Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia

Kai Myrberg on keksinyt kirjalleen nimen, joka herättää huomiota ja uteliaisuutta. Kirjassa kerrotaan, miten kävi eläinlääkärille, joka vitsaili sikalakäynnin yhteydessä: ”Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia.” Siitä kirjan nimi.

Viaton vitsi koitui eläinlääkärin kohtaloksi. Ilmiantaja kuuli lausahduksen ja raportoi viranomaisille. Eläinlääkäri ammuttiin ja hänen perheensä vietiin työleirille.

Pohjois-Koreassa kannattaa varoa sanomisiaan. Poliittisella poliisilla on kirjan mukaan 300 000 ilmiantajaa, mikä on huikea määrä 24:n miljoonan asukkaan maassa.

Tiedetään ihmisiä, jotka ovat joutuneet pakkotyöhön, kun ovat istuneet vahingossa Kim Il Sungin kuvan päälle. Eräs mies vangittiin, koska hän kääri tupakan käyttäen siihen sanomalehteä, jossa oli Kimin kuva.

Esimerkit kertovat karua kieltä siitä, millaisesta maasta on kyse. Pohjois-Korea oli vuonna 2019 valtioiden demokratiaa kuvaavan indeksin mukaan sijalla 167 eli listan viimeisenä, pahnan pohjimmaisena.

Ansiokkaan tietokirjan keskeistä antia ovat analyysit kolmesta diktaattorista, Kim Il Sungista, hänen pojastaan Kim Jong Ilistä sekä nykyisestä johtajasta Kim Jong Unista, Loistavasta Toverista.

Kun Kim Jong Un, 37, tuli Korean johtoon vuonna 2011, moni epäili Sveitsissä opiskelleen nuoren miehen kykyjä pitää terrorivaltio pystyssä. Kim loi kuitenkin nopeasti ympärilleen stalinistisen pelon ilmapiirin ja otti käyttöön isäänsä ankaramman terrorin maan sisällä. Lähipiirikään ei ole välttynyt teloituksilta.

Tarinat nuoresta miehestä ovat hurjia. Kirjassa Rakkaan ja kunnioitetun Johtajan Kim Jong Unin lapsuus kerrotaan, kuinka hänen poikkeukselliset kykynsä huomattiin jo varhain.

Kim ampui kolmivuotiaana aseella ja osui yli 100 metrin päässä olevaan hehkulamppuun, kuusivuotiaana hän osasi ratsastaa hurjimmilla hevosilla, kahdeksanvuotiaana hän ajoi täysin hallitusti kuorma-autoa 130 kilometrin tuntinopeudella, yhdeksänvuotiaana hän hurjasteli pikaveneellä 200 kilometrin tuntivauhtia ja voitti ”Euroopan pikaveneilymestarin” peräti kahdesti.

Jutut menivät niin överiksi, että kaikkia tarinoita ei uskottu edes Pohjois-Koreassa. Myöhemmissä kirjoissa yliampuvia tarinoita on muutettu.

Isä Kim Jong Il oli, mikäli mahdollista, poikaakin lahjakkaampi. Isä oppi kävelemään kolmen viikon ikäisenä ja puhumaan kahden kuukauden iässä eikä hänellä ollut koskaan tarvetta käydä WC:ssä, jos propagandajulkaisuihin on uskominen.

Isästä kerrotaan, että hän sävelsi kuusi oopperaa ja kun hän pelasi ensi kerran golfia 1990-luvulla, hän löi kaikki ennätykset. Kierrokseen sisältyi peräti 11 hole-in-onea.

Pojan sävellyksistä ei ole tietoa, mutta se on kerrottu, että hänellä on täydellinen sävelkorva. Kim Jong Unin urheilulajeista ykkönen on amerikkalaisen koripallon seuraaminen, mistä tavallinen pohjoiskorealainen saisi tuomion vastavallankumouksellisesta toiminnasta.

Pohjois-Korean diktaattoreille ja koko systeemille on helppo naureskella, mutta ei nykyistä johtajaakaan kannata pitää täyskahelina pienenä rakettimiehenä, kuten Donald Trump häntä nimitteli.

Kim on häikäilemätön diktaattori, jonka tavoite on pitää pystyssä valta ja vallan kulissit. Siinä hän on toistaiseksi onnistunut yllättävän hyvin eikä hän keinoja kaihda. Eliitti voi hyvin, mutta kansa kärsii.

Myrberg ennustaa, että nykysysteemin loppu on lähellä ja nälänhätä saattaa lopulta kaataa Kimin diktatuurin. Lähtekäämme siitä, että historian kulkua ei taaksepäin voi tuupata ja tyranni saa aina palkkansa.

  

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu