissa tuodaan esiin, että Paasikivi ajoittain suorastaan pelkäsi venäläisiä. Valtiomiesmäisyyttä ei ollut, pelosta tai ei, neuvostojohdon liiallinen myötäily.
Jo Lenin aikoinaan ohjeisti ulkoasiainkansankomissaari Tshitsheriniä, että totuuden puhuminen on porvarillista ennakkoluuloisuutta. Päämäärä (bolshevistinen) tekee valheen oikeutetuksi. Ja sitä on itänaapurissa riittänyt, ja yhäti venäläinen ”pravda” on voimissaan.
Mitä mieltä Paasikivi olisi Suomen Nato-jäsenyydestä? Arvattavasti konjunktuurien mukaan vaihtelevasti. Miten vahvasti itätuulet kulloinkin puhaltavat. Mutta, niinhän näyttää Suomen kansakin päätöstä mielessään vatkatessaan ajattelevan.
Eikä ihme, sillä Venäjän toimet päätöksenteon, Natoon liittymisen, paljolti määrittävät. Toivottavasti ei vaan asiassa ”vatkata” liian kauan!
Ilmoita asiaton viesti
”Paasikivi ei itsekään kaikin ajoin selvästi hahmottanut mikä olisi hyvä menettely kulloinkin suhteissa Neuvostoliittoon.”
– Mieli muuttui Neukkulassakin. Marraskuussa 1939 asetettiin Terijoen hallitus, mutta niinpä vain iivana maaliskuussa 1940 teki rauhan sen oikean Suomen kanssa. Elämä opettaa!
Ilmoita asiaton viesti
Alpo Juntusen kirja on myös ladattavissa BookBeatista, kuunneltavaksi äänikirjana tai luettavaksi e-kirjana.
Suosittelen!
Ilmoita asiaton viesti
Paasikivi on ainoa presidenteistämme jolla on terveen paperit. KOP lähetti hänet tosiaan mielentilatutkimukseen ikävän luonteensa takia. Silloin toki oli mahdollista tehdä yksityispotilaana näitä tutkimuksia valtion mielisairaalassa Helsingin Lapinlahdessa.
Lopputulema oli kai pettymys KOP:n johtokunnalle: Ei tätä miestä mikään vaivaa. Pelkkä kiivas temperamentti ja huono kotikasvatus,
Ilmoita asiaton viesti
”Paasikivi on ainoa presidenteistämme jolla on terveen paperit.”
– Mutta kuka oli se, jolla oli ”nelikymppisen kunto”? Tietysti Lauri Relander (1883-1942), joka valittiin valtionpäämieheksi 41-vuotiaana, ja joka sai urakkansa päätökseenkin alta viidenkympin.
Ilmoita asiaton viesti
Paasikivi vaikertaa haudassaan tyhmiä suomalaisia, jotka loivat sen aikaisesta valtioviisaudesta itselleen uskonnon. Paasikiven aikana ei ollut vaihtoehtoja. Nyt sellainen olisi, mutta ei näytä järki loistavan.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoin kahta lainausta blogikirjoituksesta:
1. ”Vanhan viisauden mukaan ystävät pitää valita läheltä, viholliset mieluimmin niin kaukaa kuin mahdollista. Onko tämä unohtunut suomalaisilta?”
On myös sellainen sanonta, jossa kehotetaan pitämään viholliset lähellä ja ystävät voivat olla kaukana tai lähellä.
2. ”Siksi Venäjä lietsoo eripuraa Eurooppaan, yrittää heikentää Euroopan unionia ja neuvottelee mieluiten eurooppalaisten päiden yli Yhdysvaltojen kanssa.”
Mielestäni suomalaisten poliittinen retoriikka on pysynyt liian vanhakantaisen kiihkeänä siihen nähden, mitä edellisellä vuosisadalla on tapahtunut. Keskustelijat eivät näytä ottavan huomioon nykyistä myönteistä talouskehitystä, parantunutta ruuan tuotantoa, hyvää koulutusta ja sivistystä. Retoriikka on pysynyt lähes ennallaan. Tähän auttaisi keskustelussa, että luovuttaisiin tulkitsemasta muita keskustelijoita ja luovuttaisiin puhumasta muiden keskustelijoitten puolesta tai suulla. Kukin sanoisi vain omia mielipiteitään.
Ilmoita asiaton viesti
Heh! Kova oli J.K. parahtamaan. Hänen sanomakseen on kirjoitettu ärähdys: On se saatanaa kun on niin pieni kansa!
Tai se sattuma kun hän meni työhönsä Suomen Pankkiin. Hissi oli epäkunnossa hän yritti lyödä salkullaan hissipoikaa ja muotoili: Perkele nämä valtion vehkeet ovat aina epäkunnossa.
Totta tai ei niin olikohan muinoin politiikka hauskempaa…
Ilmoita asiaton viesti
Veijo Meri puolestaan pani yhden kirjansa nimeksi: On suurta olla pieni kansa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka politiikoistamme 81-vuotiaana osoittaa niin suurta nöyryyttä että puhuu heikoimmalla ulkomaan kielellään?
https://www.youtube.com/watch?v=oy1AS41ecHk
Ilmoita asiaton viesti
”Kreml ei ole kihlakunnan oikeus” – se oli aivan hyvä toteamus.
Ilmoita asiaton viesti