Siperiaan ensimmäisessä luokassa
Kun olin lukenut paljon kauhukertomuksia Stalinin vankileireistä ja siitä, miten Putin kohtelee poliittisia vastustajiaan, silmiin sattui kirja Pehr Evind Svinhufvudin (1861-1944) karkotuksesta Siperiaan (Erkki Räikkönen: Svinhufvudin kertomukset Siperiasta, Otava 1928, 2007).
Ajattelin, että jo vertailun vuoksi pitää lukea Svinhufvudin elämästä Siperiassa. Miten kohdeltiin karkotuksessa Suomen suuriruhtinaskunnan itsepäistä laillisuusmiestä tsaarin aikana?
Eduskunnan ensimmäinen puhemies ja tuleva tasavallan presidentti eli Siperian karkotuksessa 1914-1917 kaikkiaan 27 kuukautta kahdessa eri paikassa.
Karkotus sinänsä oli tietysti ankara isku, mutta kun lukee Svinhufvudin kertomuksia, karkotus alkaa tuntua melkein lomamatkalta.
Svinhufvud seurueineen lähti Pietarista kohti Siperiaa junalla komeasti ensimmäisessä luokassa. Seurueeseen kuuluivat vaimo Ellen, suomalainen saattaja sekä kaksi vartijaa. Kaikkien liput maksoi karkotettu itse.
Matkan rankin osuus alkoi viikon junamatkan jälkeen Tomskista hevoskyydillä pieneen Tymskojen kylään. Rekiretki kesti viikon verran.
Kolmella hevosvaljakolla mentiin. Yhdessä reessä istui Svinhufvud vaimonsa kanssa, toisessa saattomiehet ja kolmannessa tavarat. Kyyti oli kylmää alkutalven pakkasissa. Kerran Svinhufvud suistui hankeen, mutta siitäkin selvittiin.
Perillä Svinhufvud vuokrasi asunnokseen kylän suurimman puurakennuksen toisesta kerroksesta kaksi huonetta – ison salin, jossa oli kuusi ikkunaa ja pienemmän ”sänkykamarin”, jossa oli kolme ikkunaa.
Svinhufvud kertoo: ”Elämä siellä rupesi luistamaan koko lailla. Ihmiset olivat hyvin ystävällisiä meitä kohtaan… Kyläläiset kohtelivat tulokasta aivankuin herraa.”
Päiväjärjestykseen kuului aluksi venäjän opiskelua ja balalaikan soittoa, jota Ellen-vaimo opiskeli paikallisen opettajan puolison opastuksella. Ellen lähti muutaman viikon jälkeen takaisin Suomeen, mutta kävi karkotusaikana vielä kaksi kertaa tapaamassa miestään Siperiassa.
Svinhufvud oli ensin Tymskojessa, sitten Kolovanissa. Kummassakin paikassa hän kertoi viihtyneensä hyvin. Seurustelu paikallisten ja muiden karkotettujen välillä oli tiivistä.
Viranomaiset valvoivat muodollisesti myös Svinhufvudia ja utelivat joskus, aikoiko hän karata. Svinhufvud torjui epäilyt: ”Sitä paitsi käytän karkotusta levätäkseni. Täällä on erittäin mukavaa olla, ja minä hiihtelen paljon ympäristössä ja lueskelen kovasti.”
Svinhufvud uusine ystävineen teki retkiä, harrasti metsästystä ja kalastusta sekä tarkkaili luonnon komeutta: ”Se oli lepoa ilman edesvastuuta. Ei ollut oikeastaan muuta surua kuin että sota kävi hitaasti ja venäläiset eivät saaneet tarpeeksi selkäänsä.”
Siperian kylmät talvet ja kuumat kesät karkotettu kesti hyvin. Svinhufvud raportoi Räikköselle, että lepo teki hyvää, hermot pääsivät tasapainoon ja terveys parani silminnähtävästi.
Svinhufvud ryhtyi erään saksalaisen karkotetun kanssa jopa maanviljelijäksi. Miehet ostivat hevosen ja vuokrasivat maata alkutalvesta 1916. Sadosta ei tullut kummoinen, mutta puuhastelua riitti.
Vapaus koitti maaliskuussa 1917. Tsaari luopui vallasta, Svinhufvudin Siperiaan lähettänyt kenraalikuvernööri Seyn otettiin kiinni Helsingissä ja lähetettiin Pietariin.
Kirjan mukaan Svinhufvud marssi Siperiassa poliisikamarille ja ilmoitti: ”Hyvät herrat, se, joka minut tänne lähetti, on vangittu. Nyt minä lähden takaisin kotiin!”
Kyllä Siperia opettaa vaikka presidentiksi. Navalnyin presidenttikauden alkua odotellessa…
Ilmoita asiaton viesti
Navanyilla taitaa olla Siperiassa paljon ankeammat olot kuin Svinhufvudilla oli.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Svinhufvudin karkotukseen oli jonkinlainen peruste, Navalnyi on vangittu pelkästään sen vuoksi, että Putin on niin päättänyt. Eli, ei mitään järjellistä oikeudellista syytä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannata puhua Navalnyista tässä yhteydessä.
Svinhufvudin kohdalla kyse oli karkoituksesta. Putinin aikana ihmisiä vangitaan, kaksi täysin eri asiaa,
Svinhufvudin karkoituksen syy oli toisen sortokauden laittomuuksien vastustaminen.
Paradoksaalista aiheeseen liittyen: Putinin ajan sotarikoksista epäillyn venäläisen Voislav Tordenin avustaja on esittänyt Venäjän valtiollisen uutistoimisto Ria Novostin haastattelussa väitteen Tordenin ankarusta vankeusoloista Suomessa.
Torden vangittiin joulukuussa Helsingin käräjäoikeudessa epäiltynä vuosina 2014–2015 tapahtuneista törkeästä sotarikoksesta ja sotarikoksesta Ukrainassa. Hänet passitettiin tutkintavankeuteen Vantaan vankilaan. (HS).
Em. panee miettimään, että onko kaikki mitä venäläinen sanoo, valetta vai perustuuko suhteellisuudentajun puute täydelliseen tietämättömyyteen oman maansa realismista.
Ilmoita asiaton viesti
Rouva Svinhufvud oli tarmokas nainen ja rohkea, kun uskalsi lähteä miehensä mukana tuolle matkalle.
Nykyisiin Suomen johtaviin poliitikkoihin verrattuna, tuomari Svinhufvud, josta tuli presidentti vasta paljon myöhemmin Relanderin jälkeen, teki paljon Suomen itsenäisyyden puolesta ensin (1) kansanedustajana tsaarin vallan aikana, (2) virassaan esimerkillisesti toimivana tuomarina ja (3) kansalaissodan aikana onnistuessaan pakenemaan Helsingistä Saksaan tuon sodan sytyttyä.
Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta luettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Noina aikoina sekä karkoitukset että sodankäynti oli sivistyneempää. Tai saattoivat olla.
Yksi keino maailmantilanteen vakauttamiseen voisikin olla vaatia sotimiseen sääntöjä.
Niin hullulta kuin se ehkä kuulostaakin, voi sotiessakin parhaimmillaan kunnioittaa ihmisoikeuksia!
Ilmoita asiaton viesti
Leninkin matkusti karkoituspaikalleen Siperiaan ensimmäisessä luokassa.
Tämä tieto on muistaakseni Solzhenitsyn kirjassa ”Vankileirien saaristo”.
Ilmoita asiaton viesti
Lenin kirjoitteli karkotuksessa poliittisia pamflettejaan, ja hänellä oli oikein palvelija. Lenin jopa metsästeli ilokseen.
Stalin pakeni, lähti tuosta vaan livohkaan, pari kertaa hienosti hevos- ja junakyydillä. Näin vaikeaa oli tsaarien ajan karkotuksissa!?
Ilmoita asiaton viesti
Tätähän jankutetaan aivan työkseen, että tsaarien aikaisissa (rangaistus)karkotuksissa, myös etnisiä karkotuksia oli, oli hirvittävät olot, kun halutaan puolustella stalinilaisia helvetin esikartanoita.
Toki rikosvangeilla eivät olot olleet tuolloin häävit, mutta poliittisilla aivan kelvolliset, kuten kirjaesittelykin osoittaa.
Neuvostoliiton Gulagissa oli aivan päinvastoin. Rikosvangit olivat siellä ”kuninkaita”. Ja kun rangaistus oli poliittisella vangilla loppuun kulunut mätkäistiin päälle lisätuomio, tai karkotus vankeudenomaisiin oloihin Siperian korpiin. Kotiseudulle ei päästetty.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Dostojevski kuvaa aika rankasti tavallisten vankien oloja tsaarin ajan karkotuksissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Muistelmia kuolleesta talosta”
Olivat kai rikosvankeja, ei poliittisia. Kirjan eräässä esittelyssä todetaan: Tarinan kertoja, tilanomistaja Gorjantshikov tuomitaan vaimonsa murhasta kymmenen vuoden pakkotyöhön Siperiaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Herra on herra helvetissäkin !”
Sulo Wuolijoki vankileirillä.
Ilmoita asiaton viesti