Pekka Lipponen lännetti Suomea sodan jälkeen

Sotien jälkeisen Suomen suursuosikit Pekka Lipponen ja Kalle Kustaa Korkki eivät ole unohtuneet. Parivaljakon seikkailuista on julkaistu kolmen tarinan kokoelma, jonka on koonnut kirjailija Tapani Bagge (Outsider – Pekka Lipponen kaukomailla, Aviador 2021).
Tarinoiden nimet kertovat, missä Lipponen ja Korkki seikkailevat: Suezin sulttaani, Kuubalainen serenadi ja Etelämeren hirviö. Kylmän sodan keskellä 1950- ja -60-luvuilla suomalaiset seikkailijat panivat asioita järjestykseen omalla tyylillään.
Kansa janosi ankarien sotavuosien jälkeen viihdettä ja uusia sankareita. Sen aukon Lipponen ja Korkki täyttivät ensin radiossa vuodesta 1945 lähtien ja sitten kirjoissa vuoteen 1965 asti.
Kun luin uudelleen poikavuosien sankareista, kävi kuten vanhoille jutuille tuppaa käymään. Kyselin itseltäni, että näinkö kehnoja ne olivatkin.
Nykynuorisolle tuskin kannattaa kaupitella Lipposen ja Korkin seikkailuja. Ne ovat nostalgiaa lähinnä entisille nuorille, nykyisille eläkeläisille.
Tavanomaisin kirjallisin kriteerein Outsiderin eli Aarne Haapakosken (1904-1961) ja Seppo Tuiskun (1935-2019) tekstejä ei kannatakaan arvioida. Ne ovat tarkoituksella matalaa taidetta.
Neuvostoliiton puristuksessa sotien jälkeen ollut Suomi otti Lipposen ja Korkin omikseen. Heidän suosionsa oli valtava.
Radiokuunnelmia seurasivat kaikki kynnelle kykenevät. Suureen suosioon oli osasyyllinen näyttelijä Oke Tuuri, joka Pekka Lipposena jätti Korkin lehdellä soittelemaan.
”Vaaran vuosina” lipposkirjat ja harmiton radioviihde kiinnittivät Suomea länteen. Lipponen ja Korkki olivat lännen miehiä. Molemmat pitivät tukikohtiaan Amerikassa, mistä he sukkuloivat eri puolilla maailmaa.
Pekan heikkouksia olivat sutjakkaat missit, pirskatinmoiset pihvit, paistetut perunat, pilsneri ja näkäräiset. Heikkouksistaan huolimatta Pekka pärjäsi maailmalla. Se nostatti itsetuntoa.
Rantasalmen Saparomäeltä maailmalle lähtenyt prinssieversti Pekka Lipponen, rehevä rehentelijä ja ahväärimies opetti suomalaisia myös nauramaan itselleen.
Lipposkirjojen isä, Pariisissakin opiskellut Aarne Haapakoski oli entinen suojeluskuntanuori ja Isänmaallisen kansanliikkeen aktiivijäsen. Bagge kirjoittaa kokoelman jälkisanoissa, että Haapakoski ei suostunut lisäämään Lipposeen punaväriä, vaikka Yleisradion pääjohtaja Hella Wuolijoki sitä tivasi.
Sen sijaan Haapakoski suostui vähentämään radiokuunnelmissa Pekan näkäräisiä, pirskatteja ja änkytystä, vaikka Pekkaa näytellyt Oke Tuuri valitti, että Lipposelta katoaa kaikki luonne.
Pekka Lipposen esikuva oli Aarne Haapakosken vanha tuttava, Rantasalmella syntynyt liikemies Sulo Taskinen. Baggen mukaan Taskinenkin teki ahväärejä pitkin maailmaa, piti pihveistä ja näkäräisistä eikä kätkenyt kynttiläänsä vakan alle.
Kalle Kustaa Korkin nimi syntyi kuulemma ravintola Savoyn pöydässä. Etunimi tuli Haapakosken tuttavan pojan nimen mukaan. Ja kun etunimi oli keksitty, ”hetken päästä naapuripöydästä sinkosi samppanjapullon korkki keskelle Outsiderin seurueen pöytää, ja niin saatiin sankarille sukunimikin”.
Lapsuuden sankareiden pitäisi antaa levätä rauhassa – pääsääntöisesti.
Itse olen pettynyt monta kertaa kun olen palannut vanhoihin. Toki poikkeuksiakin on – näihin kuuluvat mm. alkuperäiset Disneyn kokoillan piirretyt elokuvat. Ovat noin 2000 % parempia kuin Disneyn valmiiksi pureskeltu, teennäinen nykytuotanto.
Itse muistan veljieni kanssa kuunnelleemme radion ääressä Korkin ja Lipposen seikkailuja. Toinen vähän myöhemmin, 60-luvun puolivälissä alkanut jännityskuunnelma oli Nimeni on Cox.
Sen tunnusvihellyksen osaan vieläkin.
Kunnellessa saimme yleensä jakaa pullon Auran panimon sitruuna-soodaa.
Seikkailija ja uhkapeluri Paul Coxia näytteleli mainio Joel Rinne. Sarjan tunnussävelmän oli säveltänyt Siegfried Franz.
Lipposen ja Korkin tv-sovitukset eivät edes aikoinaan tuntuneet aidoilta.
Vähän paremmin, lähinnä Joel Rinteen ansiosta, toimi Outsiderin ohella toisen aikakauden seikkailukirjailija Simo Penttilän eli Uuno Hirvosen filmatisoinnit. Omaa poika-aikojen suosikkia Punavyötä ei valkokankaalla nähty, mutta Punavyön sukulaishahmot T.J.A. Heikkilä ”Herra ja ylhäisyys” sekä Eversti Rainer Sarmo ”Kuollut mies” saivat inkarnaation Rinteen hahmossa.
Kaikki kolme olivat taitavia piiloittamaan vara-aseen vaikka niskaan ja loihtimaan sen esiin tarvittaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Baskervillen koira oli myös jännittävä kuunnelma, ainakin koulupojan mielestä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuunnelma meni minulta ohi mutta yhtenä kesäyönä noin 10-vanhana luin kirjan ja pelkäsin niin hemmetisti.
Ilmoita asiaton viesti
Cox tuli uusintana, mutta ei ole enää kuunneltavissa – Joel Rinteen ääni kelpaisi.
Tunnussävelmä löytyy netistä, ei valitettavasti ole sama. Vai onko sittenkin..
https://www.youtube.com/watch?v=sSxiracCH1g
Ilmoita asiaton viesti
Melodia on sama, sovitus ei tunnu tutulta.
Ilmoita asiaton viesti
-67 syntyneenä en koskaan kuullut tai tutustunut Pekka Lippos -tarinoihin niiden syntymäaikana. Mutta haa, ”Pekka Lipponen junior” iski 14-vuotiaan tajuntaan kuin no, miljoona volttia. Kinusin vanhemmiltani luvan tilata sarjan lapsilisälläni. Pikkasen pehmopornoa, paljon väkivaltaa ja ennen kaikkea tunsin ylpeyttä miten suomalainen ”182-senttinen, suuttuessaan hirveän iso mies” Jussi Lipponen pärjäsi maailmalla ja samalla pelasti kumppaniaan, suomenruotsalaisen neitimäistä rikkaan papan pojan stereotyyppiä, milloin mistäkin pulasta.
Junioreiden innostamana kaivoin divareista alkuperäiset Pekka Lipposet, ne mitkä löytyi, mutta olivat vähän valjuja Jussin seikkailujen rinnalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Lipposia” tuli luetuksi pikku-poikana ahkerasti. Niitä vaihdeltiin kavereiden kanssa, ja yhdestä Pekka Lipposesta sai vaihdossa useamman Tex Willerin.
”Hyvää iltaa, nimeni on Cox”- sarjakuunnelma oli jännittävä. Pääosassa Joel Rinne esiintyi yhtä vakuuttavasti kuin myöhemmin elokuvissa komisario Palmuna.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain syystä luin otsikon kerta toisensa jälkeen ”Paavo Lipponen lännetti…”
Ilmoita asiaton viesti
Sattuuhan sitä, yksi toinenkin sanoi minulle lukeneensa Pekan Paavoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Malta olla mainitsematta:
Kerran erään puolueen puheenjohtaja- ja puoluesihteerivaalissa oli ehdolla Pekka Lipponen ja Paavo Ruotsalainen.
Ihan totta!
Paitsi, että nimet taisivat olla oikeasti Paavo Lipponen ja Pekka Ruotsalainen…
Ilmoita asiaton viesti
Luin kaikki Pekka-Lippos sarjat mitä käsiini sain – parhaimmat kahteen, kolmeen kertaan. Poikaporukan kanssa kerättiin markat yhteen ja ostettiin aina kun uusi painos tuli. Ja jokainen luki sitten seikkailut vuorollaan. Ja Pekan seikkailut maistuivat vielä paremmalta kynttilän valossa ulkoaitan parvella, jossa kesäaikaan nukuin.
Ilmoita asiaton viesti
1960-luvulla kesäloman huippuja olivat päivittäiset Pekka Lipposen tai Kalle Kustaa Korkin seikkailut radiossa. Ohjelmatietojen mukaan niiden päivittäisjaksojen piti olla 5 minuuttia. Mutta ne olivat yleensä jotain kolmen minuutin luokkaa. Kerran kellotin jaksolle mittaa 2 min. 25 sek.
Vieläkin olen katkera, tosin vähenevässä määrin.
Kerran viikossa sitten tuli ”viikon kootut”, eivätkä ne olleet 30 minuuttia, vaan tosiaan jotain 6 x 3 min = noin 21 minuuttia tai jotain.
(Vai oliko radio silloin jo 5-päiväisessä viikossa, sitä en muista.
Ilmoita asiaton viesti