Pieni kylä järjesti suuret juhlat

Suomen kesä on muutakin kuin Savonlinnan oopperajuhlia, Porin jazzia tai Ruisrockia, joita media hehkuttaa. Pienissä kylissä – lähes joka niemessä, notkelmassa ja saarelmassa – on mitä erilaisimpia tapahtumia, joista harva tietää, koska valtamedia vaikenee.

Olen pienten puolella. Siksi osallistuin viikonvaihteessa merkittävään kulttuuritapahtumaan Lappajärven rannalla. Pieni, parinsadan asukkaan Karvalan kylä vietti komeasti 400-vuotisjuhliaan.

Kylän väkiluku vähintäänkin kaksinkertaistui, kun juhlakansa saapui paikalle. Nuorisoseuran seinät pullistelivat. Sisätiloihin kaikki eivät mahtuneet, vaan osa jäi ulos.

Onneksi ulkonakin tapahtui. Näyteltiin vaellusdraama Karvalan ensimmäisen vakituisen asukkaan, Karva-Matin, saapumisesta veneellä kylän rantaan. Suurimman huomion draamassa varasti Lyyli-tamma mitenkään väheksymättä Erkki Syrjälän roolia Karva-Mattina.

Karvalan ensimmäisen talon nimi oli Karvapussi. Nimi tulee siitä, kun Karva-Matti toi mukanaan pussukan, johon hän oli kerännyt eläinten karvoja. Niistä Matti valmisti jonkinlaisia naruja kalastajille.

Karvapussin ensimmäisen talon paikalla on vuonna 1842 valmistunut talo, kantatalo, jonka omistaa Peltolan perhekunta. Karvalan 400-vuotisjuhlien ideanikkari olikin helsinkiläinen valtiotieteen tohtori Pekka Peltola, 14. polven Karvapussi, joka viettää kesiään Karvalassa.

Pekka Peltola ja muu talkooväki tekivät unohtumattoman juhlan, jolla haluttiin nostattaa kylän yhteishenkeä. Siinä onnistuttiin oivallisesti. Juhlista poistui tyytyväistä väkeä.

Pekka Peltola ja oltermannin sauva.

Ohjelman vetonaulana ja tähtiesiintyjänä oli kirjailija Antti Tuuri, joka kertoi, miten Karvala on esiintynyt hänen kirjoissaan. Kylällä on merkittävä rooli esimerkiksi Tammikuu 1918 -teoksessa sekä taiteilija Arvid Bromista kertovassa romaanissa Levoton mieli.

Karvalassa ei ole haluttu jäädä tuleen makaamaan vääjäämättömältä tuntuvan kehityksen edessä. Kylä haluaa kehittyä ja pysyä hengissä. Pari vuotta sitten se tavoitteli Älykäs kylä -titteliäkin.

Vaikka monet kylät kuihtuvat, Karvalassa uskotaan, että peli ei ole kokonaan menetetty. Etätyöskentelyn yleistyminen antaa uusia mahdollisuuksia maaseudulle.

Tuli mitä tuli, Karvalassa nautitaan kesästä. Ja sehän tiedetään vanhastaan, että kesällä maaseutu on arvossaan. Kylät heräävät eloon ja pinttyneimmätkin kaupunkilaiset ylistävät Suomen maaseudun kauneutta.

Tässä kauneuskilpailussa Lappajärven rannalla sijaitseva Karvala pärjää erinomaisen hyvin.

Karvalan kaksipäiväiset juhlat huipentuivat tänä sunnuntaiaamuna, kun kylän aktiivinen etujoukko astui kirkkoveneeseen ja souti parin tunnin matkan jumalanpalvelukseen Lappajärven kirkkoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu