Susanne Päivärinta ja tanssiva pääministeri

Kokoomuksen kansanedustajalla Susanne Päivärinnalla, 59, entisellä toimittajalla, on kiire. Tuskin on kulunut vuosi eduskuntavaaleista, ja hän on jälleen ehdokkaana, nyt eurovaaleissa.

Rooli takarivin kansanedustajana ei ole ilmeisesti tyydyttänyt entistä tähtitoimittajaa. Hän yrittää hakea uutta vauhtia Euroopan parlamentista.

Sopivasti EU-vaalien alla kampanjaa vauhdittamaan Päivärinta on julkaissut muistelmansa (Kaikki tämä elämä, Teos 2024). Pääosa kirjasta on muistelmien peruskauraa: kerrotaan isästä ja äidistä sekä muista sukulaisista unohtamatta tietenkään omia tähtihetkiä.

Muusta aineistosta poikkeaa luku, jonka otsikossa kysytään Saako pääministeri Marin bilettää? Leppoisasta muistelijasta tulee kärkäs poliitikko, kun hän ryhtyy arvostelemaan tylysti entistä pääministeriä.

Päivärinta kirjoittaa, että kukaan poliitikko ei ole muuttunut niin totaalisesti kuin Sanna Marin sen jälkeen kun hänestä tuli demarien puheenjohtaja ja pääministeri. Marinille nousi valta päähän.

Kirjassa käydään yksityiskohtaisesti läpi kaikki mahdolliset Marinin ympärillä pyörineet kohut. Kiveä ei jätetä kiven päälle eikä armoa anneta. Talousosaaminen oli heikkoa, hän ei hallinnut EU-politiikkaa eikä eduskunnassa edes tervehtinyt kollegoja, mutta bilekenkä vipatti vinhasti.

”Kun koronan suurin uhka väistyi, pääministeri Marin poistui suljetusta häkistään. Hän alkoi urheilla ja juosta yöelämässä.”

Marinin juhlimisesta aiheutuneita kohuja Päivärinta kutsuu megalomaaniseksi mediasirkukseksi. Tanssiva pääministeri noteerattiin ympäri maailmaa ja Ruisrockin jälkeiset juhlat pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa olivat niin kosteat ja railakkaat, että panevat Päivärinnan kysymään:

”Olisiko yksikään miespääministeri selvinnyt tuosta kohusta ilman lähtöpasseja? Vastaus on yksiselitteinen: ei olisi. Se on varma.”

Marinin syntilistalle Päivärinta panee myös sen, että tämä poisti hänet Facebook-kavereistaan ja Instagram-seurattavistaan: ”Auts, kylläpä sattui”, Päivärinta parahtaa.

Tapausta edelsi haastattelu, jossa Päivärinta oli tivannut Marinilta vastauksia aamiaiskohun keskellä. Marin oli painellut haastattelun jälkeen pois paikalta sanomatta kenellekään sanaakaan.

Päivärinta päivittelee: ”Mutta ihan aikuisten oikeasti: en muista ketään toista poliitikkoa, joka olisi närkästynyt siitä, että olen toimittajana pyrkinyt hoitamaan työni mahdollisimman hyvin.”

Tylytyksensä lopuksi oikeistopoliitikko Päivärinta kysyy, minne katosivat erittäin vasemmistolaisena tunnetun Marinin aatteet ja arvot. Vastaus osoittaa hyvää mielikuvitusta: ”Nehän katosivat kuin dinosaurukset maapallolta asteroidin iskusta… Marinista kuoriutui nopeasti luksuselämän mannekiini.”

Susanne Päivärinta on tietenkin tiennyt, mihin media tarttuu hänen muistelmistaan. Sanna Marinin siivellä kirja ja siinä sivussa Päivärinta saavat julkisuutta, mikä ei ole pahitteeksi vaalien alla.

Kysymys siitä, saako Sanna Marin bilettää, jäi lopulta vastausta vaille. Tekstin paheksuvasta sävystä rohkenen kuitenkin tulkita, että tanssiva pääministeri oli Päivärinnalle liikaa.

Se tiedetään, että Marin osaa tanssia ja bilettää, mutta yksi asia jäi vaivaamaan: miten käy Päivärinnalta rock’n’roll?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu