Suoraa puhetta Venäjän roistovaltiosta
Britannian johtaviin Venäjä-asiantuntijoihin kuuluva Keir Giles antaa huonon arvosanan länsimaiden johtajille Ukrainan sodassa. Hänen mielestään Venäjän itsevarmuus lähteä sotimaan johtui lännen pelotteen täydellisestä pettämisestä.
Tänään (30.11.2022) suomeksi julkaistussa kirjassaan Giles kirjoittaa, että vuoropuhelu ja diplomatia, joihin länsi on luottanut, eivät ole vaikuttaneet mitenkään Venäjään (Keir Giles: Venäjän sota jokaista vastaan ja mitä se sinulle merkitsee, Docendo).
Venäjän pysäyttää kirjan mukaan vain uskottava ja näkyvä mahdollisuus tehdä sille vahinkoa samalla mitalla. ”On erittäin tärkeää, että länsi ymmärtää uudelleen, mitä vaaditaan stop-merkin asettamiseksi Moskovalle.”
Venäjä tulkitsee hyvät tarkoitukset heikkoudeksi. Se turvautuu epäröimättä voimaan ja halveksii kansainvälisiä sääntöjä. Tällaisen valtion kanssa on hankala tehdä yhteistyötä.
Kirjassa ei sievistellä. Tutkijan mielestä Venäjä on roistovaltio, ja Venäjä käyttäytyy kuin taparikollinen, joka hyväksyy paljastumisen ammattiin liittyvänä riskinä.
Venäjän kansallinen strategia Putinin aikana perustuu huonoon käyttäytymiseen: ”Venäjä ei enää yritä edes pintapuolisesti peitellä sitä, että se on roistovaltion lailla käyttäytyvä autoritaarinen sortovaltio, joka pitää länttä vihollisenaan.”
Putinin maailmankuva perustuu brittitutkijan mukaan puolitotuuksien, fiktion ja harhakuvitelmien sekoitukseen. Hän lainaa presidentti Niinistön epätoivoiselta kuulostavaa ihmettelyä: ”Miten reagoida käytökseen, joka tulee täysin toisenlaiselta planeetalta?”
Gilesin kiteytyksen mukaan Venäjä on muuttunut vähitellen maasta, jolla oli mafia, mafiaksi, jolla on maa. Esimerkkiä näyttää raaistunut valtionjohto, joka Putinin johdolla käyttää raakaa rikollisten slangia, Venäjän vankiloiden kieltä.
Venäjä vaatii kunnioitusta ja haluaa hinnalla millä hyvänsä jälleen todelliseksi suurvallaksi. Se ei ole kyennyt sopeutumaan ajatukseen, ettei Venäjä ole enää imperiumi.
Statuksestaan Venäjällä on pakkomielle. Se ei hyväksy toisen luokan eurooppalaisen maan asemaa, mikä tarkoittaisi, että pitäisi noudattaa kansainvälistä oikeutta. Venäjä katsoo, että suurvalta voi laatia omat sääntönsä.
Kirjan mukaan Putinin on aiheutettava ongelmia, jotta hänet otettaisiin vakavasti. Kriisejä aiheutetaan, jotta alettaisiin puhua Moskovan kanssa.
Venäjä haluaa tasavertaiseksi Yhdysvaltain rinnalle. Venäjältä johdettu kyberrikollisuuskin on kuulemma tapa pitää yllä Yhdysvaltain mielenkiintoa:
”Jos Venäjän aiheuttamia kriisejä ei olisi, mitä syytä lännellä olisi olla tekemisissä sen kanssa?”
Neuvostoaikojen tapaan Venäjä asettaa etusijalle sotilaallisen mahdin ja statussymbolit herättääkseen maailmalla pelkoa. Kotimaan arkiset asiat saavat jäädä rempalleen, ja ajattelu on kuin tsaarinajan Venäjältä, jolloin kotimaan väestö ei ollut muuta kuin työvoimaa tai sotiin lähetettävää tykinruokaa.
Pientä toivoa kirjassa pannaan siihen, että tappio Ukrainan sodassa voisi olla shokki, joka muuttaisi turhautuneen entisen imperiumin yhdeksi maaksi muiden joukossa. Muutos ei tapahdu käden käänteessä – pitkään kipuilivat myös Britannia ja Ranska aikoinaan.
Harhaluuloksi Giles kuittaa kuitenkin sellaiset kuvitelmat, että kun Putin olisi poissa, tilanne paranisi automaattisesti.
Vielä mennään ehkä pitkäänkin Putinin laatimilla säännöillä, jotka kumpuavat katupoikien tappeluista. Tässä on Putinin opin karkea ydin yksinvaltiaan omin sanoin:
”50 vuotta sitten opin yhden säännön Leningradin kaduilla: jos tappelu on väistämätön, sinun on lyötävä ensimmäiseksi.”
Gilesin kirja on suoraa puhetta ja taustoittaa hyvin sitä, miten tähän on tultu. Suomessa ei ole viime vuosikymmeninä totuttu näin suorasukaisiin arvioihin itänaapurista, mutta nyt on uusi aika ja uudet puheet.
Wikipedia mainitsee kaverin kirjoittaneen ainoastaan tuon kirjan. Akateeminen oppineisuus jää avoimeksi. Lieneekö taustaltaan akateemista tutkintoa paitsi oleva toimittaja?
Kirjailijanura koostunee muutamasta paperista Nato Defence College -organisaatiossa. Työuraa ajatushautomossa. Vaikuttaa siis sosiaalisesti verkoistoituneelta.
Mitä uutta tuo kirja tarjoaa muutakin kuin ”suoraa puhumista”?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Keir Gilesin edellinen suomeksi julkaistu kirja pari vuotta sitten: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jormamelleri/dostojevski-eurooppa-ja-moskovan-opit/
Ilmoita asiaton viesti
Tuo aiempi täytyykin laittaa kirjastohakuun. Mielenkiintoisen oloinen teos, kiitoksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Hänen mielestään Venäjän itsevarmuus lähteä sotimaan johtui lännen pelotteen täydellisestä pettämisestä.”
Aivan totta.
Venäjä sai aivan vapaasti sotia Georgiassa, Tshetseniassa, ja valloittaa Ukrainalta Krimin.
Putinille syntyi harhainen illuusio kaikkivoipaisuudestaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, liian pitkään täällä kuviteltiin että Putinilla on sielu. En muista oliko se Biden vai Obama joka sanoi ettei sitä ole.
Ilmoita asiaton viesti
Aika yleisesti katsotaan, että Bidenin sekasortoinen ”vetäytyminen” Afganistanista oli se viimeinen sinetti, joka sai Kremlin linnanherran uskomaan, että Länsi on veltto penis.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiaan, Neuvostoliitto vetäytyi sieltä vasta hajottuaan.
Ilmoita asiaton viesti
Putin tested the west with Georgia and got comfort. EU built pipeline to hang itself and Putin laughed.
Then Obama drew a line in the sand in Syria , EU opposed and US congress opposed and Obama backed off. Putin offered Syria get rid of chemical weapons and Obama pulls back. He did.
Putin took Crimea,
Then orange monster was elected and Putin got scared and laid low.
Biden got in Putin waited 30 days then no action by Biden and in he went.
Ukraine new president surprised everybody as did Blinken who got sleepy Biden to accept his strategy to give support.
If war is not over before presidential elections starting in 2023 Trump will make Putin seek peace.
Putin can blame Trump at home and save face
Ilmoita asiaton viesti
Georgian – ja Tshetsenian julmat sodat eivät saaneet vielä länttä heräämään Putinin sairaasta vallanhalusta, eikä edes Krimin sotakaan. Sitä sopi meilläkin jo ihmetellä Fortumin sijoitusten yhteydessä. Miksi meillä Suomessakaan ei osattu nähdä Putinin pahuuden – ja vallanhalun taakse? Heidän valheensa toimivat hyvin meillä ja muualla. Nyt vain enään Venäjällä.
Gilesin kirja viehättää minua juuri suoruudellaan, missä ei mennä piiloon sanoilla, joita ei edes Putin voisi nauramati lukea🤔
Nyt olisi laitettava jo vihdoinkin luut kurkkuun koko Venäjän valloitushalulle ja atomiaseilla uhkailuille. Vain voima tehoaa Putiniin ja muihin Kremlin hulluihin johtajiin.
Ilman sitä saa koko Eurooppa olla jatkuvasti varpaillaan venäläisen uhan alla. Muuttavat jopa historiaa mieleisekseen ja tuleva uusi sukupolvi on täysin pahoin aivopestyjä kansalaisia tai jopa zombeja.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä jotkut olivat hereillä, esim. Heidi Hautala. Siitä hyvästä jopa Alexander Stubb syytti häntä russofobiasta. Nyt kaikki näkevät että Hautala oli oikeassa jo 20 vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi on entinen suurvalta, mutta suurvalta-aseman menettäminen ei näy aiheuttaneen sille mitään posttraumaattista stressireaktiota. Saksaa on viime vuosisadalla siunattu Joe-setääkin kahjommalla veitikalla, mutta niin vain Saksa on kyennyt tekemään rehellisesti tiliä menneisyydestään. Mutta vihjaapa Venäjälle, että oisko peiliin katsomisen paikka joskus, niin se lyö nyrkkiä pöytää ja karjuu: Propagandaa! Rienausta! Julkijumalattomuutta!
Ilmoita asiaton viesti