Polkupyöräilijä Pulkkinen vapauden agenttina

Kun kirjailija alkaa pyöräillä, siitä tulee elämää suurempi asia. J. P. Pulkkinen ei ole ainoa kirjailija, joka on hurahtanut pyöräilyyn.
Meille tavallisille pulliaisille pyöräily on arkista siirtymistä paikasta toiseen, mutta kirjailija Pulkkiselle polkupyörä panee mielikuvituksen liikkeelle ja tyydyttää kärsimättömyyden, ”se on laite, joka teki minusta ihmisen”.
Tämän järisyttävän tiedon Pulkkinen paljastaa uudessa kirjassaan (Täydellinen keksintö – Polkupyöräesseitä, Teos). Herää kysymyksiä: mikä Pulkkinen olisi ilman polkupyörää, miksi polkupyörä keksitään aina uudelleen?
Kymmenen esseen kokoelman punaisena lankana kulkee vapauden teema. Polkupyörä on väline vapauteen ja Pulkkisen mielestä täydellinen keksintö.
Tulee mieleen pitkä rivi pyöräilystä innostuneita kirjailijoita, joista monia Pulkkinenkin siteeraa: Juhani Aho, Kalle Kajander, I. K. Inha, Pentti Haanpää, Olavi Paavolainen, Erno Paasilinna, Tarmo Kunnas, Jukka Pakkanen. Naiset loistavat poissaolollaan.
Ensimmäisiä tunnettuja pyöräilymiehiä oli Juhani Aho, joka polki jopa Pariisissa. Ahon Pyöräraivoilija-kertomuksen päähenkilön ”verissä palaa kuume, silmissä outo tuli, hänellä oli jokin paha mielessä…”
Onneksi Pulkkinen ei raivoa, vaan on enimmäkseen asialinjalla, kohtuuden ystävä.
Pyöräilyn kirjallisella rintamalla Erno Paasilinna on tehnyt Pulkkiseen vaikutuksen. Paasilinnan mielestä polkupyörä on yksi ihmiskunnan jaloimmista, hyödyllisimmistä ja yksinkertaisimmista keksinnöistä.
Erno pyöräili, jotta pystyisi hengittämään, elämään, tuntemaan itsensä vapaaksi ja itsenäiseksi. Pulkkinen siteeraa Paasilinnan kertomusta Pyöräilyn ylistys:
”Pyöräilijänä olen oman maailmani keskus, ruhtinas ratsuni selässä, kaikkialle johtavilla teillä. Yksilöllisyyden ja riippumattomuuden kokemus on pyöräilyn vapauttavin elämys.”
Pulkkinen peesaa Paasilinnaa, kun hän kirjoittaa 150 kilometrin pyöräretkestään Helsingistä Jaalaan. Tavoitteena ei ollut Jaalaan pääsy vaan ”jokin muu”. Tärkeintä oli bernsteinilaisten sosialistien tapaan liike eikä päämäärä, ”henkilökohtaisen vapauden osoitus”.
Esseisti nimeääkin polkupyörän ensimmäiseksi vapauskoneeksi. Pyörällä pystyi ajamaan minne halusi ja milloin halusi. Reviiri laajeni.
Pulkkinen siteeraa paljon muita kirjailijoita, mutta kaksi puuttuu: Pentti Haanpää ja Tarmo Kunnas, jotka ovat omia suosikkejani.
Haanpään novelli pyöräurheilija Saikansalosta on ohittamaton klassikko, urheiluhulluuden ylistys. Saikansalo valmistautui kuumiin etelän kilpailuihin harjoittelemalla saunassa.
Pyörä killui saunan katossa köysien varassa ja Saikansalo polki:
”Väkevästi nousivat ja laskivat hänen luiset polvipahkuransa. Polkimet lensivät, ketju ratisi ja takapyörä pyöri, pyöri, pyöri… Kuin raivohulluina lensivät polkimet ja takapyörä kehäänsä, kun hän polki hengitellen ja hikoillen. Se oli kovaa hommaa kertakaikkiaan.”
Kun löylynheittäjä oli aikansa katsellut Saikansalon menoa, hän hoksasi: hulluna on hyvä elää.
Eräänlaista hulluutta liittyy myös Tarmo Kunnaksen eurooppalaisiin pyöräretkiin, joita hän seurueineen on tehnyt vuosikymmenet. Pyöräretki on Kunnakselle kuin uskonnollinen kokemus, pyhiinvaellus, johon kuuluu kärsimystä, kilvoittelua, koettelemuksia ja lopulta vapahdus.
Perillä odottaa aina ravintola, usein jumalaiset maisemat ja hyvä ruoka sekä laatuviinit. Retkistään Kunnas on kirjoittanut eurooppalaisessa matkakirjassaan Hyvää kotiseutua etsimässä (Nemo 2018).
Esseisti Pulkkisellekaan polkupyörä ei ole pelkkä kulkuväline: ”Se voi edustaa yhtä lailla hitautta kuin nopeutta, mutta erityisesti se on vapauden agentti.”
Lienee minunkin hankittava kunnon pyörä, ettei tarvitse ajaa vaimon hylkäämällä vanhalla naistenpyörällä luuserin lailla.
Jos minulla olisi uusi pyörä, voisin viilettää pitkin Suomea villinä ja vapaana agenttina kuin Pulkkinen.
Haanpää ja Inha minunkin pyöräilijä-kirjailija -yhdistetyn harjoittaja-suosikit. Ja tietysti Aho, hän se sai minut hankittelemaan myös Pariisiin, mutta tekemättä jäi. Mutta kun luin ehkä melko epätodennäköisen polkupyöräkirjailijan, Osmo Soininvaararan maininon kirjan hänen taipaleestaan Euroopan halki Välimerelle, ja siellä vielä loputtomilla vastatuuliosuuksilla.. Arvostan sekä innostuin!
Oma pp-matkailu suuntautui lopulta Nord Kapiin, mutta jo lähtöpäivänä etelässä sääennuste tiesi kertoa että tuulet kääntyivät Jäämerelta puskeviksi, ja niin jäin telttailemaan Ounasjokisillan korvaan – seurustelin siellä saksalaisten sotaveteraanien kanssa, jotka parkkeerasivat pari rekkaa sivutelttoineen… (v. 1976 – silloin Lapinkävijä-saksalaiset olivat noin viisikymppisiä – ja mukavia).
Ilmoita asiaton viesti
”Kun kirjailija alkaa pyöräillä, siitä tulee elämää suurempi asia.”
– Kirjailija saa mistä tahansa asiasta elämää suuremman, eikä hän muuten kirjailija olisikaan. Pyöräily on kolme kertaa kävelemistä nopeampi tapa liikkua maanteitse lihasvoimalla, ja samalla noin kolmasosa keskimääräisen autoilun vauhdista. Tunnen asian: kävelen 6 km/h, pyöräilen pariakymppiä ja ajan autolla 50…60 km/h.
Polkupyöräilylle tyypillistä on tietty kätevyys varsinkin taajamissa ja lyhyillä matkoilla. Pysäköinti ei milloinkaan ole ongelma, mutta kuljetuskyky loppuu helposti kesken. Ja sään armoilla oleminen on hyvin konkreettista. Kuinka pieni ylämäki voikaan olla aistittavissa, kun kulkuneuvona on polkupyörä! Kävellen loivaa nousua ei huomaa läheskään yhtä selvästi. Sama pätee vastatuuleen, joka hyvin heikkonakin tehostaa varsinaisen ajoviiman vaikutusta tuntuvasti.
Minulta on tiedusteltu, milloin siirryn sähköpyöräilyyn. Täh? Jos haluan käyttää liikkumiseeni aitoa lihasvoimaa, en kajoa moottorivehkeisiin. Juhani Aholta tuollaisia ei kyselty.
Ilmoita asiaton viesti
Paavi on pahoittanut mielensä koska jopa nunnat ja papit katsovat pornoa netistä. Polkupyöriin saa kännykän kiinniketelineitä.
Ilmoita asiaton viesti
R.I.P. Osmo Pekonen.
Ilmoita asiaton viesti
Osmo Pekonen ja Tarmo Kunnas kävivät filosofista ”kaksintaistelua” Ikaalisten Puistofilosofia-tilaisuudessa viime kesänä; franko- ja fillarifiilit stagella. Ikimuistoinen tapaus, kurja vain että kävi näin.
Ilmoita asiaton viesti
Katsotaanpa pyöräilyn henkisiä vaikutuksia. Ja yritetään vähän pohtia niitä – ehkä kieli poskella tai sitten ei.
1) Aloitin työmatkapyöräilyn 1988 Stadissa. Talviajoa fillarilla olen harrastanut yhtä kauan. Nastoja en käytä. Viime talvena ensimmäisen kerran kaatua mäjäytin kunnolla niin että kypärä halkesi. Vammoja ei tullut, ei edes sattunut.
= Säännöllisesti toistuva työmatkapyöräily altistuu Bourdieun habitusteoreettiseen tulkintaan. Kehollinen akti joka ikinen aamu juurtuu (ehdollistuu solutasoisesti) kehomuistiin. Se on jokaisessa solussa… ja sen vuoksi myös pääkopassa.
– Jos yrittää Prolekatiskaan (aamubussi tai ruuhka) pitkään pyöräiltyään, tajuaa pyöräilyn olemuksen. Vapaa valkoinen mies kulkee fillarilla polkujaan – vai miten se Coltin tupakkamainos aikanaan meni.
2) Fillariretkiä kertynyt lähes viisikymmentä, niistä yli neljäkymmentä ulkomaiden retkiä.
= Todella paljon saanut niiltä henkiseen reppuun. Bisnesmaailman konsulentteja yksi juttu voisi auttaa: Kun on kunnolla pitkä vääntö edessä, neljä laukkua fillarissa ja teltta sekä makuupussi… niin ei reissu taivu päämäärä-rationaalisuuteen. Höpinät päämäärän motivoivasta vaikutuksesta ovat turhia. Ainoa keino on elämän hyväksyntä: ”tämä jalkojen liike ja päivien toistuvuus on nyt minun elämääni”.
3) Yksi haastavampien reissujen anti on myös luottamus ihmisten hyvyyteen. Oli manner mikä hyvänsä, keskiverto-ihminen on luotettava, auttava ja sanansa pitävä. Ainakin minulla kontaktini ovat olleet tuollaisia.
– pari kolme ikävää kokemusta on vuosikymmeniin mahtunut.
Ilmoita asiaton viesti