Putinin jälkeen kaaos ja sisällissota?
Dosentti Arto Luukkanen ei ole mikään kaiken maailman dosentti. Hän on taustaltaan hengenmies, teologian tohtori, joka hylkäsi pappisuran ja ryhtyi perussuomalaisten matkasaarnaajaksi.
Nyt hän pyrkii Euroopan parlamenttiin kesäkuun vaaleissa. Kampanjaa vauhdittamaan hän julkaisi tänään (11.4.2024) kirjan leipälajistaan Venäjästä (Putinin perukirja, Docendo). Alaotsikon mukaan kirja on tarina Venäjän sekurokratian itsetuhosta Ukrainassa ja siitä, kuinka Suomi karkasi idän karsinasta Naton pilttuuseen.
Luukkanen esittää rahvaan miestä, mutta käyttää niin hienoja sanoja, että me tavalliset (perus)suomalaiset emme tahdo pysyä mukana. Putinin sekurokratia on Luukkasen mielestä jo saavuttanut saturaatiopisteensä ja siksi on mahdollista tehdä alustava post-mortem-arvio.
Heti perään Luukkanen suomentaa lähtökohtiaan kirjoittamalla, että Putinin hallinnon appelsiinit on syöty. Reipas tulkinta presidentistä, joka on juuri valittu uudelle kaudelle.
Ei ole mikään uusi asia verrata Putinia Staliniin. Niin tekee Luukkanenkin ja siteeraa jugoslavialaista Milovan Djilasia, jonka mukaan vanheneva Stalin eli omaa arkeaan täydellisessä kuplassa:
”Kuin kömpelö kääpiö hän kulki keisarillisten kulta- ja marmorisalien poikki ja kaikki tekivät hänelle tietä, säteilevät, ihailevat katseet seurasivat häntä ja liehakoitsijat terästivät kuuloaan, jotteivat vain menettäisi ainoatakaan hänen sanaansa.”
Kiinnostavimmillaan Luukkanen on, kun hän arvioi Venäjän ja Putinin tulevaisuutta, vaikka liikkuukin jossittelun liukkaalla jäällä. Hän pitää todennäköisenä, että nyt Ukrainaan kohdistuva väkivalta siirtyy pian Venäjän sisälle.
Epävarmuutta luo se, että Putinille ei ole itsestäänselvää vallanperijää: ”Näyttääkin siltä, että mikäli Putin jostain syystä kuolee, edessä on aseellinen välienselvittely siitä, kenellä on oikeus hallita Venäjää.”
Tämä skenaario tarkoittaisi sisällissotaa, jolla Luukkanen spekuloi mennen tullen. Venäjä on täynnä aseita, yksityisarmeijoita ja mahtimiesten joukkoja. Ketä nämä palkka-armeijat tottelevat, jos maa ajautuu sekasorron partaalle?
Luukkanen kyselee, oliko viime kesän Prigožin-kapina enne tulevasta sisällissodasta, joka alkaisi, ”kun suuri johtaja ei enää kykenisi hallitsemaan”.
Presidentin juhannushalvaus kertoi Luukkaselle dynaamisuuden puutteesta ja siitä, ettei Putinin asema ollutkaan niin vahva kuin luultiin.
Dosentti kiteyttää, että kun väkivallan keinot ja rahat loppuvat, järjestelmä joutuu kriisiin ja Putinin hallinnon taru on lopussa.
Varmuuden vuoksi Luukkanen esittelee vaihtoehtoja. Putinin valtakausi voi hänen mielestään päättyä äkisti ja olla teatraalinen kuin Wagnerin oopperassa tai se voi säilyä vielä 5-10 vuotta.
Kun maalaa tarpeeksi lavealla pensselillä, osuu varmasti oikeaan: ”Yksi asia on varma: zombi-imperiumiksi muuttuneen Venäjän loppu voi tulla pian – parissa päivässä kuten vuonna 1917 – tai sitten se kestää vuosia.”
Venäläisiin Luukkanen uskoo yllättävän lujasti. Venäjän kansan tukena on aika, joka raivaa tieltään niin diktaattorit kuin hirmuvallan. Diktaattoritkaan eivät pysty taistelemaan aikaa vastaan.
Tässä kelpaa jälleen esimerkiksi Stalin, joka Hruštšovin muistelmien mukaan huokaisi vuonna 1951 lomallaan: ”Minä olen lopussa… Minä en luota keneenkään, en edes itseeni.”
Tänään näin voisi huokaista Vladimir Putin.
Putinin perukirja sisältää Venäjän tulevaisuudesta enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Se sisältää myös ripauksen toiveajattelua, mutta on kelpo yhteenveto siitä, miten tähän on tultu ja hyytävä ennuste siitä, mitä voi olla edessä.
Vaikuttaa mielenkiintoiselta teokselta. Luukkanen on kunnostautunut Venäjä-ymmärryksellään, vaikka en hänen sisäpoliittisia ulostuloja persuiluineen samalla tavoin osaa arvostaakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Päivän verbaalikysymys: mikä on sisäpoliittisen ulostulon vastakohta?
Ilmoita asiaton viesti
No toki ulkopoliittinen sisääntulo.
(Menikö oikein?)
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tuota ajattelin. Hyvänä esimerkkinä mielestäni toimii Elina Valtonen, jonka ulkopoliittinen sisääntulo onnistui erinomaisesti: ministerinhomma on alusta asti käynyt kuin kokeneelta tekijältä.
Ilmoita asiaton viesti
”… Putinille ei ole itsestäänselvää vallanperijää…”
– Eikö Venäjällä kuitenkin ole perustuslaki, joka määrittelee tavan valtionpäämiehen valitsemiseksi? Vai joko sekin on putinisoitu alta pois, jotta vähintään elinikäinen presidentti saa jatkaa ja jatkaa ja jatkaa?
Jos Venäjän valtiosysteemi vuonna 1917 romahti korttitalomaisesti, ei Neukkulan sulaminen v. 1991 ollut sekään juuri ennustettavissa. Jälkeenpäin monet toki ”olivat tienneet” mitä tuleman pitää. Kaksi vallankumousta per vuosisata on sinänsä kiinnostava tahti!
Ilmoita asiaton viesti
Putlerin … ei kun Putinin veivin heiton jälkeen paljastuu bulvaanien taakse piilotettu eräs maailman suurin yksityisomaisuus.
Tutkimuksien jälkeen oligarkeilta saatu Putinin jättiomaisuus takavarikoidaan valtiolle.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin käytin jonkin aikaa Putinista nimeä Putler. Nyt se tuntuu tarpeettomalta. Putin on varmistanut jo ihan pysyvästi paikkansa historian roskakorissa tasaveroisena tekijänä Hitlerin ja Stalinin rinnalla.
Ilmoita asiaton viesti
Luukkanen pyrkii Euroopan parlamenttiin. Vaikka pippuri ei siellä kasvakaan niin toivotan menestystä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi monet kirjailijat, toimittajat ja jopa blogistit näyttäisivät maalailevan monenlaisia uhkakuvia tulevaisuuteen? Tämä taitaa olla mielikuvituksen rajoittuneisuutta. Kun menneisyydessä on sota ja sodat niin lähellä ajallisesti, tämä ikään kuin haaveita vailla olevana kirjoitetaan myös tulevaisuudeksi. Toivoisin ihmisten myös haaveilevan hyvästä elämästä sen sijaan, että kirjoittavat pelkästään mielikuvamaisemiaan, joita monesti pidetään ainoana totuutena, erityisesti mieskirjoittajat. Mieskirjoittajille suosittelen lukemaan kirjallisuutta laajemmin kuin vain sotakirjallisuutta. On olemassa käsite herstoria, joka tulee sanoista her story – eli naisen historia. Naiset kirjoittavat omaa tarinaansa, joka on perheiden ja sukujen tarinaa naisten näkökulmasta. Nykyään eletään hyvinvointimaassa, jossa suomalaiset gallupien varassa ovat voittaneet ensimmäisen sijan maailmaan onnellisimpien ihmisten maana. Väsyttää jo tuo sotien maalaaminen taivaan rantaan. Lapsena sain pelätä sotia sodan jälkeen. Aikuiset puhuivat, että kun illalla on taivaan ranta punaisena, aamulla on sota. Ei ollut! Rauha on maassa vallinnut siitä lähtienkin! Suomen maana ulkopolitiikassa pitää pitää rauhalliset ja hyvät naapuruussuhteet lähellä oleviin maihin ja hyvät suhteet muihinkin maihin. Vaikuttaa usein siltä, että poliitikot eivät tätä osaa. Heidänkin olisi hyvä lukea kirjallisuutta, joka koskee maamme tarkoitusta ja sen perustusta. Suomi voi hyvin olla rauhanomainen maa, jonka kansalaiset pyrkivät edelleen rahoittamaan muutakin maailmaa. Rauha ja rauhan ylläpitäminen ei ole heikkoutta, vaan vahvuutta!
Ilmoita asiaton viesti
→ ”.. että nyt Ukrainaan kohdistuva väkivalta siirtyy pian Venäjän sisälle.”
Vain yhteinen hätä ja ulkoinen uhka yhdistää. Siksi sisällissodan estämiseksi Putinin on ylläpidettävä ja kuten nyt näyttää laajennettava koko ajan sotaa länteen.
Ilmoita asiaton viesti