Suomen maine maailmalla
Kun nyt taas ollaan kovasti huolissaan siitä, mitä ne meistä siellä ulkomailla ajattelevat, voin lohduttaa, että useimmat eivät ajattele yhtään mitään.
Voitaneen lähteä siitä, että Suomen maine maailmalla ei ole koskaan niin hyvä kuin innokkaimmat ylistävät tai niin huono kuin innokkaimmat väittävät.
Otetaan historiasta vauhtia ajankohtaiseen aiheeseen. Juhani Paasivirta teki yli 60 vuotta sitten uraauurtavan tutkimuksen, joka julkaistiin myös kirjana (Suomen kuva Yhdysvalloissa, WSOY 1962).
Silloinen dosentti Paasivirta tutki Suomi-kuvan kehitystä Yhdysvalloissa 1800-luvun lopulta 1960-luvun alkuun asti. Moni asia on tietenkin muuttunut, mutta yllättävän paljon on samaa ennen ja nyt.
Paasivirta osoitti konkreettisin esimerkein, miten vähän Yhdysvalloissa tiedettiin Suomesta. Hänen realistinen lähtökohtansa oli, että tavallinen amerikkalainen ei tietoja Suomesta kaipaa eikä hän niitä elämässään tarvitse.
Suomi-kuva 1800-luvun lopulla oli primitiivinen. Yleisesti ajateltiin, että suomalaiset ovat mongolista alkuperää, mikä käsitys säilyi pitkään.
Vielä toisen maailmansodan jälkeen mongolisuus liitettiin suomalaisiin monissa yhteyksissä, kuten kouluopetuksessa ja yleisissä tietokirjoissa.
Näkemystä suomalaisten alhaisrotuisuudesta levittivät Yhdysvalloissa myös Skandinaviasta muuttaneet siirtolaiset, erityisesti ruotsalaiset, jotka näin korostivat uudessa ympäristössä erilaisuuttaan suomalaisista.
Suomalaisille siirtolaisille ”mongolisuus” aiheutti monia käytännön ongelmia arkielämässä. Vaikeuksia oli työpaikan saannissa ja monet joutuivat jopa vetoamaan tuomioistuimiin saadakseen ”puhdistetuksi” ihonvärinsä, Paasivirta kirjoittaa. Myös kansalaisoikeuksien saaminen saattoi viivästyä mongolisuuden takia.
Primitiivistä Suomi-kuvaa pönkittivät myös suomalaiset itse esittelemällä maataan Runebergin hengessä köyhänä ja pienenä amerikkalaisille, joille suuruus ja rikkaus olivat hallitsevia arvoja.
Epäilemättä epäpsykologista, Paasivirta kuittaa ja toteaa, että se antoi vain aihetta suomalaisten väheksymiseen ja synnytti sääliäkin.
Suomi-kuvan syntymisessä siirtolaiset olivat avainasemassa. Suomalaisia pidettiin ahkerina ja rehellisinä, mutta toisaalta riitaa haastavina ja käytökseltään jyrkkinä. Suomen maine puoliarktisena ja takaperoisena maana vahvistui.
Suomen maineen kannalta käännekohtia Yhdysvalloissa olivat velkojen tunnollinen maksaminen ja Talvisota. Niiden myönteinen vaikutus on jatkunut meidän päiviimme saakka.
Suomen sisäpolitiikka ei Yhdysvalloissa paljon ole kiinnostanut eikä kiinnosta nytkään. Viime vuosisadalla uutisarvo riippui yleensä siitä, saatiinko Suomi jollakin tavalla kytketyksi Neuvostoliittoon.
Suomen suhde Venäjään kiinnostaa maailmalla yhä, vaikka nyt ollaan EU:n ja NATO:n jäseniä. Jos mitään ei kirjoiteta, asiat ovat useimmiten hyvin. Jos ongelmia tulee, syntyy myös otsikoita.
Imagokikkailulla maine harvoin paranee. Faktat puhuvat paremmin.
Parasta pr-työtä Suomelle ovat olleet viime vuosina julkaistut onnellisuusmittaukset, joissa Suomi on menestynyt hyvin. Myönteistä Suomi-kuvaa ne levittävät tehokkaammin kuin nerokkainkaan imagokonsultti pystyyy keksimään.
Ulkoministeriössä oli takavuosikymmeninä sanonta, jos Suomesta ei uutisoitu mitään maailmalla.
No news – good news !
Elettiin finlandisierungin aikaa .
Ilmoita asiaton viesti
Tuo velkojen maksaminen taisi olla paras pr-investointi ikinä.
Muistan kun kuulin tuosta ensimmäisen kerran, se oli vuonna -84-85 vaihto-oppilasvuotena Yhdysvalloissa ja siellä maailmanhistorian tunnilla. Kirjassa luki että Suomi ainoana eurooppalaisena maana maksoi velkansa Yhdysvalloille ja minua pyydettiin kertomaan taustoja, en ollut koskaan kuullutkaan asiasta. Mutta yhtä mieltä oltiin siitä, että suomalaiset vaan on rehellistä kansaa.
Hämmentävä hetki.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi-tietoisuuden tasoa kuvaa Trumpin kysymys vuoden 2018 Suomen valtiovierailullaan; ”Onko Suomi osa Venäjää?
Kun olin USA:ssa kesätöissä vuonna 1978 minulta kysyttiin onko Suomessa oma kieli vai puhutteko te englantia suomalaisella aksentilla.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvalloissa aikoinaan käydessäni huomasin, että amerikkalaiset muistivat Suomen tunnollisena sotakorvausvelkojen maksajina ja yleensä luotettavina kansalaisina. Oli myös huomattu, että Suomi ei edes ottanut vastaan sodan jälkeen USA;n tarjoamaa Marshall-apua.
Suomi tunnetaan nykyään myös ”maailman onnellisimpana maana” eli paremminkin vähiten epäonnistuneena valtiona.
Suomen edellisen hallituksen nuoret naisministerit ovat myös luoneet Suomi-kuvaa, varsinkin Sanna Marin.
Paljonko me muuten tiedämme vaikkapa Oregonin osavaltiosta?
Ilmoita asiaton viesti
Oregonin Portlandissa olen kyllä vieraillut muutamiakin kertoja, joten melko hyvin tunnen sen.
Ilmoita asiaton viesti
Otin tuon Oregonin vain esimerkiksi, koska se on suurin piirtein Suomen kokoinen osavaltio. Olen minäkin ollut siellä. Ajoin kerran autolla Los Angelesista taisi olla Portlandiin tai Seattleen, josta Finnair tuolloin lensi Pohjoisnavan yli Helsinkiin.
Olin Ylen matkalla ja keräsin aineistoa ulkosuomalaisohjelmiin. Oregonissa selailin puhelinluetteloa ja erään kaupungin luettelossa oli runsaasti suomalaisia sukunimiä. Sieltä sain juttuja.
Ilmoita asiaton viesti
Heh, tuosta puhelinluettelon selaamisesta tuli mieleen, kun aikoinaan Köpiksessa hotellissa keksin ruveta tutkimaan kuinka monta Virtasta tai Salosta löytyy listalta. No, Virtasia taisi olla kymmenkunta, mutta Salonen -nimeä oli sivukaupalla, en edes jaksanut laskea. Jonkin ajan kuluttua ymmärsin, että kyse oli kampaamoista tai kahviloista, joiden nimessä oli etuliite SALONEN (=salonki).
Ilmoita asiaton viesti
”Kun nyt taas ollaan kovasti huolissaan siitä, mitä ne meistä siellä ulkomailla ajattelevat, voin lohduttaa, että useimmat eivät ajattele yhtään mitään.”
Täsmälleen näin.
Ilmoita asiaton viesti