Reilu Lapin jätkä

Ensin luulin, että on tehty kirja Huutosen Matista, Ylen mainiosta säämiehestä, vanhasta kaveristani, kunnes selvisi, että kirja onkin Huutolan Matista (Vesa Somppi: Matti Huutola – Heikomman puolella, Otava 2020). Erehdyksestä huolimatta luin kirjan.

Kadun miehille ja naisille Huutonen saattaa olla tutumpi kuin Huutola, 61, joka on lappilainen kirvesmies, ay-toimitsija, entinen kansanedustaja ja Vasemmistoliiton sekä SAK:n ex-varapuheenjohtaja.

Eduskuntaan Huutola pääsi parilla tuhannella äänellä varasijalta 1998, kun Asko Apukka nimitettiin Kelan johtajaksi. Sen jälkeen hän istui eduskunnassa yhden kauden. Lapissa hän jäi Vasemmistoliiton ääniharavan, Esko-Juhani Tennilän, jalkoihin ja putosi eduskunnasta vuoden 2003 vaaleissa.

Huutola oli sekä politiikassa että ay-liikkeessä ikuinen kakkonen. Hän nousi Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän ja puolueensa varapuheenjohtajaksi, mutta kaiken huomion vei puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes. Huutola valittiin SAK:n varapuheenjohtajaksi, mutta julkisuudessa paistattelivat ykköspuheenjohtajat Lauri Ihalainen, Lauri Lyly ja Jarkko Eloranta.

Jotta Huutola tulisi tutuksi, on syytä esitellä, millaisesta miehestä on kyse. Teoksen alkuun on koottu poliitikkojen ja loppuun työmarkkinamiesten ja -naisten luonnehdintoja päähenkilöstä:

Hän on mitä ystävällisin, ja halaamme aina tavatessamme.” (Liisa Hyssälä).

Matin tekemää poronkäristystä ja hänen itse leipomiaan, vielä lämpimiä rieskoja ei mikään voita!Hän oli hyvä tanssimaan, samoin kuin kaikki hänen veljensä.” (Suvi-Anne Siimes).

Matti on rehdin, avoimen ja selkeän suomalaisen miestyypin edustaja.” (Ilkka Kanerva).

Matti on sosiaalisilta taidoiltaan hyvä, sellainen luonnonlapsi.” (Lauri Ihalainen).

Hän on loistava seuramies, tunnettua on, että hän mielellään kuluttaa tanssilattiaa illanvietoissa paita märkänä.” (Ann Selin).

Reilu Lapin jätkä! Työmarkkinapiireissä Matti tunnetaan myös poikkeuksellisen hyvänä rieskan leipojana, moottorikelkkakuskina, hiiligrillimiehenä, tanssijana ja polkupyöräilijänä.” (Lasse Laatunen).

Huutolaa en henkilökohtaisesti tunne, joten on luotettava arvovaltaisen raadin arvioihin. Ja kuten lausunnoista käy ilmi, Matti on vallan mainio mies: harvinaisen hyvä tanssija ja rieskan leipoja, seuramies vailla vertaa. Uskon kaikki kehut, sillä luottamukseni painettuun sanaan on suuri.

Särmää Huutolan henkilökuvaan on haettu esittelemällä pikku kommelluksia, joita hänelle näyttää sattuneen usein. Nolojen tilanteiden mies.

Vesa Somppi on kirjoittajana ammattilainen, joka saisi todennäköisesti tylsänkin tyypin näyttämään kiinnostavalta. Henkilökuva Huutolasta tuntuu aidolta, joskin aina on otettava huomioon tietty lapinlisä, kun puhutaan reiluista Lapin jätkistä.

Kirjan luettuani Matti Huutola alkaa vaikuttaa lappilaiselta valtiomieheltä ja ay-liikkeen suurmieheltä, vaikka hän ei todellisuudessa valtakunnan vaikuttajien eturiviin koskaan yltänytkään.

Jokainen ihminen, myös Matti Huutola, on kirjan arvoinen.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu