Putinin KGB-tuijotus ei tehonnut Merkeliin

Saksan entisestä liittokanslerista Angela Merkelistä julkaistu uusi elämäkerta sisältää paljon tietoa siitä, millaista oli kanssakäyminen Vladimir Putinin kanssa (Kati Marton: Merkel – Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina, WSOY).

Lännen entisistä ja nykyisistä johtajista Merkel on ollut eniten tekemisissä Venäjän yksinvaltiaan kanssa.

Jos Putinin aloittamaan Ukraina-sotaan joskus tarvittaisiin ulkopuolista rauhanvälittäjää, Merkeliä sopivampaa henkilöä en keksi. Tuskin Merkel kuitenkaan Putinille kelpaisi.

Merkelin ja Putinin yhteydenpitoa helpotti se, että molemmat osasivat toistensa äidinkieltä, Merkel venäjää ja Putin saksaa. Merkel kasvoi kommunistisessa Itä-Saksassa, missä Putin työskenteli Neuvostoliiton vakoilijana, kunnes kävi niin kuin kävi. Neuvostoliitto romahti.

Kerran vakoilija, aina vakoilija. Kun liittokansleri Merkel tapasi Putinin ensi kerran Kremlissä, Venäjän presidentti alkoi KGB-tyyliin tunnustella heti Merkelin heikkouksia.

Putin teki Merkelille KGB:n kuuluisan tuijotustestin. Kansleri pysyi kuitenkin lujana eikä räpäyttänyt silmiään. Merkel kestää hiljaisuutta harvinaisen hyvin.

Seuraavassa tapaamisessa Putin pelotteli Merkeliä koirallaan. Putin tiesi, että Merkel pelkäsi koiria. Pelko johtui siitä, että koirat olivat purreet Merkeliä kahdesti.

Kuvaussession ajaksi Putin päästi vapaaksi labradorinnoutajan, joka kierteli ja nuuhki kansleria. Putinin kasvoille levisi vahingoniloinen hymy. Merkel saattoi pelätä, mutta pysyi silti järkkymättömän näköisenä.

Putin yritti seuraavissakin tapaamisissa saada Merkelin tolaltaan. Venäjän yksinvaltias osoitti valtaansa myöhästymällä reilusti tapaamisista. Jämpti saksalainen ei sietänyt myöhästelijöitä.

Kun Merkel muistutti Putinia aikatauluista, mies kohautteli olkapäitään: ”No tällaisia me olemme.” Siihen kansleri: ”Me emme ole sellaisia.”

Neuvotteluissa Merkel pysyi yleensä ensin puolisen tuntia hiljaa ja antoi Putinin pitää alemmuuskomplekseja huokuvan yksinpuhelun siitä, miten länsi kohteli Venäjää kaltoin.

Kun Putin oli lopettanut terapialuentonsa, Merkel tokaisi kirjan mukaan: ”Kuule Vladimir, muu maailma ei näe asioita näin.”

Pienikokoinen Putin näyttää usein mahtiaan istumalla jalat leveässä haara-asennossa, mikä toi Barack Obaman mieleen luokan perällä retkottavan pitkästyneen pojan.

Merkel piti Putinin machoilua lapsellisena. Hän sanoi avustajilleen: ”Putin koettelee toista pitkin päivää. Jos hänelle ei pane hanttiin, toinen kutistuu kutistumistaan.”

Obaman kaudella Merkelistä tuli lännen johtaja suhteessa Venäjään, koska Obama kyllästyi Putinin metkuihin. Krimin valtauksen jälkeen Merkel jaksoi puhua Putinin kanssa kymmeniä kertoja, kun muut luovuttivat.

KGB koulutti Putinin kylvämään sekasortoa ja hämmennystä. Oppi meni hyvin perille: neuvotteluissa hän huijaa ja sepittää fantasioita hämmentääkseen vähemmän nokkelia keskustelukumppaneita.

Ja tähän on tultu: ”Putin elää fantasiamaailmassa ympärillään mielistelijöitä, jotka sanovat ihan mitä vain hän haluaa kuulla”, Merkel selitti kerran Obamalle.

Toisaalla kirjassa on erään venäläis-ukrainalaisen karu toteamus Putinin alaisten kohtalosta. Heillä on kolme vaihtoehtoa: tukkia suunsa, ylistää häntä tai kuolla.

Tällaista todellisuutta eletään Venäjällä vuonna 2022. Vallan kahvassa on arvaamaton yksinvaltias – Angela Merkelin kokemusten mukaan julma ja laskelmoiva mies.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu