Raamatun muutosten vaiettu historia

Raamattu on maailman myydyin, käytetyin, muokatuin ja väärinkäytetyin kirja. Sen vaikutus länsimaiseen kulttuuriin, taiteeseen ja kirjallisuuteen sekä ihmisten arkeen ja ajatuksiin on valtava.

Raamatun vaikutusta ei voi paeta kukaan. Monet etunimet Matista Liisaan ja arkiset sanonnat tulevat Raamatusta.

Moni on kurittanut lapsiaan, koska Sananlaskujen kirjassakin sanotaan: ”Joka vitsaa säästää, se vihaa lastaan.” Joku viisaita meille tyhmille kirjoittava taas voi poimia Matteuksen evankeliumista sanonnan: ”Kuin heittäisi helmiä sioille.”

Raamatun tekstien kiehtovaan maailmaan on heittäytynyt kaksi teologia, Ville Mäkipelto ja Paavo Huotari, joiden uusi kirja on juuri julkaistu (Sensuroitu – Raamatun muutosten vaiettu historia, Otava 2023).

Viimeistään 300-luvulla eri lähteistä saatiin kokoon kirjakokoelma, jonka nyt tunnemme Raamattuna. Pyhää kirjaa on eri aikakausina pidetty muuttumattomana Jumalan sanana.

Muuttumattomuuden myytti kumotaan kirjassa vakuuttavasti: mitään muuttumatonta pyhää tekstiä ei ole koskaan ollut olemassakaan.

Raamattu on ihmisten kirjoittama ja ihmisten tulkitsema. Se on muotoutunut ihmisten valintojen, virheiden ja sattuman kautta. On tehty tahattomia virheitä ja tahallisia muokkauksia.

Tekstiä on muokattu sekä uskonnollisten että poliittisten tarkoitusperien vuoksi. Kun maailma ja uskomukset muuttuivat, myös pyhiä tekstejä muutettiin, jotta ne pysyivät ajankohtaisina.

Raamatun muokkauksessa avainasemassa ovat olleet kirjurit. He eivät olleet vain sanelun orjallisia kirjaajia vaan he muokkasivat ja tuottivat myös omaa tekstiä.

Raamatun tarina Daavidista ja Goljatista on kaikille tuttu – miten pieni voittaa suuren. Se on hyvä esimerkki myös kirjurien vaikutusvallasta. Kertomus on käynyt läpi useita muutoksia. Käsikirjoitusten välillä on isoja eroja.

Kirjurit alkoivat lisätä tehoa tarinaan liioittelemalla Goljatin kokoa. Hänestä tehtiin jättiläinen.

Samalla kun kirjurit suurentelivat Goljatia, he väheksyivät Daavidin lähtökohtia muokkaamalla hänestä pienen paimenpojan. Se teki Daavidin voitosta vieläkin ihmeellisemmän.

Ihmisiä ovat aina kiinnostaneet sankarit, jotka ponnistavat vaatimattomista oloista ja nousevat ryysyistä rikkauksiin. Näin kävi kirjurien käsittelyn jälkeen Daavidillekin, joka kukisti jättiläisen kivellä ja lingolla.

Myöhemmin kuningas Daavidista tehtiin myös uskonnollisesta näkökulmasta sankari, jonka väärinkäytöksiä vähäteltiin. Hänellä oli oma #metoo-skandaalinsa Batseban kanssa.

Kirjan kiinnostaviin henkilöihin kuuluu tietysti Jeesus. En mene yksityiskohtiin, mutta jo sisällysluettelosta poimitut otsikot kertovat, että liikutaan tulenaroilla alueilla:

Näin käsikirjoitettiin Jeesuksen erikoinen elämä. Värikynää vetten päällä kävelyyn. Jeesuksen magiaa sensuroidaan. Adoptoitiinko Jeesus Jumalan pojaksi? Jeesuksen verinen hiki – oliko Jeesus vain valeihminen? Kuoliko Jeesus ristillä erossa Jumalasta?

Sensuroitu on yllättäen mitä viihdyttävintä luettavaa. Pönötystä ei harrasteta ja kiinnostavia aiheita kirjassa riittää.

Pohditaan esimerkiksi Jeesuksen neitseestä syntymistä Raamatun käännösten valossa, kysytään keitä olivat pehmoilijat ja miesmakaajat sekä kerrotaan Pedon merkistä ja Paavalin suhteesta naisiin.

Kreikkalaista filosofia Herakleitosta mukaillen kirjan idean voi kiteyttää niin, että ainoa pysyvä asia on muutos. Se pätee myös Raamatun teksteihin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu