Sorsan KGB-suhteet herättävät kysymyksiä

Professori Henrik Meinander sai keväällä 2017 tehtävän, josta ei voinut kieltäytyä. Sdp-veteraani Ulf Sundqvist soitti ja kysyi, voisiko Meinander kirjoittaa Kalevi Sorsan (1930-2004) elämäkerran.
Juuri julkaistu elämäkerta (Kansakunnan kakkonen – Kalevi Sorsan poliittinen toiminta 1969-1993, Otava) on valmistunut Sorsan pitkäaikaisten puoluetoverien valvovien silmien alla. Sundqvist ja Jaakko Kalela ovat ”tarkastaneet ja korjanneet kärsivällisesti käsikirjoituksen”.
Meinander on yrittänyt löytää tasapainon ”empaattisen ymmärryksen ja kriittisen etäisyyden” välillä. Kun ottaa huomioon lähtökohdat, hän saa puhtaat paperit, vaikka joutuukin joissakin asioissa taiteilemaan kieli keskellä suuta.
Eniten taiteilu näkyy, kun Meinander kirjoittaa Sorsan yhteyksistä Neuvostoliittoon ja KGB:hen. Ne yritetään selittää parhain päin mainitsemalla joka käänteessä, että syntisiä olivat muutkin ja erityisesti Kekkonen:
”On totta, että Sorsan KGB-yhteydet olivat melkein yhtä luottamuksellisia kuin Kekkosen.”
KGB-suhteista kirja herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Sorsan kahdestaan käymistä keskusteluista tärkeimpien ”kotiryssiensä” kanssa ei Meinanderin mukaan ole säilynyt mitään raportteja, joten paljon jää epäsuorien päätelmien varaan.
”Jos Ruotsissa johtavan poliitikon tai korkean virkamiehen todettiin tapaavan säännöllisesti KGB-agenttia ilman mitään tarkkaa jälkiraportointia, hänen uransa olisi päättynyt.”
Sorsa itse kuvasi muistelmissaan seurusteluaan kotiryssien kanssa lähinnä mukavina rupatteluina ja illallisina. Meinander kumoaa kaunistellun version. Sorsa hyödynsi KGB-suhteita sekä omaksi että puolueensa eduksi.
Meinander siteeraa Sorsaa, jonka mukaan Sdp ei hänen aikanaan koskaan käyttänyt ”ulkopoliittisia kosketuksiaan sisäpoliittiseen tarkoitukseen”. Sorsa viittasi myös Sdp:n johdon ohjeisiin, joiden mukaan kaikista ”poliittista painoa omaavista keskusteluista” oli raportoitava puolueen johdolle.
Henrik Meinander: ”Ensimmäinen väite ei pitänyt paikkaansa eikä raportoinnissakaan näyttänyt Sorsan aikana syntyneen mitään dokumentoitua käytäntöä, miten puoluejohdossa jaettiin tietoja käydyistä keskusteluista KGB-yhteyksien kanssa.”
Konkreettinen esimerkki KGB:n kytkeytymisestä Sdp:n sisäpoliittisiin valtakuvioihin on Holkerin hallituksen synty vuonna 1987. Meinander kirjoittaa, että Koivisto ja Sorsa runnoivat yhteistuumin läpi sinipunaisen hallituksen ja informoivat KGB:n Karasevia tästä etukäteen.
Samasta asiasta kirjoittaa Alpo Rusi uudessa kirjassaan Kremlin kortti, jossa hän kuvaa suorasukaisesti, miten demarit ja KGB pohjustivat Tehtaankadulla Holkerin hallitusta. Porvarihallitusta juoninut Paavo Väyrynen sysättiin paitsioon KGB:n tuella.
Meinanderin mukaan Sorsaa alettiin ulkomaisissa veljespuolueissa pitää liian Moskova-myöntyväisenä sosialidemokraattina. Häntä luonnehdittiin jopa KGB-agentiksi, joskin ”useimmat luonnehdinnat perustuivat hatariin lähteisiin”.
Sorsan pitkään ylläpitämät yhteydet KGB:hen loivat kirjan mukaan väistämättä käytäntöjä, jotka johtivat siihen, että oli vaikea erottaa Sorsan henkilökohtaista ja Suomen etua toisistaan.
Kalevi Sorsa johti demareita 12 vuotta, toimi kymmenen vuotta pääministerinä ja kolme vuotta ulkoministerinä, mutta ei noussut tasavallan presidentiksi.
On kohtalon ivaa, että aikoinaan Sorsan valtaa pönkittäneet idänsuhteet koituivat hänen poliittiseksi kohtalokseen.
Neuvostoliiton romahdus nakersi Sorsan poliittista pääomaa eikä hän päässyt demarien presidenttiehdokkaaksi 1994. Takaa tuli Martti Ahtisaari, ”safaridiplomaatti”, joka ei ollut ehtinyt hankkia mainitsemisen arvoisia KGB-yhteyksiä.
Meinanderin teos on hyvä alku Sorsa-tutkimukselle. On kuitenkin selvää, ettei se jää viimeiseksi sanaksi Kalevi Sorsan vaikuttavasta urasta, kun hänen arkistonsa nyt avautuvat muillekin tutkijoille.
Nyt luulisi Paavo Väyrysen sormien syyhyävän tekemään paluuta Usarin blogiin. Uutta materiaalia demareiden suhmuroinnista, vieläpä 1980-luvulta – siinäpä olisi lysti piehtaroida!
”Safaridiplomaatti” on kutkuttava määritelmä Martti Ahtisaaresta, ja hänen ilmestymisensä presidenttikilpaan aivan ainutlaatuinen prosessi. Mikä ihme sai sosialidemokraatit avaamaan puolueen ehdokasasettelun kaikelle kansalle? Muistan käyneeni Ruokolahden kunnantoimistoon (jo paikan valinta antaa vähintään puolivirallisen vaikutelman) perustetussa äänestyspisteessä kannattamassa ”ei-Sorsaa”, ja saman tempun teki moni muukin kautta maan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota ehdokasasettelua on ”puoli maailmaa” ihmetellyt. Minkälainen järjenjuoksu siinä oli demareilla takana? Todistella jo tässä vaiheessa Sorsan ylivertaisuus poliitikkona ja ehdokkaana koko Suomen kansan julkituomana? No, pieleen meni ja pahasti!
Ilmoita asiaton viesti
Uskoivatko demarit Sorsan voittavan? Vai oliko ajatuksena päinvastoin, että Sorsalla ei olisi mahdollisuuksia lopullisessa vaalissa?
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisesti osa uskoi, osa ei. Varmaan pelissä oli ihmisillä monenlaisia motiiveja.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys: ”Uskoivatko demarit Sorsan voittavan? Vai oliko ajatuksena päinvastoin, että Sorsalla ei olisi mahdollisuuksia lopullisessa vaalissa?”
Vastaus: ”Todennäköisesti osa uskoi, osa ei. Varmaan pelissä oli ihmisillä monenlaisia motiiveja.”
Mitenkäs tulikin Savo ja savolaiset mieleen – vaikka blogistin juuret taivat johtaa Pohojanmaan lakeuksille. ((
Ilmoita asiaton viesti
”Demarit” tarkoittanee tässä yhteydessä samaa kuin useinmainittu ”puolue-eliitti”. Oheisessa uutispätkässä viiden minuutin kohdasta eteenpäin Tarmo Ropponen käsittelee Sorsan kohtaloa esivaalissa. Melkein käy sääliksi, mutta kaikki eivät voi voittaa.
https://areena.yle.fi/1-50093617
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen pätkä! Haastattelija kysyi Ahtisaarelta, tuleeko toisella kierroksella vastaan Ilaskivi vai Väyrynen…
Ilmoita asiaton viesti
”… Ilaskivi vai Väyrynen…”
– ja Ahtisaari poliittisesti kokemattomana henkilönä vieläpä lähti mukaan ajatusleikkiin. Kokeneempi konkari olisi vastannut ”käydäänpä ykköskierros ensin” tahi ”kansa päättää ketkä jatkavat finaaliin”.
PS. Tarvitsin hetken mietinnän, ennen kuin muistin Elisabet Rehnin nimen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta länkien teosta koriskentällä tuli mieleen: Ahtisaari oli kotimaassa käymässä ja oli tullut puheita liikkuvuudesta, siis rajoituksista ym, ja taustaryhmässä keksittiin, että pitäisi saada jotain sporttista, äkkiä. Joku muisti että nuorena Mara pelasi koirsta. Niinpä Oulun aluetoimitukseen YLEle viesti että otetaanpa vähän kuvaa koriskentältä; kuvaus silloin ja silloin Ahtisaaren tiukanaikataulun puiteissa. Ajatus tietysti lähti siitä, että ”omat” hoitaa kuvauksen. Mutta ”oma” oli jossain toisaalla kiinni ja niin sinne meni kepulainen toimittaja, joka pisti vielä kai NMKY:n etevän pelurin asialle. Näin saatiin filmille länget! – Ei se aina mene niinkuin suunnitellaan.
Ilmoita asiaton viesti
No ei tästä ole kahta sanaa. Kukaan ei uskonut Sorsan mahdollisuuksiin varsinaisissa vaaleissa. Itse äänestin puolueen jäsenenä Ahtisaarta kolme kertaa: ensin Sorsaa, sitten Väyrystä ja lopulta Rehniä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, olinhan siellä minäkin. Siis kaikille avoimissa esivaaleissa, toimitsijana, … ja kun sitä kansaa lappasi oven täydeltä. Ihan koskaan Ruusukontilla käymättömiä, ja eritoten heitä. Ihan suoraan moni (lue: usea) sanoi tulevansa suoraan Hämeenkyröstä tai mistä kukin tulikin ja äänestäneensä siellä Ahtisaarta.
Tämähän oli siis ultramodernismin aikaa, avoimuuden aikaa, savolaista aikaa. Lasse hänet keksi, siis virallisesti, joskin minäkin olin kyllä ollut paikoilla kun nimi M. A. vilahteli puheissa, mutta tarvittiin antisorsalainen movement joka teki sanoista totta.
Muistan muuten Sorsan kampanja-avauksen Sampolassa, Tampereella nääs. Olin tullut paikalle tapojeni vastaisesti jo aikoja sitten, ajatellen, että tokihan mokoma sali täyteen nyt tulee, mutta paskan marjat. Sehän jäi vajaille. Ja kun Sorsa kuulutettiin esiin, hän tuli rinta pystyssä raput laattialle ja oli kompastua kummaan korokkeeseen. Mieleeni tuli Tuntemattomasti kapteeni Kaarna joka paloaukealla kompastuu puunjuureen. Näinköhän? muistan ajatelleeni, paha enne.
Olin paikassa, jossa kuulin Ylen tomittajan ja kuvaajan pienen kinan: kuvaaja halusi pärryyttää filmiä ilmeisesti ”historiallisen tilanteen” edellyttämällä tavalla, mutta toimittaja suhisi, ettei tästä tule kun pätkä uutisin, ja on niin v…maista kelata niitä ulos meneviä otoksia kolmetrien mittaisesta kelasta.. Kaikkea sitä kuulee kun on paikalla..
Ilmoita asiaton viesti
Lupaan tarkistaa mitä Meinander kirjoittaa Sorsan puolisosta ja heidän yhteisistä Pariisin vuosista.
Fyyrin kahvilan pöydässä luin alkuviikosta Kotiliesi-lehdestä oululaisen ministeri Tytti Tuppuraisen miessuhteesta eduskunnan oululaiseen hallintojohtajaan. Edellisellä kerralla luin Björn Wahlroosin kirjasta hänen tavanneen tulevan vaimonsa, eteläsavolaisen kirkkoherran tyttären Kansallismuseon ratikkapysäkillä.
Mauno Koivisto bongasi Tellervon, punkalaitumelaisen maanviljelijä Kankaanrannan tyttären, Turussa kadulta; Lasse Lehtinen nai vaimon Björn Wahlroosin kaveripiiristä. Martta-liikettä kaikki! Eräänlaista säätylåisyyttä. Annika Saarikko, Katri Kulmuni jne, tiedetään miten heitä kohdellaan politiikassa.
Tunnetuin tapaus lienee UKK:n Taneli-pojan sotkeutuminen K-A Fagerholmin Brita-tyttären Rooma-himoihin!
Ilmoita asiaton viesti
”Kalevi Sorsa tutustui tulevaan vaimoonsa Irene Lääkäriin Helsingin Oulunkylän bussipysäkillä syystalvella 1952 ja rakastui häneen oitis.”
Suora lainaus prof. Meinanderin teoksesta. Tarina ei kerro, syttyikö rakkaus ihan heti ”oitis” bussipysäkillä, mutta pian kuitenkin – ja oli hämmentävän kestävää laatua.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, en siis epäillyt turhaan. Viime päivien parasta lukemista on tarjonnut Sääty -osasto wikipediassa. Säätyläisnaisiakin pidettiin ilman mitään asemaa parempana kansana, sieltä tätä nykyistä naisvillitystä historioitsijat ammentavat.
Ilmoita asiaton viesti
Taustaksi Ideapaperi Heikki Rönkkö 4.10.2021 HS:n pyyntöön vinkkejä yleisöltä:
”En ole toimittaja enkä tiedä olenko oikealla asialla kirjoittaessani teille, mutta ajankohtainen olen ainakin. Kirjastot ovat olleet pienestä pitäen kotini, nykyisin Kirkkonummen uusi Fyyri. Eero Heinäluoma olisi ollut siellä lauantaina tavattavissa, mutta minä pyöräilin Helsingissä. Ministeri Sanna Marin kävi Kirkkonummella kertomassa kansalle hallituksen tavoitteista joita ratikalla Oodi-kirjastoon saapunut pääministeri Antti Rinne oli esitellyt medialle.
Julkaisin vuonna 2010 ensimmäisen kirjani “Ole se muutos jota etsit” (Book on Demand). Haluaisin tutkia mikä vaikutus kirjan Iisalmen Sanomissa ja Miilu-lehdessä saamalla myönteisellä huomiolla oli valtakunnan tason tapahtumiin noina vuosina EK:n alkaessa etsiä lehti-ilmoituksella johtajaa tulkitsemaan ajan ilmiöitä, palkaten Matti Apusen. Samoihin aikoihin Mikael Pentikäinen nimitettiin HS:n päätoimittajaksi ja Mikael Jungner YLE:n toimitusjohtajaksi.
Vuonna 2015 julkaisemani toisen kirjani “Rooma opettaa” häpeämättömän kotiseutuhenkiseksi julistautuva Sonkajärven paikallislehti Miilu ohitti äänettömästi kuten kaikki muukin media. Kirjassa mainitaan eräs kuvankaunis moskovalainen opiskelijatarystäväni. Ei sitten sopinut suomalaiselle miehelle. Kaksikin piispaa oli hätistelemässä. Oli YK:n työpaikalla Roomassa varoiteltu palaamasta Suomeen jota kaikki eivät pidä normaalina sivistysvaltiona. Koulittiinko Sanna Marin tyhjästä muutamassa vuodesta huipulle? Minkälaista ihmiskäsitystä meille tarjotaan? Eikö ihminen olekaan kaikki, esineellistetty kappale vain, tuotannon numero.”
Obs! Viime lauantaina Kirkkonummen torin syyspäivillä oli Kirkkonummen Sanomien kuvissa ainakin Anders Adlercreutz, Ben Zyskowicz, Hjallis Harkimo, Riikka Pakarinen, Timo Harakka ja perussuomalaisia, Riikka Purra on paikkakunnalta kuten myös Adlercreutz.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki tuon ajan johtavat poliitikot olivat yhteydessä KGB:hen, ja olivat sen johdateltavissa.
Tehtaankadulla Neuvostoliiton suurlähetystössä ramppasi suomalaisia poliitikkoja aivan liian kanssa henkilökunnan harmiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Niklas Herlin perusti tämän foorumin, odotukset olivat korkealla. Minäkin odotin kuin kuuta taivaalle. Mitä sitten reilussa kymmenessä vuodessa on saatu? Kavahdan Uuden Suomen nimeä sen verran historian raskaan taakan vuoksi etten ole koskaan yrittänytkään omaa blogia, vaan olen tyytynyt kommentoimaan, joskin aina omalla nimellä.
Eipä ole paljon syntynyt, onneksi on FB, siellä sentään tuikkii ja välähtelee. Näissä voi valehdella vaikka Göbbelsin mitalla. Muuan riehui ”kalsarimurhaajan” paljastajana, Venäjällä. Pjangjongin ylistäjän mukana lienevät vaienneet.
Enää en usko näistä mitään syntyvän. Voihan sitä yrittää korvata Porvoon mitan Göbbelsin mitalla. Italialaisen kulttuurihegemmoninan kriitikot kehottivat löytämään kansan omasta kielestä sanat historian taakan korruptoimien, esim. Jumalan, sanoja sijalle. Ilmiöt ovat universaaleja, ilmentymät paikallisia.
Ilmoita asiaton viesti
Tanssii poliitikkojen kanssa. Virtahepo olohuoneessa.
Tässä nyt kynänjälkenä näkyy blogistin mentaalinen tanssi. Suomen poliitikkoja ”häiritsee” jokin suuri ja tuntematon – näkymätön – asia Suomessa. Tehdään kauniita piruettikäännöksiä, väistöliikkeitä, paikalta pakenemisia, nopeita käännöksiä – urheasti kaikki tanssii. Olen vallan ihaillut vuosikausien ajan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa. Kunnes en enää voinut. Suomalaisten on tarkoitus oppia sivistyneitä eurooppalaisia käytöstapoja. Ja kuinkas kävikään. Mikä meillä on pyrkimässä piilosta esille, kun tanssitaituruutta pyrkivätkin esittämään miehet keskenään kuin urheilussa. Käytöstavat heitetäänkin syrjään. Paritanssiin, mistä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa on kysymys, kuuluu mies ja nainen parina. Ei ole muuta sivistystä.
Nyt politiikassa pelataan kuin heitä ei olisikaan olemassa – vanhaa aatelistoa. Menneisyyttä on kiire selittää siten, että suurta näkymätöntä ei olisi olemassakaan. Pyörähdellään taitavasti, jotta ei nähtäisikään.
Suosittelen ihmettelemään kirjaani Kristillinen filosofia – se tosiaan on olemassa. Vaaleanpunainen kansi. (Mediapinta Tarja Kaltiomaa 2022).
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä meidän syntyperäinen, ei kun Marttojen meihin iskostama, Tukholma syndrooma kaiken kestää, uhraudumme mahdollisuuksien mukaan ja sillehän ei löydy rajoja.
Ilmoita asiaton viesti
Oman sukupolveni demareissa oli opiskeluaikana enemmän tuomiojalaisia kuin sorsalaisia. Ei Sorsan päivänpoliittisessa talouslinjassa juurikaan ongelmia nähty, mutta hänen pohjaton kekkoslaisuutensa ja prinsessanherkkyytensä oli vähän luotaantyöntävää.
Tuomiojahan ei suostunut asettumaan Kekkosen valitsijamiesehdokkaaksi vuonna 1978. Koivisto olisi ilman muuta valittu jo silloin, jos puolue ei olisi hännystellyt Kekkosta vielä kerran.
Sorsa oli Paasikiven-Kekkosen -linjalla myös pyrkimyksessään kontrolloida tiedotusvälineitä. Hän halusi jakaa potkuja Ylen toimittajille ja onnistuikin jakamaan potkuja Demarin toimittajille.
Ilmoita asiaton viesti
Simppa tulee ainakin mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, moni yllättyi siitä, että Aimo Kairamo of all people rupesi päätoimittajana puoluejohtajan pikku apulaiseksi. Ehkä hänellä oli toisaalta tiedossa, että Simppa kyllä saa töitä Suomen Kuvalehdestä.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Simpalla ollut SK:ssa enemmän lukijoita kuin Sosialidemokraatissa? ja palkka ainakin kohdallaan..
Olen keskustellut Aimon kanssa tämän asian halki Helsingissä. Tilanne jota varten suomen kielessä on ilmaisu pakkorako. Sellaista se on – elämä. Jos en minä, niin sitten joku toinen – ja mitä ilmeisemmin aika paljon huonompi… Kairamo oli Suomen paras poliittinen debatööri, terävä, ärsyttävä, osuva. Ja tunsi historiaa, jota moni muu ei.
Ilmoita asiaton viesti
Näilläkin palstoilla on ollut pakko yrittää kertoa nuoremmille sellaisesta ilmiöstä kuin ETYK. Vuosina 1972–75 Suomessa tapahtui kyseisen jumalan palvomiseksi aika käsittämättömiäkin juttuja 🙂
Ilmoita asiaton viesti