Raija Orasen Armi kriitikon hampaissa

Raija Oranen on ristiriitaisia tunteita herättävä kirjailija. Kriitikot eivät aina ole arvostaneet hänen runsasta tuotantoaan, mutta lukijoita hänen kirjoillaan on yleensä ollut paljon.

Orasen juuri julkaistu uusi romaani jatkaa vanhalla, tutulla linjalla. Päähenkilöksi on valittu tunnettu henkilö, tällä kertaa Armi Ratia (1912-1979), jonka elämästä kirjailija rakentaa faktaa ja fiktiota sekoittavan tarinan (Minä Armi Maria R., Otava 2023).

Ratia-kirjaa vaivaavat samat ongelmat kuin usein muitakin Orasen historiallisia romaaneja. Aineistoa on kerätty paljon ja taustatyöt on tehty huolellisesti, mutta lopputulos on kuin raakaversio kaunokirjallisen työn pohjaksi.

Tähän on kriitikkojen helppo tarttua. Hesarin Suvi Ahola julisti laajassa arviossaan, että Oranen on kirjoittanut romaaninsa Marimekon perustajasta aiempien biofiktioidensa tapaan kärjistäen, vanhaa toistaen ja surutta lainaten toisten teoksia.

Aholan mielestä romaani Armista ei ole tietokirjallisuutta (elämäkerta) eikä kaunokirjallisuutta vaan pikemminkin faktaa ja fiktiota yhdistelevän tekstin tuottamista. Aholalle tuli mieleen Kuvitettuja klassikkoja-lehti, joka esitteli maailmankirjallisuuden merkkiteoksia sarjakuvamuodossa.

Tähän tarttui emeritusprofessori Jukka Paakki mielipidekirjoituksessaan. Hänen mielestään Ahola arvioi Orasen teosta väärin perustein. Biofiktiossa kyse on kuulemma viihteestä ja viihdekirjoja olisi arvioitava omin kriteerein.

Paakki huipensi kirjoituksensa vaatimukseen, että kun joku seuraavan kerran arvioi tähän genreen sijoittuvan romaanin, hän keskittyy vastaamaan yhteen ainoaan kysymykseen: onko kirja viihdyttävä?

Raija Oranen itse ei ainakaan takavuosina viihdekirjailijan leimaa itselleen hyväksynyt. Eräässä haastattelussa hän syytti leimaamisesta ”miehenköriläitä, jotka ymmärtävät vain sotaa, väkivaltaa ja kurjuutta käsittelevän äijäkirjallisuuden päälle”.

Olen viime vuosina lukenut lähes kaikki Orasen suurmies- ja suurnaisromaanit. Ratia-kirja ei ole parhaasta päästä, joskin arvioon voi vaikuttaa se, että en ole Ratiasta yhtä kiinnostunut kuin esimerkiksi Mannerheimista, Kekkosesta tai Koivistosta.

Sehän antaa tunnetusti ryhtiä tekstiin, kun lainaa omia, vanhoja juttujaan. Orasen Paasikivestä kirjoittamasta Hirmuinen mies -romaanista kirjoitin taannoin, että se on pikemminkin historiallinen kronikka Paasikiven ajan tapahtumista kuin kaunokirjallinen teos.

Näinkin kirjoitin: ”Laajan aineiston jalostaminen taiteeksi vaatii kuitenkin aikaa, jota ei kai ole tarpeeksi, jos kirja pitää sysätä markkinoille joka vuosi.”

Kiivas julkaisutahti on näkynyt lopputuloksessa ja näkyy yhä.

Orasen historiallisten romaanien arvioissa olen havainnut karkean nyrkkisäännön. Jos arvion tekee taustaltaan politiikan toimittaja, hän kehuu, mutta jos arvion tekee kaunokirjallisuuteen erikoistunut kriitikko, hän moittii.

Itse olen pudonnut väliin ja ymmärrän nykyään kaikkia osapuolia, usein myös itseäni. Yleensä olen viihtynyt Orasen historiallisten romaanien parissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu