Kansankoti remontin tarpeessa
Luulin tietäväni Ruotsista paljonkin, mutta kun luin Elisabeth Åsbrinkin uutuuskirjan, huomasin, miten vähän lopulta tiedän (Made in Sweden – Mistä ruotsalaisten aatteet ja arvot tulevat, Siltala 2020).
Kirjan lyhyet luvut perustuvat sanoihin ja sanontoihin. Yksi keskeisistä sanoista on kansankoti, joka on koko 1900-luvun ehkä tärkein Ruotsin symboli. Se on avainsana myös Ruotsin demarien vuosikymmenten valtakaudelle.
Alunperin kansankoti (folkhem) ei ollut kielikuva vaan konkreettinen paikka työläisille sivistää itseään. Myöhemmin kansankoti jäi leijumaan poliittiseen puheeseen ajatuskuplana, kuten Åsbrink muotoilee.
Ruotsin sosiaalidemokraattien johtaja Per Albin Hansson (1885-1946) vohki kansankodin käsitteen kansallismieliseltä oikeistolta sekä Saksan natseilta ja täytti sen vasemmiston ajatusmaailmalla. Sama sana, eri sisältö.
Kansasta puhuminen oli saksalaista lainaa mitä suurimmassa määrin. Onkin kiinnostavaa, miten Ruotsin demarit muokkasivat natsien ideoita omaan käyttöönsä.
Natsit puhuivat kansansielusta, kansantahdosta, kansanautosta (Volkswagen) ja voimakkaimmat iskulauseet perustuivat ”kansaan”: Ein Volk, ein Reich, ein Führer (yksi kansa, yksi maa, yksi johtaja).
Sen jälkeen kun Hitler oli päässyt valtaan, Hansson alkoi Åsbrinkin mukaan järjestelmällisesti ”sulauttaa natsien keskeistä kansankokonaisuus-käsitettä osaksi sosiaalidemokraattista tasa-arvoretoriikkaa”.
Kansankoti löi itsensä lopullisesti läpi, kun demarit voittivat vaalit vuonna 1932. Åsbrink kirjoittaa: ”Hanssonin retorisesta kaappauksesta syntyi jotakin täysin ainutlaatuista: sosiaalidemokraattien neljäkymmentäneljä vuotta kestänyt valta-asema.”
Anastamalla kansankodin käsitteen Hansson osoitti Åsbrinkin mielestä nerokkuutensa. Hanssonin nerokas idea toimi. Syntyi ruotsalainen hyvinvointivaltio.
Ruotsin demarit omaksuivat jo varhain myös toisen kiistellyn sanonnan, joka on suosittu tänäkin päivänä. Kun demareita syytettiin liiasta kansainvälisyydesta ja suorastaan isänmaanpetoksesta, Hansson julisti vaalipuheessaan 1921: Ruotsi ruotsalaisille. Vaalivoitto tuli.
Tänään Ruotsi ruotsalaisille -iskulausetta huutelevat lähinnä ruotsidemokraatit. Oma maa ensin on suosittu teema monissa muissakin maissa Yhdysvalloista Unkarin ja Puolan kautta Suomeen.
On jo pitkään ollut selvää, että ruotsalainen kansankoti on vanhojen rakennusten tapaan remontin tarpeessa. Koronan hoito tökkii, ulkomaalaistaustaiset rikollisjengit terrorisoivat lähiöissä, maahanmuuttopolitiikka ei herätä yleistä luottamusta.
Remonttimies Per Albin Hansson vohki demareille kansallismielisen oikeiston sekä natsien keskeisiä ideoita ja sovelsi ne ruotsalaiseksi menestystarinaksi.
Kääntyvätkö Ruotsin valtapuolueen katseet jälleen samaan suuntaan, kun kansankotia remontoidaan. Kansan syvistä riveistä kuuluu entistä useammin ääni, jota demaritkin kuuntelevat: Ruotsi ruotsalaisille.
Ruotsidemokraattien pelko on väkevä voima.
Kansankotiin on luikertanut kiärme. Niin tapahtuu, kun kehitys pysähtyy, syntyy jotain uutta. Se on hyvää tai pahaa me valitsemme. Muutosvastarinta ei aina auta. Muutos tulee, kun on tullakseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tykkäsin tästä avauksesta 5 eri kertaa. Joka kerta minulle ilmoitettiin, tykkäys poistettu. Miten sellaisen voi poistaa mitä ei ole vielä koskaan onnistuneesti kirjattu???
Ilmoita asiaton viesti
No niin – turhaan eivät ruotsalaiset ehdottaneet 27.1.1939 Adolf Hitlerille Nobelin rauhanpalkintoa. Hitler selvitteli 31.1.1939 valtiopäivillä ”Saksan juutalaisongelman ratkaisua”, mikä ei ollut asialle eduksi.
Ilmoita asiaton viesti