Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu

Kun Petteri Orpon hallitus tekee yhteenvetoa Vilhelm Junnilan tapauksesta, pääministeri voisi aloittaa arvionsa ytimekkäästi: Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu.
Tuo poliittisissa piireissä tutuksi tullut lohkaisu on löytänyt tiensä myös uuden kirjan nimeksi (Vesa Heikkinen & Tapio Pajunen: Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu – 2000-luvun politiikan sanat päreiksi, Teos 2023). Ylen Politiikkaradion Puheet päreiksi -ohjelman kaksikko juhlistaa kirjalla ohjelmansa kymmenvuotista taivalta.
Lausahduksen keksimisestä on annettu usein kunnia keskustan entiselle kansanedustajalle Tapani Töllille. Hän onkin ansiokkaasti levittänyt fraasin ilosanomaa, vaikka ei täysin otakaan kunniaa sen keksimisestä. Joku hänen ystävistään oli käyttänyt sanontaa jo 1970-luvulla.
Radiokaksikon mielestä fraasi viehättää, koska siinä jäljitellään politiikasta tuttua puhetapaa: sanotaan asiantuntevalla rintaäänellä jotain pätevän oloista, mutta oikeastaan sanottu on konkreettiselta sisällöltään tyhjää täynnä.
Heikkisen ja Pajusen massiivinen, yli 500-sivuinen teos, on täynnä politiikan muotisanoja ja sanontoja. Sanojen kautta käsitellään laajasti politiikan ilmiöitä. Vaikka kieli muuttuu koko ajan, monet fraasit pysyvät hengissä pitkään.
Kirjaan on otettu kirjallisuudentutkija Lasse Koskelan lista puppusanoista vuodelta 2014. Lista voisi Heikkisen ja Pajusen mielestä olla heidän kirjansa otsikkosanoja:
Agenda, aidosti, aikaikkuna, finanssikriisi, globaali, haastava, haasteellinen, huippu-, innovaatio, isossa kuvassa, kansainvälinen, kilpailukyky, kriisitietoisuus, kulurakenne, kustannus, markkina, pitkässä juoksussa, rakenneuudistus, sektori, sopeuttaa, sukeltaa, tehostaa, uudistus, -vaje.
Koskela arveli, että jos osaa käyttää tätä puppusanageneraattoria, pääsee eduskuntaan, hallitukseen ja unelmatapauksessa Euroopan parlamenttiin.
Viime vuosien poliitikoista fraasikuningattaren titteli menee ex-ministeri Krista Kiurulle. Häneltä puhe ei lopu, vaikka ajatus katkeaisi.
Kirjassa on esimerkki Kiurun haastattelusta A-studiossa helmikuussa 2021. Kiuru pani parastaan, kun hän puhui suorassa lähetyksessä ”keskeisestä pihvistä, jonka edessä olemme polvillamme”.
Kyse oli maahantulijoiden pakkotestauksesta Suomen rajoilla koronan riehuessa. ”Pihvin edessä ei kai ennen ole oltu ainakaan julkisesti polvillaan”, kirjassa irvaillaan.
Kiuru on saanut paljon huomiota omintakeisella tyylillään. Häntä on pidetty surrealismin guruna ja fraasirikollisena. Alettiin puhua kiurismeista, jotka toisia ärsyttävät, joitakin huvittavat.
Esimerkkejä Kiurun kielikukkasista vuodelta 2020: alueellinen etupääty, kakunpäältäimurointi, kanat pellossa, mekaaninen juustohöylä, reunaraamit, rodeo. Lähes lyömätön kiurismi on kuitenkin pihvin edessä polvillaan.
Olen poiminut tähän blogiin vain rusinoita pullasta, jotta kirjoitus ei leviäsi kuin Jokisen eväät. Ja se pitää aina muistaa, että pelisäännöistä on pidettävä kiinni. Ei pidä rikkoa sääntöjä, koska siitä saattaisi alkaa hallitsematon kehitys, varsinainen hulabaloo.
Voi käydä niinkin, että maito ehtii kaatua, ennen kuin pelisäännöistä on kunnolla edes keskusteltu, kuten kävi Vilhelm Junnilan tapauksessa.
Heikkisen ja Pajusen kirjan valossa nykyajan politiikka on muun ohessa rusinoiden poimimista, maidon kaatumista, sanojen syömistä, karkeaa kieltä ja natsikortin heiluttamista eli aikamoista hulabaloota, kuten viime päivinä olemme nähneet.
Tuntuu, että kirjassa haetaan virheitä ja kiusataan niillä tunnettuja ihmisiä. Onko se joidenkin mielestä hauskaa?
En taida lukea sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirja yrittää vastata tällaisiin kysymyksiin: millaista on 2000-luvun politiikka, kun sitä tarkastellaan kielen kannalta, miten sanoilla vaikutetaan yhteiskunnassa, onko politiikan kieli – ja ehkä koko vallan olemus muuttunut verrattuna 1900-lukuun.
Ilmoita asiaton viesti
Kun nuoruudessani aloin seurata politiikkaa 1970-luvun lopussa, lauseet aloitettiin usein: ”Nythän on niin, että…” Tämä on tainnut jäädä pois muodista.
Ilmoita asiaton viesti
Ai kuinka hykerryttävää materiaalia, sanoisinpa jopa: mahtavaa mättöä! Fraaseja pilvin pimein ovista ja ikkunoista peräti viidelläsadalla sivulla – nyt noustaan nextille levelille. Sanotaanko näin että nähtäväksi jää, kenen laariin sataa!
Ilmoita asiaton viesti
Muistelen, että Kauko Kare kirjoitti joskus 60-luvun loppupuolella kirjan nimeltään ”Tähän on tultu”. Oli eräänlainen kekkosvastainen pamfletti.
Ilmoita asiaton viesti
Itseasiassa varsinainen. Kauko ei meinannut löytää sille kustantajaa, mutta onnistui sitten löytämään itsensä.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, oli meikäläisenkin lapsuudenkodin kirjahyllyssä.
Ilmoita asiaton viesti
Tällainenkin kirja-arvio on tullut tehtyä taannoin. Pääosassa Kauko Kare: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jormamelleri/toisinajattelijan-elamaa-kekkosen-tasavallassa/
Ilmoita asiaton viesti
Käsittämättömän upeaa vaikuttajaviestintää. Polvillaan paskassa.
Ilmoita asiaton viesti
HS otsikoi hallituksen startanneen ”syvästä päädystä”.
”Voiko vitutukseen kuolla?” on Paavo Väyrynen kysynyt, ja uutta hallitusta kokoamassa ollut Arto Luukkanen vakuuttaa ettei ”vituta”, vaikka rkp kokisi käyneensä ”syvässä päädyssä”
Ns. vaikuttajaviestintä korruptoi kansan kieltä, eikä siihen uskalleta puuttua.
Ilmoita asiaton viesti
Kiroilu – alaluokkainen köyhä kielenkäyttö – on nykyisin murheellisen yleistä jopa mediassa.
PS. Tilasin tässä blogissa esitellyn kirjan; hinta postikuluineen runsaat kolmekymppiä.
Ilmoita asiaton viesti
Entäs Li Andersson, nuori hiljan syntyneen vauvelin äiti TV-kameroiden edessä: ”Vituttaa ku pientä eläintä!”
Ilmoita asiaton viesti
Tähän(kin) on tultu.
Ilmoita asiaton viesti
Ja senkin olisi pitänyt olla noin virallisesti ”pieni orava” (kun käpy on jäässä), mutta jos on äidinkieleltään svenskatalande, niin ei kai sitä kaikkea niin tarkasti osaa…
Ilmoita asiaton viesti
Vähemmistön kieli näyttää asettuneen läntisten arvojen etuvartioasemaksi enemmistön kielen sisäpuolelle. Polvillaan pihvin äärellä.
Ilmoita asiaton viesti
Jumalaa pelätään koska sitä pelätään mitä ei tunneta, samoin moni suhtautuu ruotsinkieleen, kunnioitetaan mitä ei osata. Ns. vaikuttajaviestintä perustuu samanlaiseen ajatteluun: sotketaan ja hämmennetään, jotta kumarretaan rahajumalaa.
Viime kesänä väitin yläsavolaisten nettifoorumilla tulevaisuudessa sanottavan että jokainen on filosofi, minkä päälle ihan kohta valtakunnallinen filosofi Esa Saarinen kävi Vieremällä luennoimassa filosofiaa, ilmeisesti viimeisen kerran, koska filosofia on kuollut filosofian historiaksi, samoin kuin teologia omaksi historiakseen. Tulevaisuus on niiden jotka puhuvat selvästi ja ymmärrettävästi kansankielellä myös vitutuksesta ja pillupoliiseista. Elämä on laiffii, sanoi mäkihyppäääjä. Kysymys on elämän laadusta, eikä kirosanoista.
Ilmoita asiaton viesti
Ylipitkä vokaali Matti Nykäsen urheilijatittelissä kuvaa hypyn voittoisaa venymistä? Sama mies filosofoi yhtä sun toista, ja Matin hengessä onnistuin minäkin laatimaan aforismin: jokainen kuiva kausi päättyy lopulta auringonpaisteeseen.
Ilmoita asiaton viesti