Tamminiemen taikuri amerikkalaisin silmin

Yhdysvaltalainen historioitsija, toimittaja G.F. Sander kuvaa uudessa kirjassaan Urho Kekkosen Tamminiemen taikuriksi, jolle mikään ei ollut mahdotonta (Kansalainen Kekkonen – Suuri suunnitelma, WSOY 2021).
Sanderin suhde Kekkoseen on kaksijakoinen. Toisaalta hän ihailee Tamminiemen taikuria, toisaalta suhtautuu erittäin kriittisesti.
Sander yllättyi, miten lapsellinen ja tökerö Kekkonen saattoi olla varsinkin paineen alla. Yöpakkaskriisin aikaan presidentti teki päiväkirjaansa ”ihmeellisiä sepustuksia, jotka ovat kuin jonkin puolihullun keskenkasvuisen kynästä”.
Sanderin paksu kirja (507 sivua) käsittää vain Kekkosen ensimmäisen presidenttikauden (1956-1962). Tekstin tiivistäminen olisi tehnyt teokselle terää.
Kirjan nimi Kansalainen Kekkonen viittaa tietenkin Orson Wellesin kuuluisaan elokuvaan Citizen Kane. Siinä kerrotaan erään miljonäärin noususta ja tuhosta sekä toimittajasta, joka yrittää selvittää, mistä puusta miljonääri on veistetty.
Kekkosen suurta ideaa Sander etsii elokuvan innoittamana ja sanoo sen myös löytäneensä. Vastaus on Suomi – Kekkonen teki kaiken Suomen vuoksi. Sander tukeutuu Jaakko Iloniemeen, jonka mielestä ongelmaksi tuli se, että Kekkonen alkoi ajatella itsensä ja Suomen olevan sama asia: mikä oli hyväksi Kekkoselle, oli hyväksi Suomelle.
Yöpakkaset 1958 ja noottikriisi 1961 olivat ensimmäisen kauden koetinkivet. Sanderin mielestä noina vuosina presidentin piirteistä nousi esiin erityisesti vallanhimo, joka ”lopulta nieli Kekkosen aivan kuten se nieli Citizen Kanen nimihenkilön”.
Sander arvioi, että yöpakkasilla oli kauskantoisemmat seuraukset kuin noottikriisillä. Yöpakkasten yhteydessä Kekkonen antoi Neuvostoliiton vaikuttaa Suomen hallituksen kokoonpanoon sillä seurauksella, että siitä tuli tapa.
Noottikriisi sitten sinetöi venäläisten vaikutusvallan Suomen sisäpolitiikkaan aina Neuvostoliiton romahdukseen asti.
Kirjan kiinnostavimmat jaksot käsittelevät Kekkosen Yhdysvaltain vierailua ja sen jälkeisiä tapahtumia, kun sekä Suomessa että Yhdysvalloissa pohdittiin, miten Neuvostoliiton noottiin pitäisi reagoida.
Sander kuvaa yksityiskohtaisesti, miten Kennedy lähetti salaisen viestin Kekkoselle Tamminiemeen juuri ennen kuin UKK lähti Novosibirskiin tapaamaan Hruštšovia. Yhdysvallat tarjosi apuaan ja Sanderin tulkinnan mukaan käytössä olisivat kaikki keinot suoraa sodankäyntiä lukuunottamatta. Apua annettaisiin politiikan, talouden ja propagandan osa-alueilla.
Kekkonen torjui kohteliaasti tarjouksen. Hän ei halunnut, että Suomesta tulisi Moskovan ja Washingtonin välinen kiistakapula.
Presidenttiä Sander arvostelee monista asioista ja väittää, että Kekkonen käyttäytyi kriittisinä hetkinä kuin hän olisi ollut venäläinen kenraalikuvernööri tai KGB:n agentti.
Kritiikin jälkeen Kekkonen saa kuitenkin synninpäästön. Sander kehuu, että se miten Kekkonen hoiti Suomen ja Neuvostoliiton suhteita ensimmäisen kautensa aikana, ”on taatusti vaikuttavimpia taidonnäytteitä kansainvälisen politiikan historiassa”.
Kekkonen oli nuorallatanssija, joka ei amerikkalaisen arvion mukaan koskaan pudonnut nuoralta, vaikka läheltä piti erityisesti yöpakkasten aikana.
Erikoinen on kirjan viimeinen luku, jälkinäytös. Sander on saanut audienssin Mäntyniemeen presidentti Niinistön luokse. Aiheena on Kekkonen.
Sander yrittää lypsää huonohkolla menestyksellä Niinistöltä lausuntoja Kekkosesta. Lopulta hän onnistuu syöttämään presidentille omat mielipiteensä, jotka Niinistö ynähtäen vahvistaa.
Sander arvioi Niinistölle, että Kekkonen oli omalla tavallaan suuri mies, hän vain oli vallassa liian pitkään.
”Niin, siltä vaikuttaisi”, Niinistö vastaa.
Sander jatkaa: ”Hän rakastui valtaan.”
”Niin, siltä vaikuttaisi”, Niinistö kuittaa.
Viisisataa sivua – huh. Kirjan aikakausi on käsitelty perusteellisesti myös Max Jakobsonin omaelämäkerrallisissa katsauksissa, mutta enpä muista mainintaa Kennedyn salaviestistä. (Sehän siitä salaisen tekeekin?)
Jos minä olisin tehnyt noottidiilin neukkujen kanssa, olisin totta vieköön kieltäytynyt Yhdysvaltain tarjoamasta avusta ”ongelman” ratkaisemiseksi. Eikö Kekkosen toimintamalliin kuulunutkin ketterästi ylittää itserakentamansa esteet?
”Kekkonen käyttäytyi kriittisinä hetkinä kuin hän olisi ollut venäläinen kenraalikuvernööri tai KGB:n agentti.”
– Tuota en ihmettele, koska Urkki vuosikymmenten ajan teki yhteistyötä juuri tiedusteluverkoston kanssa. Juhani Suomi tahollaan valkopesee idoliaan väittämällä, että KGB-yhteys oli kätevä tapa viedä asioita läpi ja saada jotain aikaan.
”… lapsellinen ja tökerö Kekkonen saattoi olla varsinkin paineen alla.”
– Taas tulee mieleeni Jakobsonin luonnehdinta: sanotaan Kekkosesta mitä hyvänsä, kylmäverinen hän ei ollut. Esimerkkinä aiheesta oli Kuuban kriisi, jonka akuutissa vaiheessa Kekkonen uskoi maailmansodan alkavan saman tien.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista, miten eri valtioiden johtohahmoja käsitellään vain yksinä henkilöinä. Onko tämä erityisesti suomalainen ilmiö koskien Suomea ja muita maita, joiden politiikkaa kommentoidaan? Tapa puhua maan johtajista vain yksinpuurtajina on varmaan perua maapallon vanhasta historiallisesta tavasta suhtautua johtajiin.
Historiassa ennen ajanlaskun alkua on puhuttu kokonaisesta aikakaudesta jonkun näkyvän johtajan mukaisesti. Tosin silloinkin saatetaan kertoa myös aikalaisista ja johtajan sukulaisväestä, ajan taiteilijoista ja vähintään myös kirjanpitäjistä.
Nykyään jo ainakin edellisen vuosisadan 1900-sataluvun aikana kaikkien maiden aikalaisista näkyvimpien johtajien lisäksi on runsaasti tietoa. Uskon aikalaisten, sukulaisten, presidentin kanslian väen ja tukijoiden olleen myös vaikuttamassa presidentti Kekkosen toimintaan. Nyt Halloween aikana vähäisenä vaikuttajana ei lienee ole ollut myöskään kohtalon kulku, kohtalo Suomen maalle ja kaikille sen johtoväelle. Nimittäin saimmehan sekä puollosta että vastustuksesta keitettyä Suomi-sopan, jolle on myös jatkoa.
Maalla on ollut ihan hyvä presidenttionni, siitä on takeena rauhantyö, joka on maamme tärkein työ geopoliittisessa sijainnissamme ja myös historian tuottamana.
Ilmoita asiaton viesti
Tamminiemen taikuri käytti sumeilematta idänsuhteita oman valtansa pönkittämiseen.
Sai Moskovasta jopa kuvitteellisen ehdotuksen yhteisistä sotaharjoituksista oman vaalimenestyksensä sinetöimiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai ollut mikään kuvitteellinen ehdotus. Puolustusministeri Ustinov esitti oikeasti yhteisiä sotaharjoituksia, mutta Kekkonen ja puolustusvoimien silloinen komentaja Lauri Sutela torjuivat ehdotuksen yleisen käsityksen mukaan erittäin taitavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Tapasin toimittaja-kirjailija Gordon F. Sander´in säätytalolla, Talvisodan päättymisen 70-vuotisjuhlassa 2010, jolloin hänen teoksensa Taistelu Suomesta 1939-1940 oli ilmestynyt ja hän esitteli kirjansa syntyvaiheita. Pyytäessäni omistuskirjoitusta häneltä pääsin vähän jutuille, ja mieleen jäi miten vakuuttavasti hän sanoi: ”Veikko, listen to me, Veikko! Talvisota oli kunniallinen sota. Se oli viimeinen oikeutettu sota!”
Harmittelen kun en kirjamessuhötäköissä nyt ehtinyt tapamaan Gordonia.
Ilmoita asiaton viesti
Olikos tämä Sander nyt kirjamessuilla? Ei kai – minulta on mennyt täysin ohi, jos oli.
Ilmoita asiaton viesti
Jorma, oli. Perjantaina 13:30, jos en väärin muista. Kuulin kyllä kuulutuksen, mutta olin jo menossa yhteen toiseen sovittuun paikkaan. Joten kyllä hän siellä ohjelman mukaan oli läsnä. Tämä on näitä multisimultaanisten messujen iloja ja harmeja.
Ilmoita asiaton viesti
Kaivoin paperinkeräyksestä messuohjelman: Gordon F. Sanders oli stagella pe klo 12:30 Suomenlinna-nimisessä salissa (jota muuten pidin tukikohtanani koko 3-päiväisen omasessioni).. Nyt harmittaa vielä enemmän, että jouduin missaamaan…
Ilmoita asiaton viesti
Valta on julma isäntä.
Ilmoita asiaton viesti