Putinin alttaripoika rikastui tupakalla ja viinillä

Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, patriarkka Kirill, on sotaisilla puheillaan järkyttänyt ihmisiä eri puolilla maailmaa. Kirill tukee täysillä Putinin aloittamaa ”pyhää” hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan ja julistaa, että käynnissä on metafyysinen sota syntiä ja läntisiä arvoja vastaan.

Dosentti Juha Meriläinen avaa kirjassaan Venäjän sotakiihkon ja uskonnollisen nationalismin taustoja (Putinin alttaripoika – Patriarkka Kirill ja Venäjän pyhä hyökkäyssota, Otava 2023).

Alttaripojan tittelin Kirill sai paavi Franciscukselta sen jälkeen kun hengenmiehet olivat keskustelleet Zoomin välityksellä Ukrainan sodasta.

Paavi kertoi keskusteluistaan italialaiselle Corriere della Sera -sanomalehdelle. Kun Kirill oli perustellut hyökkäystä kuin Putin, paavi kertoi vastanneensa:

”Minä en ymmärrä tästä mitään. Veli, me emme ole valtion pappeja. Emme voi käyttää politiikan kieltä vaan Jeesuksen kieltä.”

Haastattelussa paavi vielä lisäsi, että patriarkka ei voi muuttua Putinin alttaripojaksi. Moskovassa tietysti loukkaannuttiin. Paavin puheista syntyi mielikuva, että ortodoksien johtaja on vain Putinin vähäinen palvelija.

Eihän se sopinut miehelle, joka lentää maaailmalla yksityiskoneella kymmenien palvelijoiden ja turvamiesten kanssa ja vaatii valtionpäämiehen kohtelua.

Juha Meriläinen selvittää perusteellisesti, miten Venäjän ortodoksinen kirkko nousi ateistisen Neuvostoliiton raunioista nykyiseen mahtiasemaansa.

Kirjassa on myös selvitys siitä, miten kirkko ja siinä ohessa Kirill rikastuivat. Kirillin henkilökohtaisen omaisuuden arvoksi on arvioitu jopa neljä miljardia dollaria.

Kuulostaa uskomattomalta. Papin ja opettajan pojalla ei ole perittyä varallisuutta. Hän on koko ikänsä työskennellyt kirkon palveluksessa.

Kirill ja kirkko rikastuivat takuuvarmoilla tuotteilla – tupakalla, viinillä ja öljyllä. Venäjän ortodoksinen kirkko sai 1990-luvulla oikeuden tuoda maahan tullivapaasti kymmeniä tuhansia tonneja humanitaarisia avustuksia.

Humanitaariseksi tuotteeksi määriteltiin myös tupakka. Hetkessä Moskovan patriarkaatin ulkosuhteiden osasto oli yksi Venäjän suurimmista tupakan maahantuojista. Kirkko rikastui miljoonilla ja siinä ohessa kirkon avainhenkilöt vaurastuivat.

Kirkolla on ollut myös monenlaista muuta yritystoimintaa. Vararikon partaalta kirkko nousi jaloilleen tuottoisten bisnesten avulla. Se toimii kuin valtava konserni.

Kirkko omisti joko kokonaan tai osittain yrityksiä, joista eniten voittoa toivat viini ja öljy. Viiniä tuotiin ja öljyä vietiin.

Kirkko sai valtiolta vero- ja tullihelpotuksia, mutta se ei ollut velvollinen ilmoittamaan sen enempää tuloistaan kuin menoistaan.

Pimentoon ovat jääneet niin liiketoiminnan tuotot kuin sekin, mihin rahat ovat lopulta päätyneet. Julkisuuteen kirkon edustajat ovat ilmoittaneet, ettei rahavirtojen paljastaminen ole tarpeen niin kauan kuin ”kirkko käyttää rahansa kirkon tarpeisiin”.

Ja ne tarpeet ovat tunnetusti moninaiset.

Salamyhkäinen toiminta on herättänyt epäilyjä korruptiosta ja väärinkäytöksistä. Kirkon ja sen johtajien rahat ovat saattaneet mennä sekaisin.

Kirillin vaurastuminen kertoo ennen muuta hänen ja ortodoksisen kirkon aseman muutoksesta sekasortoisella 1990-luvulla. Valtiovalta antoi kirkon vaurastua.

Kirkon ja valtion läheisellä suhteella on hintansa. Kirill on Meriläisen mukaan yhä tiukemmin Putinin talutusnuorassa.

Sota muutti tilanteen. Entinen KGB-mies Kirill tietää itsekin, ettei hänellä ole vaihtoehtoja. Putinin valtakunnassa keisarilla on vain alttaripoikia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu