Suomen suurin kirjallinen varkaus

Artturi Järviluomaa (1879-1942) on näihin päiviin asti pidetty Pohjalaisia-näytelmän kirjoittajana, vaikka epäilyksiä on esitetty siitä lähtien, kun näytelmä sai kantaesityksensä Kansallisteatterissa 1914.

Kymmenen vuotta myöhemmin Leevi Madetojan säveltämä Pohjalaisia esitettiin ensi kerran Kansallisoopperassa, siis sata vuotta sitten 1924.

Juhlavuoden kunniaksi Pohjalaisia palaa marraskuussa Kansallisoopperaan. Libretto on tehty Artturi Järviluoman näytelmän mukaan, sanotaan oopperan nettisivuilla.

Nyt julkaistussa kirjassa osoitetaan vakuuttavasti, että Järviluoma ei ole Pohjalaisia-näytelmän kirjoittaja (Timo Kallio ym: Pohjalaisia – Kuuluisa kansannäytelmä ja sen kiehtovat syntyvaiheet, BoD 2024).

Kyseessä on kirjan mukaan Suomen suurin kirjallinen varkaus.

Pohjalaisten oikea isä on Alahärmässä syntynyt Anton Kangas (1867-1904), nuorena kuollut aktiivinen kulttuuripersoona, Otto Mannisen ja J. H. Erkon kaveri, yliopisto-opintonsa kesken jättänyt akateeminen pätkätyöläinen.

Anton Kangas kirjoitti alunperin näytelmän Härmäläisiä kotikylänsä nuorisoseuraa varten. Näytelmän roolihahmot, nimet ja tapahtumat liittyvät pääosin Kankaan kotitilaan ja sen naapuriin.

Kangas tunsi Härmänsä, mutta alavutelaisella Järviluomalla ei voinut olla sellaista sisäpiiritietoa, mitä näytelmään sisältyy. 

Pohjalaisten vaiheet ovat draamaa jo itsessään – kuin historiallinen kulttuuritrilleri. Timo Kallio luettelee merkkipaaluja näytelmän vaiheilta:

”Nuoren pelimannin tappo Härmänkylässä, Härmäläisiä-käsikirjoituksen päätyminen Kankaalta Järviluomalle, plagiointi, Antti Hilli tunnistamassa Pohjalaisia samaksi kuin Härmäläisiä, Järviluoma valvomassa tekijänoikeuksia Suomen näytelmäkirjailijaliitossa ja kuollut Kangas, joka ei saanut koskaan tietää hengentuotteensa menestyksestä.”

Kangas kuoli tuberkuloosiin vain 36-vuotiaana. Dramaattinen oli myös Järviluoman kuolema. Kun hän palasi yöllä tammikuussa 1942 kotiinsa Helsingin Töölössä, veturi törmäsi häneen kohtalokkain seurauksin.

Miten näytelmä päätyi Järviluomalle?

Todennäköinen selitys on se, että Kangas luovutti käsikirjoituksen Järviluomalle toimiessaan jonkin aikaa tämän kotiopettajana Alavudella. Järviluoma oli jo nuorukaisena innokas teatteriin harrastaja ja Alavuden vapaapalokunnan näyttämön kantavia voimia.

Ehkä Kangas toivoi, että näytelmä voitaisiin esittää Alavudella, kun Härmänkylän projekti oli mennyt myttyyn. Myöhemmin kun Kangas oli kuollut, Järviluoma otti näytelmän uudelleen esille ja omiin nimiinsä, joskin hieman häpeillen.

Kun Pohjalaisten käsikirjoitusta esiteltiin Kansallisteatterin johtokunnalle talvella 1914, tekijää ei kerrottu. Aluksi näytelmän ottamista ohjelmistoon vastustettiin. Vastustajiin kuulunut Juhani Aho hymähteli, ettei näytelmästä mitään kassamagneettia tule. Tuli valtava menestys.

Kantaesitystä edelsi koe-esitys Lapualla, ohjaajan ja Kansallisteatterin silloisen pääjohtajan, Jalmari Lahdensuon, kotikonnuilla. Jo silloin Antti Hilli tunnisti, että näytelmä on sama Anton Kankaan Härmäläisiä, joka oli ollut määrä esittää Härmänkylän nuorisoseuralla.

Hilli ei tuonut asiaa julkisuuteen, koska hän toimi samaan aikaan salaisena jääkärivärvärinä. Hän yritti välttää kaikenlaisia ristiriitoja vaarallisen tehtävänsä vuoksi.

Pohjalaisia on 1900-luvun merkittävin kotimainen näytelmä. Sen asema oli 1950-luvulle asti samankaltainen kuin Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan myöhemmin.

Pohjalaisten teema oli tulenarka, kun se esitettiin ensi kerran 1914. Näytelmän tulkittiin vastustavan Venäjän sortotoimia Suomen suuriruhtinaskunnassa.

Pohjalaisia-näytelmän vaikutus näkyy tänäkin päivänä. Päähenkilön mukaan nimettiin Jussi-paita, josta tuli pohjalaisuuden symboli. Sama Jussi komeilee myös Jussi-patsaassa, jolla elokuvantekijöitä on palkittu vuodesta 1944 lähtien.

Kulttuuripiirit ovat yleensä tarkkoja tekijänoikeuksista. Pohjalaisia-näytelmän tapauksessa näin ei ole ollut. Kansallisooppera pitää yhä Artturi Järviluomaa Pohjalaisten kirjoittajana.

Olisi korkea aika antaa Anton Kankaalle se arvo, joka hänelle kuuluu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu