Suomalaiset suomettivat itse itsensä

Professori Antero Holmilan uuden kirjan pääteema, suorastaan punainen lanka, on suomettuminen (Suomalaisten kylmä sota, Atena 2023). Teos perustuu suurelta osin suomalaisten muistoihin ja kokemuksiin.

Suomettumisen suurin syypää ei ollut Holmilan mukaan suinkaan Moskovan painostus, vaan suomalaisten kollektiivinen itsepetos, jota ei ole purettu vieläkään.

Suomettuminen oli siis ennen kaikkea sisäsyntyinen ilmiö. Suomalaiset tekivät sen itse. Mitä johtajat edellä, sitä kansa perässä, vaikka Max Jakobson oli sitä mieltä, ettei kansa suomettunut, vain kansakunnan valiot.

Neuvostoliitto kyllä painosti ja uhkaili, välillä brutaalistikin, niin Paasikiven kuin Kekkosen aikana, mutta suomettumisen ydin oli suomalaisten itsensä luoma poliittinen kulttuuri. Sen tuloksena maasta tuli 1970- ja 1980-luvuilla ”Brežnevin henkinen puolisiirtomaa”.

Holmilan mielestä rationaaliselta pohjalta on mahdoton selittää kylmän sodan vuosia. Järjellä on erityisen vaikea selittää suomettumista.

Tunteet ne on järkimiehilläkin. Kekkosta pidettiin yleensä kylmähermoisena ja taitavana pelurina, jonka realismia ja käytännönläheistä toimintaa ylistettiin, eikä vähiten kansan parissa, kuten Holmila toteaa.

Kekkonen oli myös tunneihminen: kirjan mukaan sekä äkkipikainen että pitkävihainen. Hänen toimintaansa ohjasi ”milloin pelko, milloin kateus, milloin ylimielisyys, milloin luottamus…”

Kekkonen pelkäsi Neuvostoliittoa, mutta siinä hän ei ollut yksin. Luottamus ja ystävyys olivat pintavaahtoa, sillä suomalaisten päällimmäiset tunteet Moskovaan päin olivat epäluulo ja pelko.

Poliittinen eliitti Paasikivestä alkaen moitti Suomen kansaa tyhmäksi, joka ei ymmärrä ulkopolitiikasta mitään. Holmilalla on asiaan toisenlainen näkökulma:

”Vaikka kansan ulkopoliittista tyhmyyttä suomittiin sekä Helsingin kabineteissa että Moskovassa, tosiasiassa sen historiasta kumpuava epäluulo Neuvostoliittoa kohtaan oli viime kädessä lukko, joka esti vielä syvemmän kumarruksen Moskovan suuntaan.”

Suomettuminen ja tunteet löivät veljenkättä myös silloin, kun kokoomus pidettiin pitkässä hallituspaitsiossa ja kun Kekkonen valittiin presidentiksi poikkeuslailla 1974.

Holmilan mielestä Neuvostoliittoa enemmän kokoomuksen hallituskelpoisuuden esteenä oli Kekkonen, joka loukkaantui kokoomuslaisille verisesti 1956, kun he äänestivät Fagerholmia presidentiksi. Urkki uhosi Ilmari Turjalle, ettei anna koskaan kokoomukselle anteeksi.

Pohjimmiltaan kyse oli Kekkosen tunteista myös silloin, kun hän valitutti itsensä poikkeuslailla presidentiksi 1974. Holmila muistuttaa, ettei maassa ollut mitään valtakunnallista kriisiä tai hätätilaa.

Kylmän sodan konkreettisen jakolinjan tavalliset suomalaiset kokivat itärajalla turisteina. Ristiriita virallisen liturgian ja todellisuuden välillä oli suuri.

Liturgian mukaan raja oli tuhat kilometriä luottamusta, ystävyyttä ja yhteistyötä. Turisteja kohdeltiin tullissa kuitenkin kuin rikollisia: tavarat pengottiin, etsittiin kiellettyjä aineita ja maahantulon motiiveja tivattiin. Hymyillä ei saanut eikä varsinkaan nauraa.

Monen viattoman neuvostoystävän silmät avautuivat. Ja tällaista maata minä olen ihannoinut, sanoi eräskin haastateltava, ja lopetti ihannoimisensa siihen paikkaan.

Kaikki eivät uskoaan menettäneet. Holmila lainaa aikalaiskaskua, jossa kysytään, mitä eroa on kommunistilla ja uskovaisella. Vastaus: Uskovainen uskoo, vaikka ei näe. Kommunisti uskoo, vaikka näkee.

Suomalaisten kylmä sota sisältää tuoreita näkökulmia vanhoihin asioihin. En muista, että tunteiden vaikutusta esimerkiksi Kekkosen politiikkaan olisi analysoitu niin kuin Holmila tekee.

Kaikki tekevät virheitä, myös professorit. Kun Holmila kirjoittaa opetusministeriön sosiaalidemokraattisesta kansliapäälliköstä Jaakko Nummenmaasta, on nostettava keltainen kortti kaksoisvirheen takia.

Legendaarinen, hiljattain kuollut kansliapäällikö oli nimeltään Jaakko Numminen, eikä hän ollut sosiaalidemokraatti vaan lähellä keskustaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu