Sofi Oksanen ja Putinin sota naisia vastaan

Sofi Oksasen uusi esseekirja on paikoin järisyttävää luettavaa (Samaan virtaan – Putinin sota naisia vastaan, Like 2023). Pääosissa ovat Vladimir Putin, naiset, Venäjä ja Ukrainan sota.

Mitä Katariina Suuren Venäjä 1700-luvulla ja Stalinin Neuvostoliitto 1900-luvulla, sitä Putinin Venäjä 2000-luvulla. Historia on verinen ja julma.

Lännessä on ollut vaikea ymmärtää Venäjän raakoja sotarikoksia Ukrainassa. Ne ovat kuitenkin Oksasen mielestä luontevaa jatkoa Venäjän tavalle toimia.

”Se, mikä lännestä käsin katsottuna näyttää irrationaaliselta, brutaalilta, joltakin mitä ei voi ymmärtää järjellä eikä sydämellä, on Moskovan näkökulmasta rationaalista toimintaa.”

Ja mitä Venäjä tekee: se pommittaa synnytyssairaaloita, kiduttaa opettajia, rääkkää sotavankeja ja raiskaa siviilejä lapsista eläkeläisiin.

Oksanen kertoo kylmääviä esimerkkejä siitä, miten luontevasti Venäjällä suhtaudutaan sotarikoksiin.

Keväällä 2022 Venäjän armeijan 27-vuotias sotilas Roman Bykovski soittaa rintamalta vaimolleen. Siepatusta puhelusta käy ilmi, että vaimo antaa miehelleen luvan raiskata ukrainalaisia naisia, kunhan mies käyttäisi kondomia.

Kaliningradilainen Tatjana Solovjova taas keskustelee rintamalla olevan poikansa kanssa erilaisista kidutusmuodoista. Äiti ja poika pitävät hyvänä keinona uhrin peräaukkoon työnnettävää rautaputkea. Sen sisään pujotetaan piikkilankaa, joka jää peräaukkoon, kun putki vedetään pois.

Oksanen kirjoittaa: ”Poika myönsi äidilleen pitävänsä kiduttamisesta. Tatjana arveli, että hän nauttisi siitä myös itse, jos olisi päätynyt samoihin tehtäviin kuin poikansa. Tatjanan mukaan ukrainalaiset eivät ole ihmisiä.”

Ilman kotirintaman tukea sotarikokset eivät olisi mahdollisia. Sotilaiden on oltava varmoja siitä, että he ovat tervetulleita takaisin kotiin, mieluiten sankareina.

Oksanen on sitä mieltä, että Venäjä on tehnyt misogyniasta, naisvihasta, valtansa keskeisen työkalun. Johtajasta taas on rakennettu maskuliininen macho-mies, joka esittelee paljasta yläruumistaan, esiintyy judomestarina, pelaa jääkiekkoa, ratsastaa, sukeltaa, lentää, komentaa sota-alusta, ampuu tainnutusnuolen tiikeriin…

Paidattoman Putinin pullistelu herätti huomiota ja hilpeyttä, mutta Oksasen mielestä kiinnostavampaa on se, mitä kuvista puuttuu: Putinin perhe. Ei vaimoa, ei lapsia, ei naisystäviä, ei lasten äitejä.

Vaikka perhe ja puoliso puuttuvat kuvista, Putinin julkisesta roolista ei naisia puutu. Usein häntä on ympäröinyt seksuaalisesti vetovoimaisten naisten kuoro.

Naisjärjestöjen naiset ovat leiponeet Putinille syntymäpäiväkakkuja ja pursotelleet vihjailevasti kermavaahtoa suuhunsa. On tehty bikinivideoita ja julkaistu syntymäpäivän kunniaksi kalenteri, jossa opiskelijat esiintyvät alusvaatteissa.

Puhekuplissa lähetettiin terveisiä Putinille: ”Sammutitte metsäpalot, mutta minä olen yhä liekeissä.”

Venäjän prostituoituja Putin on ylistänyt maailman parhaiksi. Israelissa hän kehui vuonna 2006 raiskauksesta syytettynä olleen presidentti Moshe Katsavin tekoja: ”Hän yllätti meidät kaikki – me kadehdimme häntä.”

Venäjällä Putin on roolimalli ja näyttää esimerkkiä alamaisilleen. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Ja tässä on ongelman ydin: Venäjä ei ole koskaan käynyt läpi imperialistista menneisyyttään. Venäjä on täysi vastakohta Saksalle, joka on tehnyt tilit selväksi historiansa kanssa. Venäjällä julmuuksia ihannoidaan imperialismin hengessä.

Sotarikoksista Venäjää ei ole rangaistu koskaan. Rankaisemattomuuden perinne tekee sotarikokset Oksasen mielestä mahdollisiksi tänäkin päivänä.

Se perinne pitäisi katkaista. Muuten mikään ei muutu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu