Pieni rakettimies ja hänen rikostoverinsa
Samaan aikaan kun Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong Un körötteli panssarijunallaan kohti Venäjää, lueskelin uutta, ajankohtaista tietokirjaa (Jouni Hokkanen: Pienen rakettimiehen maa – Pohjois-Korea Kim Jong Unin valtakaudella, Johnny Kniga 2023).
Ukrainan sodan vuoksi Pieni rakettimies pääsee paistattelemaan jälleen kansainvälisissä parrasvaloissa. Rinnalleen hän on löytänyt Donald Trumpin tilalle uuden, ehkä jo vähän hiipuvan tähden, Vladimir Putinin.
Sodan eristämä Putin etsii ystävät ja aseet sieltä, mistä sattuu saamaan eli tässä tapauksessa Pohjois-Koreasta. Kahden roistovaltion yhteistyö kertoo molemmista valtioista ja niiden johtajista paljon. Vakka kantensa valitsee.
Kim Jong Un harjoittaa armeija ensin -politiikkaa edeltäjiensä tavoin. Pohjois-Korean armeija on maailman neljänneksi suurin Kiinan, Intian ja Yhdysvaltojen jälkeen, joten aseita maasta kyllä löytyy myytäväksi.
Putinin kannalta tilanne on nöyryyttävä. Hän joutuu lakki kourassa hakemaan aseapua toiselta hylkiömaan johtajalta. Ei kuulosta suurvallan touhulta.
Toisaalta Putin voi hyvinkin tuntea olonsa kotoisaksi Kimin seurassa. Miehet ovat kuin rikostovereita. Venäjän tapaan Pohjois-Korea toimii kuin kansainvälinen rikollisliiga.
Pohjois-Korea rahoittaa Hokkasen kirjan mukaan toimintaansa väärennettyjen savukkeiden ja lääkkeiden salakuljetuksella, väärentämällä rahaa, kauppaamalla aseita ja ohjuksia, uhanalaisia eläimiä, ja valmistamalla sekä perinteisiä että synteettisiä huumeita.
Viime aikoina valtion organisoima rikollisuus on keskittynyt kryptovaluuttoihin ja internetin kiristysohjelmiin. Laajaan verkostoon kuuluu valtion ylläpitämiä organisaatioita, tiedusteluagentteja, diplomaatteja sekä monikansallisia rikollisjärjestöjä.
Kim Jong Unille Pohjois-Korean rikollinen toiminta on osa kapitalismin vastaista taistelua. Todellisuudessa rötöstehtailu on roistovaltion ”viimeinen ja epätoivoinen yritys hankkia ulkomaanvaluuttaa”.
Pieni rakettimies on tunnetusti pilkkanimi, jonka Donald Trump ehti antaa Pohjois-Korean diktaattorille ennen kuin hoksasi rakastuneensa Kimiin.
Jouni Hokkanen kertoo lennokkaasti Trumpin ja Kimin rakkaustarinan. Miesten suhde eteni nopeasti molemminpuolisista loukkauksista Trumpin ”jokseenkin absurdiin rakkauden julistukseen”.
Yhdysvaltain presidentti kertoi kannattajilleen, että kaksi miestä oli rakastunut: ”Hän kirjoitti minulle kauniita kirjeitä, ja ne ovat mahtavia kirjeitä. Rakastuimme”, Trump julisti tohkeissaan.
Tiedämme miten tarina päättyi sillä kertaa – rakkaus hiipui. Sitä emme kuitenkaan tiedä, miten tarina jatkuu, jos Trumpista tulee jälleen Yhdysvaltain presidentti.
Ydinaseriisunnasta Trump taitaa vähät välittää, jos hän pystyy jatkamaan maailmanlaajuista spektaakkeliaan tositeeveen tyyliin.
Pohjois-Korea ja sen outo diktaattori, Loistava toveri ja Nero muiden joukossa, jaksavat kiinnostaa, koska tiedämme maasta niin vähän.
Jouni Hokkasen kirja on hyvä lisä Korea-kirjoihin, joita ovat viime vuosina julkaisseet suomeksi myös ainakin Mika Mäkeläinen (Kimlandia) ja Kai Myrberg (Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia).
Pohjois-Korean sukutyrannia on naailman syöpä.
Mitä pikemmin diktatuuri tuhotaan sen parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Mika Mäkeläisen Korea-kirja on erinomainen, tässä linkki aiheeseen, jos kiinnostaa: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jormamelleri/274692-mies-joka-tapasi-kim-jong-unin/
Ilmoita asiaton viesti
Tasapuolisuuden vuoksi panen tähän myös arvion Kai Myrbergin Korea-kirjasta: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jormamelleri/pohjois-koreassa-vain-porsaat-ovat-onnellisia/
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti oranssi ongelmajäte ei palaa presidentiksi. Ukrainan ystävänä toivon niin.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa lukea myös Jouni Hokkasen aiempi (2014) teos ”Pohjois-Korea: Siperiasta itään”.
Ilmoita asiaton viesti