Pillereiden voimalla vihollisen kimppuun

Sodissa lienee aina käytetty erilaisia piristeitä ja huumeita. Talvi- ja jatkosodassa myös suomalaiset sotilaat taistelivat pillereiden voimalla. Pirteä sotilas on parempi kuin väsynyt.

Tänään (2.3.2022) julkaistu tietokirja keskittyy haavoittuneiden hoitoon talvi- ja jatkosodassa, mutta siinä on kiinnostava luku myös huumeiden ja muiden piristeiden sotakäytöstä (Atso Haapanen: Läpiammutut – Haavoittuneiden hoito talvi- ja jatkosodassa, Docendo 2022).

Haapanen on kerännyt numeroita vilisevään kirjaansa tarkkoja lukuja Suomen armeijan pilleripolitiikasta viime sodissa. Joukko-osastoissa oopiumi- ja heroiinitabletteja jaettiin halukkaille sen kummemmin kyselemättä.

Pervitiiniä annettiin komentajien käyttöön ”jaettavaksi miehille suuria ruumiillisia ja sielullisia ponnistuksia vaativien tehtävien suorittamisen helpottamiseksi”. Erityisesti kaukopartiomiehet turvautuivat pervitiiniin raskailla retkillään.

P-tabletit eli pervitiini oli pakattu 10 tablettia sisältävään pahviputkeen. Niitä ei saanut ottaa kuutta enempää vuorokaudessa. Haittavaikutukseksi mainittiin krapula.

Vaikka pervitiini oli todellisuudessa metamfetamiinia, sitä ei Suomessa rinnastettu huumausaineeksi vaan lähinnä piristeeksi. Armeija vakuutti, että pervitiini poistaa väsymyksen ja alakuloisuuden.

Sodissa huumetabletteja jaettiin sotilaille paljon, mutta kirjan mukaan niitä ei juuri käytetty väärin. Sodan jälkeen paljastui pillerisodan pimeä puoli. Monet haavoittuneet olivat saaneet morfiinia kipuihinsa ja pillereitä piristeeksi ja tulleet niistä riippuvaisiksi.

Hätkähdyttävä on tieto, jonka mukaan Suomi oli 1940-luvun lopulla suurin heroiinin käyttäjä maailmassa. Heroiinia käytettiin Suomessa vuonna 1947 yli 17 kiloa miljoonaa ihmistä kohti. Luku oli kolme kertaa suurempi kuin kakkostilalla olleessa Italiassa.

Suomessa heroiinia oli alettu käyttää arkisesti yskän ja kivun lievitykseen jo ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Heroiinin lisäksi pervitiinillä oli hyvä maine myös siviilissä. Sotilaat toivat tietoa ihmelääkkeestä ja moni jäi koukkuun.

Pervitiinin maine johti siihen, että pelkästään aspiriinia ja kofeiinia sisältänyttä jauhemaista särkylääkettä myytiin apteekeissa vielä 1980-luvun lopussa Pervitiini-pulverin nimellä.

En tiedä, millaisten piristeiden voimalla Putinin sotajoukot ovat lähteneet Ukrainaa valloittamaan, mutta sen tiedän, että natsisotilaat söivät pervitiiniä ja Hitler oli huumepöllyssä koko toisen maailmansodan ajan.

Hitler popsi sodan loppuaikoina pillereitä kuin karkkeja, 28 erilaista pilleriä joka päivä. Sen lisäksi häneen piikitettiin jatkuvasti hormoneja ja steroideja.

Kun sodan loppu lähestyi, Adolf Hitler oli vapiseva ihmisraunio https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jormamelleri/226291-hitlerin-tabut-28-pilleria-paivassa/

Uskon, että myös Vladimir Putinin naamasta alkaa pian näkyä kauneusleikkauksen lisäksi sodan merkkejä. Ja jos ei näy, Venäjällä on kehitelty diktaattoripilleri, joka häivyttää kaikki inhimilliset tunteet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu