Ruben ja hänen pohjalainen äitinsä Terttu

Radiosta ja teeveestä tuttu Ruben Stiller, 61, on työskennellyt toimittajana pian 40 vuotta. Tästä huutamalla ja melskaamalla maineeseen kohonneesta miehestä on julkaistu kirja, jossa paljastetaan vihdoinkin se, missä piilee hänen tyylinsä salaisuus (Katriina Järvinen: Ruben – Ruben Stiller, siltä väliltä, Kirjapaja).

Kaiken takana on äiti. Jos haluaa tietää, miksi Ruben Stiller on toimittajana sellainen kuin on, täytyy tietää hänen äitinsä taustat.

Kun Evijärveltä, Etelä-Pohjanmaan itälaidalta kotoisin ollut maatalon tytär, Lutherin uskoon kastettu Terttu Kyllikki Mansikka-aho tapasi 21 vuotta itseään vanhemman juutalaisen hammaslääkärin Hirsch Stillerin Liisankadun Elannon myymälässä, oltiin epätodennäköisen rakkaustarinan äärellä.

Terttu oli Elannossa myyjänä, Hirsch asiakkaana. He menivät naimisiin, muuttivat maalle, Nummelle, ja saivat esikoispojakseen Ruben Olavi Stillerin.

Rubenin kuvaukset äidistään ovat riemastuttavaa luettavaa. Hän tunnustaa, ettei hänestä olisi tullut koskaan toimittajaa, jos ei olisi riidellyt Tertun kanssa 13-vuotiaasta lähtien päivittäin:

”Meidän poliittiset taistelut olivat hirvittäviä, koska hävisin niissä aina. Jos pärjäsi äidille, pärjäsi kyllä ihan kaikille.”

Äitiään Ruben kuvaa suurieleiseksi oopperahahmoksi. ”Terttu oli pohjalainen nainen potenssiin kaksi. Hän oli sellainen eteenpäin vyöryvä panssarivaunu, joka taisteli katkeraan loppuun saakka… Tertun piti keksiä seinä, josta meni läpi, ovesta kulkeminen ei olisi ollut minkään väärti… Hän oli aina valmis liioittelemaan ja ylidramatisoimaan asioita.”

Kuten yllä olevista lainauksista voi päätellä, Rubenilla ja Tertulla oli mitä kiivain viha-rakkaus -suhde. Nykyään Ruben sanoo muistelevansa äitiään rakkaudella. Ymmärrys on lisääntynyt.

Evijärvelle Stillerin perheellä oli vähän kontakteja. Ruben muistaa käyneensä kerran paikkakunnalla. Silti hän mieltää itsensä pohjalaiseksi, vaikka maakunnasta saatu kulttuuriperintö on jäänyt epämääräiseksi:

”Mun on helppo ymmärtää pohjalaisia. Varsinkin konflikteissa olen äitini poika. En jaksa keskustella, vaan haluan nopeita päätöksiä ja suoraa soittoa.”

Terttu oli ehdoton loppuun asti. Ennen kuolemaansa 1985, hän oli tehnyt tarkan käsikirjoituksen hautajaisista. Hän oli kehottanut soittamaan poliisit paikalle, jos joku Evijärven sukulaisista yrittäisi tulla hautajaisiin.

Äitiä ei enää ole ja Rubenkin on muuttunut mies. Entiset jutut häntä enimmäkseen hävettävät. Hän myöntää olleensa kukkopoika, joka käyttäytyi välillä ”helvetin pöyhkeästi”. Julkisuus nousi päähän, itsekritiikki loisti poissaolollaan.

Yleisradiossa Ruben Stillerillä on nyt oma radio-ohjelma, joka on tekijänsä mukaan vastalause ajan hengelle. Pehmeästi pilke silmäkulmassa hän puuttuu vakaviin asioihin. Hän puhuu valistuksen ja sivistyksen puolesta ja halveksii pöhinää. Hän arvostaa toisaalta ja toisaalta -ajattelua ja pitää sitä suorastaan radikaalina.

Ruben Stiller lähestyy eläkeikää. On todennäköistä, että hänet nostetaan kohta kansakunnan kaapin päälle, aateloidaan jollakin neuvoksen tittelillä ja kehutaan Yleisradion läksiäisissä maasta taivaaseen.

Joku voi keksiä, että Stiller alkaa muistuttaa entistä enemmän kökkötraktoria, jollaiseksi hän ohjelmassaan taannoin haukkui Ylen johtajan Tapio Siikalan – ja sai potkut.

Äitikin saattaisi olla tyytyväinen nykyiseen Rubeniin, joka puolustaa perinteisiä arvoja ja haluaa Ylen samanmielisten paneeleihin arvokonservatiiveja keskustelijoita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu