Putinin samettidiktatuuri tiensä päässä
Venäläiset asiantuntijat puhuvat usein maastaan samettidiktatuurina. Sana juontaa juurensa Aleksanteri II:n hallituskauteen 1880-luvulla. Tuolloin tsaari yritti nujertaa vallankumousliikkeet tekemällä uudistuksia, joiden tarkoitus oli vähentää radikaalien tukea kansan keskuudessa.
Hallitsijalla oli rautanyrkki silkkihansikkaassa. Pehmeys yhdistyi kovuuteen.
Vuoden journalistina juuri palkittu Anna-Lena Laurén määrittelee uudessa kirjassaan myös Vladimir Putinin Venäjän samettidiktatuuriksi (Samettidiktatuuri – Vastarintaa ja myötäilijöitä nyky-Venäjällä, Teos & Förlaget 2021). Kirja on laatutyötä ja antaa runsaasti eväitä ymmärtää venäläisten sielunmaisemaa.
Venäjä ei ole puhdasverinen diktatuuri, mutta Laurénin määritelmän mukaan puhdasverinen autoritaarinen yhteiskunta monella tasolla. Korruptio on Putinin järjestelmän ydin.
Putinin ja kansan välillä vallitsi pitkään hiljainen sopimus: Putin huolehtii siitä, että elintaso nousee, ja kansa katsoo korruptiota, opposition vainoa ja vaalivilppiä läpi sormien.
Äänetön sopimus on Laurénin mukaan tullut tiensä päähän. Talous ei kasva entiseen malliin ja korruptio on riistäytynyt käsistä.
Putinin järjestelmä muistuttaa Laurénin mielestä parhaat päivänsä nähnyttä näyttelijää, joka pitää kulissia pystyssä botoksin avulla, mutta on pahasti päihdeongelmainen, Venäjän tapauksessa riippuvainen öljy- ja kaasuvarannoista.
Julkisivu on hohtava, mutta järjestelmää jäytävät korruptio, laittomuudet ja sorto. Oppositiopoliitikkoja ahdistellaan, vangitaan ja tapetaan. Navalnyin tapaus on tuore esimerkki siitä, miten kohdellaan hankalia vastustajia.
Venäjän omakuvaa Laurén sanoo jakomieliseksi. Ollaan yhtäaikaa sotilaallinen suurvalta ja muiden juonittelun avuton pelinappula: ”Sekä vapauttaja että uhri. Ärjyvä leijona ja parkuva lapsi.”
Joskus menee monimutkaiseksi. Päätöksiä voidaan jopa perua kansalaisten painostuksesta, mutta tulos on voitava tulkita kansan voitoksi byrokraateista, ei Putinista. Ei ihme, että Putin esiintyy mielellään kansan miehenä.
Hän voi käyttää karkeaa katukieltä lehdistötilaisuuksissa ja on puhuvinaan tavallisten ihmisten nimissä. Hän esittää kovanaamaa ja rakastaa näytellä gangsterin roolia. Hän tietää, että Venäjällä kilttiä miestä pidetään hölmönä.
Roolileikit eivät auta, sillä muutos on tulossa, Laurén uskoo. Venäjästä ei tule minkäänlaista demokratiaa lähitulevaisuudessa, mutta kun muutoksen aika koittaa, ”kaikki pitävät sen tuloa itsestään selvänä”. Kukaan vain ei tiedä, mihin muutos lopulta johtaa.
Putinin kannalta koronapandemia iski huonoon aikaan eli juuri kun hän oli aloittanut kampanjan voidakseen istua vallassa lopun ikäänsä. Korona paljasti hankalia asioita:
”Venäjän terveydenhuolto ei toimi.
Venäjä ei pysty suojelemaan kansalaisiaan.
Putin ei kykene takaamaan vakautta.
Keisarilla ei ole vaatteita.”
Putinin loppukaudesta, oli se lyhyt tai pitkä, ei tule helppo. Mielenosoitukset eivät häntä kaada, mutta tuovat paljon vaikeuksia.
Venäjällä on pitkät perinteet, joiden mukaan tsaari on hyvä, mutta pajarit eli tsaarin käskyläiset pahoja. Monille myös Putin on ollut hyvä, byrokraatit pahoja.
Enää ei sanota, että tsaari on hyvä, mutta pajarit pahoja. Nyt mielenosoituksissa huudetaan entistä kovempaa: Eroon tsaarista! Putin tietää oikein hyvin, ketä iskulauseella tarkoitetaan.
Putin on kuin maatuskanukke, joka on kuorittu viimeiseen pikkputiniin, enää ei ole mitään mistä uusiutua, -yllätys on nähty.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kiteytys. Jäljelle on jäänyt omien ja lähipiirin etujen turvaaminen eli kulissien pystyssäpitäminen hinnalla millä hyvänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Putin on pitänyt valtakuntansa koossa ja hänen politiikansa on ollut ennustettavaa, suuria muutoksia ulkopolitiikassa ei ole ollut. Suomen kannalta nämä ovat hyviä asioita. Suomen kannalta vallanvaihdokset Venäjällä ovat olleet joskus hyviä, Venäjän vallankumouksen ansiosta mahdollistui maamme itsenäistyminen, Stalinin vallan romahdettua saimme Porkkalan alueen takaisin ja helsinkiläisetkin voivat nyt nukkua yönsä paremmin. Toisaalta, jos maailma menee sekaisin ja
Venäjä myös, olisiko mahdollisuuksia Karjalan palauttamiselle? Onko toivoa?
Ilmoita asiaton viesti
Harva Krimin valtausta kyllä pystyi ennustamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sotshin olympialaisten aikaan 7.-23.2.2014 kaikki oli vielä ”normaalia”. Mikael Granlundin johdolla Suomi voitti jääkiekossa Venäjän, eikä katsomossa tuijottanut presidentti Putin mahtanut asialle mitään!
Paralympiakisat 7.-16.3.2014 oli Kremlissä arvioitu pikkujutuksi, koska niiden päättymistä ei enää odoteltu. Eikä odoteltu edes alkamista, kun Krimillä pantiin jo hösseliksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jälkikäteen se oli kuitenkin aika looginen valtaus, n. 70 vuoden kaasuvarannot. Ukraina olisi ollut varteenotettava kilpailija Venäjän kaasutoimituksille.
Ilmoita asiaton viesti
”Kukaan vain ei tiedä, mihin muutos lopulta johtaa.”
– Lopulta? Sillä ei ole mitään väliä, mitä lopulta tapahtuu, mutta kun Venäjällä höylätään, lentävät lastut aina Suomeen. En ole lainkaan innostunut ajatuksesta, että itänaapurissa kuohuisi oikein kunnolla. Neuvostoliitto toki romahti varsin rauhallisesti, mutta se ei ollutkaan tyypillinen vallankumous.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tämän todella lukemisen arvoisen kirjan on lukenut kannattaa tutustua myös Heidi Blaken vielä karmivampaan teokseen Putinista: ”Tappolista”, jonka Jorma Melleri on aiemmin esitellyt. Todella karmivaa tekstiä!
Putin on ottanut käyttöön Stalinin konstin: Missä ihminen (hengissä), siellä ongelma. Ei ihmistä, ei ongelmaa. Koskee Venäjän hallinnolle hankalia henkilöitä.
Ilmoita asiaton viesti