Palkka-armeija kuin Frankensteinin hirviö

Venäjän presidentti Vladimir Putin on uuden kirjan kuvauksen mukaan kuin Mary Shelleyn romaanin Frankenstein, joka loi lähipiiriinsä hirviön. Putinin luoma hirviö on palkka-armeija Wagner.

Jevgeni Prigožinin johdolla Wagnerista tuli kuin valtio valtiossa. Wagnerista kasvoi Venäjän valtion rahoittama maailmanlaajuinen miljardibisnes. Siitä tuli lopulta uhka jopa hirviön luojalle itselleen.

Juuri suomeksi julkaistu tietokirja kertoo, miten Wagner-hirviö sai alkunsa, miten miljardiomaisuus karttui ja miten laajaa liiketoimintaa Prigožin pyöritti (Lou Osborn – Dimitri Zufferey: Palkka-armeija Wagnerin imperiumi, Minerva 2024).

Wagner ei ole ollut vain yritys, jonka palkkasotilaat taistelevat eri puolilla maailmaa. Se oli monialayritys, jonka ytimessä olivat likaiset temput, myös propaganda ja valeuutiset, kaivostoiminta ja sotilasjunttien tukeminen maksua vastaan.

Kirjan järeintä antia ovat Afrikka-osuudet. Wagnerin toiminta Afrikassa on ollut raakaa ja häikäilemätöntä. Paljastuneiden joukkomurhien ja sotarikosten vuoksi Wagnerista tuli länsimaiden silmätikku ja lopulta ongelma myös Kremlille.

Afrikka on ollut sananmukaisesti kultakaivos Wagnerille. Missä kultaa ja sotilasjunttia, siellä varmimmin Wagner.

Kun venäläinen korruptio lyö kättä Afrikan sotilasjunttien korruption kanssa, jälki on rumaa. Ei operoida edes harmaalla alueella, vaan miljoonia liikutellaan häpeilemättä pimeästi.

Wagner on pönkittänyt sotilasjunttia, tarjonnut turvallisuutta vallanpitäjille ja saanut vastineeksi raaka-aineita, kultaa ja kaivosoikeuksia sekä käteistä rahaa.

Prigožinin konsultteja, kaaoksen kylväjiä, on ollut kaikkialla Afrikassa: kullanetsintää Sudanissa, yhtiökumppanuuksia Madagaskarilla, taisteluita Bahmutissa ja Keski-Afrikan savanneilla, konsultteja Komoreilla, Norsunluurannikolla, Mosambikissa, Nigeriassa, Ghanassa, Malissa, Burkina Fasossa…

Esimerkkinä mainittakoon, että Keski-Afrikan tasavalta maksoi Wagnerille yhtenä vuonna lähes 80 miljoonaa euroa kuukaudessa ja ohjasi yhtiölle 20 prosenttia vuosibudjetistaan. Käytännössä kaikki Keski-Afrikan kehittämiseen tarkoitetut rahat menivät Wagnerille.

Venäjä on viime vuosina lisännyt määrätietoisesti vaikutusvaltaansa Afrikassa. Siinä Wagner on ollut oivallinen käsikassara Putinille.

Wagnerin tulevaisuus Prigožinin kuoleman jälkeen on epäselvä, mutta se on selvää, että Venäjä ei Afrikasta luovu. Kreml aikoo pitää kuitenkin ohjat entistä tiukemmin omissa käsissään. Homman nimi on hajoita ja hallitse:

”Jotta kukaan uusi diiva ei tuntisi houkutusta haalia itselleen liikaa valtaa, Wagnerin taistelutehtäviä jaetaan nyt Venäjän turvallisuusaparaatin monelle eri yksikölle ja palvelulle.”

Wagneria kutsutaan kirjassa Venäjän valtion rikolliseksi haaraksi, joka on ollut uhka maailman vakaudelle. Länsi ei osannut varautua siihen, kuinka suureksi Wagner-ryhmän vaikutus esimerkiksi Afrikassa kasvoi.

Kirjan esipuheessa Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Pierre Haski kirjoittaa, että nyt julkaistu kirja ajaa yleistä etua. Siinä hän on oikeassa.

On hyvä tietää Venäjän metkut, kun se yrittää keinoja kaihtamatta rakentaa uutta imperiumia.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu