Tapaus Aatsalo – Ajojahti ja oikeusmurha
STT julkaisi tammikuussa 1998 uutisen, joka järkytti suomalaista hiihtokansaa. Kolmekymppisen urheilutoimittajan Johanna Aatsalon kirjoittaman jutun otsikko julisti: Suomalaista maajoukkuetason mieshiihtäjää epäillään dopingista.
Hiihtäjä oli Jari Räsänen.
Aatsalo ei tuolloin arvannut, millaiseen vuosikausien pyöritykseen hän joutui uutisen julkaisemisen jälkeen. Nyt hän palaa kirjoittamassaan kirjassa tapahtumiin, jotka alkoivat 26 vuotta sitten (Paljastus – Tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa, WSOY 2024).
Aatsalo joutui hurjan ajojahdin kohteeksi. Hänestä tuli sylkykuppi, jota syytettiin oman pesän likaajaksi. Tuli tappo- ja pommiuhkauksia ja kohun keskellä oikeudenkäynti, jossa Jari Räsänen ja parikymmentä Hiihtoliiton silmäätekevää kokivat kunniaansa loukatun.
Oman mausteensa jupakalla aiheutti se, että loukkaantuneiden joukossa oli kolme näkyvää poliitikkoa: keskustan Esko Aho, demarien Matti Louekoski ja kokoomuksen Marjo Matikainen-Kallström.
Jälkiviisauden valossa ei voi kuin ihmetellä sitä, millaisen strategian Ahon johtama Hiihtoliitto valitsi. Se lähti torvet soiden loukkaantunutta näytellen vastahyökkäykseen ja propagandasotaan STT:tä, päätoimittaja Kari Väisästä ja Aatsaloa vastaan.
Toinenkin tie olisi ollut mahdollinen. Hiihtoliitto olisi voinut tehdä perusteelliset selvitykset dopingin käytöstä sen sijaan, että valitsi nopeasti täydellisen kiistämisen tien.
Oikeudenkäynnit tuottivat ensin pikavoittoja Hiihtoliitolle, mutta lopputulos oli täydellinen mahalasku. Hiihtoliiton kannalta oikeudenkäynti oli täysin turha ja siitä olisi kannattanut luopua, kuten Esko Aholle kirjan mukaan ehdotettiin.
Käräjäoikeus tuomitsi Aatsalon ehdolliseen vankeuteen ja tuntuviin sakkoihin sekä vahingonkorvauksiin peräti 19 henkilölle, mikä herätti laajaa hämmästystä. Jättikorvauksia saivat sellaiset henkilöt, joiden nimeä ei ollut edes mainittu STT:n jutuissa.
Hovioikeus lievensi tuomion – vankeustuomio poistui ja vahingonkorvaukset alenivat. Korvauksia kunnianloukkauksesta määrättiin enää viidelle henkilölle.
Lahden MM-kisojen dopingskandaali 2001 asetti STT:n uutisen jälleen uuteen valoon. Uudessa oikeudenkäynnissä tuomioita saivat nyt ne Hiihtoliiton ihmiset, joiden katsottiin valehdelleen aiemmin oikeudessa.
Suomen maastohiihto kärsii tänäkin päivänä menneiden vuosien skandaaleista. Hiihtoliiton talous on kuralla ja menestys arvokisoissa on viime vuosina ollut lähinnä Niskasen sisarusten varassa.
Aatsalon tapaus ei ole kunniaksi Hiihtoliitolle, ei oikeuslaitokselle eikä urheilutoimittajille. Kollegat eivät aikailleet, kun erottivat Aatsalon Urheilutoimittajien liitosta häntä kuulematta.
Raskaiden oikeustaistelujen jälkeen paljastui, että Aatsalo oli ollut alusta lähtien oikeassa. Hän ei kuitenkaan jaksanut enää iloita voitostaan: ”Tuomion jälkeen minulla oli aika tyhjä olo. Ei tuntunut varsinaisesti hyvältä eikä huonoltakaan vaan vain tyhjältä.”
Aatsalo kuvaa taitavasti nuoren naisen kujanjuoksua. Kirja etenee sujuvasti draamasta toiseen kohti seesteistä loppua: ”Minä sain elämäni takaisin.”
Johanna Aatsalon tapaus oli armoton ajojahti ja harvinainen oikeusmurha, joka päättyi lopulta oikeuden voittoon. Kun Vuoden urheilukirja valitaan tämän vuoden päätteeksi, Paljastusta on vaikea ohittaa.
Miksihän aina naiset saavat kärsiä siitä että tuovat totuuden julki? Jessikka Aro, Johanna Vehkoo, Aatsalo – no, täällä ei sentään murhata niin kuin Venäjällä Anna Politkovskaja ja kumppanit on murhattu.
Ilmoita asiaton viesti
Aatsalo ansaitsee ilman muuta kunniamaininnan rohkeudestaan. 🏆
Hiihtoliiton naamio sen sijaan on pysyvästi riisuttu – ja hyvä niin!
(Jotain niin samaa kuin Tamminiemen pesänjakajissa, joka kaikkien suomalaisten paljastuskirjojen kiistaton helmi)
Ilmoita asiaton viesti
Ja miten tänään?
Hienoa, että hän jaksoi taistella. Hieno esimerkki.
Onnittelen.
Ja Esko Aho ja muut perässähiihtäjät porskuttavat. Paha saa usein hyvän palkkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Tällainen tieto tuli tänään eli Johanna Aatsaloa ei olisikaan erotettu Urheilutoimittajien liitosta: https://www.is.fi/urheilu/art-2000010238304.html
Ilmoita asiaton viesti
Juu, Mtv3 (STT) uutisoi asiasta mm. näin referoiden kumpaakin osapuolta:
”Aatsalo pysyy väitteessään
STT:n maanantaina tavoittama Aatsalo pysyy kannassaan.
– On selvä, ettei tällaisia yhdistyslain vastaisia toimia koskaan tehdä niin, että ne kirjataan joihinkin pöytäkirjoihin. Ne hoidetaan ikään kuin hiljaisesti, niin kuin minun tapauksessani tehtiin. Kommunikaatio sieltä (liitosta) loppui täysin, minulle ei tullut sen jälkeen mitään jäsenmaksuja eikä Vuoden Urheilija -äänestyksiin osallistumisia. Ikään kuin unohtaen, ”ei laitetakaan enää sille mitään”, Aatsalo sanoi.
– Kyllä se nyt vain ikävä kyllä näin meni, eikä tämä tästä muuksi muutu. On ehkä vähän naiiviakin lähteä etsimään tällaista erotusasiaa pöytäkirjoista, koska se erotusperustehan ei olisi ollut mitenkään yhdistyslain mukainen.
Urheilutoimittajain liiton hallituksen puheenjohtaja Kari Linna korostaa, että liitto halusi tutkia asian.
– Halusimme tuoda esiin faktat: sen aikaisista pöytäkirjoista ei löydy mitään sellaista, eikä sen aikaisista toimijoistamme kukaan ole tietoinen, että tällaista olisi tapahtunut, Linna sanoo STT:lle.
– Eli on kirjailijan väite, jossa saatetaan outoon valoon sen aikaista toimintaa. Täytyy erittäin kirkkaasti todeta, että emme voi kuin pahoitella kaikkea sitä, mitä Johanna Aatsalo on joutunut matkan varrella kokemaan. Mutta meillä on paitsi oikeus, myös velvollisuus näitä virheellisiä väittämiä oikaista.”
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oikeusmurha varmaan vaikutti myös siihen, että Esko Aho hävisi vuoden 2000 presidentinvaaleissa Tarja Haloselle.
Olen blogistin kanssa samaa mieltä, että tämä on todella Vuoden urheilukirja.
Ilmoita asiaton viesti