Suomen kuvataiteen outolintu
Arvid Broms (1910-1968) on Suomen kuvataiteen boheemi outolintu, jonka aseman ja merkityksen arviointi on vasta alussa. Hänen elämänsä oli täynnä skandaaleja, mutta boheemin julkisivun takana hän teki töitä kurinalaisesti, ainakin ajoittain.
Broms vietti elämänsä kymmenen viimeistä vuottaan Etelä-Pohjanmaalla, Lappajärvellä. Hän jäi pääkaupungin taidepiirien ulkopuolelle, mikä selittää osittain sen, ettei häntä ole tunnettu kovinkaan hyvin.
Lappajärvellä tänä iltana (4.7.2023) avattu Bromsin taiteen laaja näyttely on valtakunnallisestikin merkittävä. Se on myös poikkeuksellinen sikäli, että teokset on lainattu pääosin yksityisiltä ihmisiltä Lappajärveltä ja sen lähikunnista. Niitä ei ole aiemmin nähty julkisuudessa.
Alueen ihmisille Bromsin taidetta kertyi, koska alati rahapulassa ollut taiteilija maksoi velkoja usein omalla taiteellaan.
Museoissa Bromsin töitä on vähän, suurin osa on yksityisten ihmisten kodeissa. Viime aikoina myös keräilijät ovat kiinnostuneet Bromsin taiteesta. Ja hinnat ovat nousussa.
Näyttelyn avajaisissa Nelimarkka-museon amanuenssi, taidehistorioitsija, filosofian tohtori Olga Sipola vertasi Bromsin töitä suomalaisen abstraktin taiteen uranuurtajan Sam Vannin teoksiin: ”Bromsilla värit ovat vielä pehmeämmät ja runollisemmat.”
Paitsi Sam Vanniin Olga Sipola vertasi 1960-luvun Bromsia myös vuosikymmenen suomalaisen muotoilun kärkinimiin, Artekiin ja Marimekkoon. Muodon etsintä oli kuulemma samoilla linjoilla.
Julkisiin tiloihin Broms teki joitakin monumentaalisia maalauksia, joista tunnetuin on Helsingin yliopiston Porthanian ala-aulassa sijaitseva ”Eteenpäin – ylöspäin” (1957). Sitä pidetään Suomen ensimmäisenä täysin abstraktina julkisena seinämaalauksena.
Taiteilijaa on viime aikoina tehnyt tunnetuksi Antti Tuuri, jonka romaani Levoton mieli (Otava) julkaistiin muutama vuosi sitten. Valokeilaan Bromsia on työntänyt myös taidehistorioitsija Pauliina Laitinen, jonka arvio taiteilijasta löytyy oheisen linkin takaa: https://www.taloustaito.fi/vapaalla/surrealistimaalari-arvid-broms-eli-varikkaan-elaman–sijoittajalle-maalaus-1950–tai-1960-luvuilta/.
Arvid Broms oli edelläkävijä, kulkuri ja unelmoija, jos uskoo Lappajärven näyttelyn julisteeseen. Veikkaan, että hänen arvostuksensa kasvaa lähivuosina.
Mielenkiintoista. Täytyypä pistäytyä näyttelyssä, jos sattuu harhautuman Lappajärven tienoille.
Ilmoita asiaton viesti
Näinä päivinä taidekuvan pysäyttämä Mika Aaltola oranssivartinen kirves kädessä. Joulun alla HS Kulttuuri esitteli kirjan kaukopartiomiehistä, valokuvassa kaksi vangiksi saatua vanjaa takaapäin tarpomassa umpilumessa. Toisessa kuvassa kaukopartiomies kirves vyötäröllä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjamessuilla kuulin Antti Tuurin esittelevän taattuun tyyliinsä teoksensa päähenkilön ja hänen vaiheitaan: kiinnostavaa. Human interestinä voin mainita myös tietyn henkilöliittymän Ikaalisiin, joten ”pakko oli lukea”. Ei pettymys, ei laisinkaan!
Ilmoita asiaton viesti
Taisi olla Bromsin viides vaimo Inkeri Ikaalisista, vai oliko se joku muu naisistaan?
Ilmoita asiaton viesti
Näin se oli, kunnansairaalan ylihoitaja, nopean ratkaisun suhde.
Ilmoita asiaton viesti
Viides vaimo oli Helvi Inkeri, joka taiteili itsekin minkä taloudenpidolta ehti. Hän siis jätti sairaanhoitajan työnsä.
Ilmoita asiaton viesti